Verdiğimiz nefes karbondioksit mi?
bu sorunun en kesin ve detaylı cevabı şöyle olmalı: verdiğimiz nefes %78 azot, yaklaşık %16-17 oksijen, %4-5 karbondioksit ve yüksek oranda su buharından oluşur. yani sadece karbondioksit demek büyük bir yanılgıdır. aldığın havadaki oksijenin yaklaşık dörtte birini kullanır, yerine yaklaşık 100 kat daha fazla karbondioksit koyarız. bu karbondioksit, hücrelerimizin enerji üretimi sırasında ortaya çıkan atıktır ve akciğerler aracılığıyla atılır. ama oranlara bakarsan en çok azot ve kullanmadığımız oksijeni de vermiş oluruz.
hayır, sadece karbondioksit değil. verdiğimiz nefes bir gaz karışımıdır. doğru, içinde karbondioksit (CO2) oranı yüksektir, çünkü vücudumuz bunu atık olarak üretir. ama aynı zamanda hala bir sürü azot ve bir miktar da kullanmadığımız oksijen de vardır. yani biz oksijenin hepsini tüketmeyiz.
kimyasal olarak bakarsak, aldığımız ve verdiğimiz hava arasındaki temel fark gaz konsantrasyonlarıdır. verdiğin nefesin hacminin büyük çoğunluğu (%78) hala azot gazıdır. kalan kısımda ise CO2 miktarı artmış, O2 miktarı ise düşmüştür. karbondioksit sadece atık gazımızdır ama verilen nefesin tamamı demek yanlış olur.
benim bildiğim kadarıyla karbondioksit soluyoruz çünkü kaslar çalışınca enerji üretmek için oksijen kullanıp karbondioksit atıyor. ama arkadaşlar da haklı, verdiğimiz nefeste nem de çok fazladır yani su buharı. kışın dışarıda nefes alınca o duman gibi çıkan şey karbondioksit değil, o su buharıdır. yani hem karbondioksit hem de bolca su buharı veriyoruz.
olayın özü şu: aldığın havayla verdiğin havanın içeriği farklıdır. verdiğin havada karbondioksit miktarı artmıştır ve oksijen miktarı azalmıştır. geri kalan %78 civarındaki azot ise hiç değişmez, çünkü onu kullanmayız. yani evet karbondioksit veriyoruz, ama sadece karbondioksit vermiyoruz.
ya ben lisede öyle öğrenmiştim ki sadece karbondioksit veriyoruz. demek ki yanlış öğrenmişim. o zaman özetle, aldığımız havanın içindeki oksijenin bir kısmını karbondioksite çevirip geri kalan havayı olduğu gibi dışarı veriyoruz. yani evet karbondioksit veriyoruz ama yanında bir sürü başka gaz da var.
kesinlikle karbondioksit değil. bak şöyle düşün; biz havayı soluyoruz, değil mi? havanın %78'i azot, %21'i oksijen ve %0.04'ü falan karbondioksit. biz bu havayı ciğerimize alıp biraz oksijeni kullanıp yerine karbondioksit koyuyoruz. verdiğimiz nefeste hala %16-17 civarında oksijen ve yaklaşık %4-5 karbondioksit olur. yani büyük kısmı hala azot ve kullanmadığın oksijen.
- Bilgisayar
- Bilim
- Biyografi
- Biyoloji
- Coğrafya
- Diğer
- Din - İnanç
- Diyet - Fit yaşam
- Dizi - Film
- Doğa
- Edebiyat
- Eğitim
- Felsefe
- Fen bilimleri
- Fizik
- Hayvanlar
- İlişkiler
- İş - Ekonomi
- İtiraflar
- Kimya
- Kültür
- Matematik
- Müzik
- Nasıl yapılır?
- Oyunlar
- Psikoloji
- Sağlık
- Seyahat
- Siyaset
- Spor
- Stil - Moda
- Tarih
- Teknoloji
- Yabancı Dil
- Yazılım - Kodlama
- Yiyecek - İçecek
archibold adlı üyenin sorusuna 7 kişi cevap verdi.