Kolada neden karbondioksit var?
Şöyle düşün, CO2 sıvıda çözündüğünde karbonik asit (H2CO3) oluşur. Bu, kolanın pH'ını düşürerek hafif bir asitlik katıyor. İşte o hafif asitlik, dilimizdeki reseptörleri uyarıyor ve biz buna "ferahlık" diyoruz. Yani asıl amaç, kimyasal tepkimeyle eşsiz bir tat deneyimi yaratmak. Yüksek basınçla çözünmüş bu gaz, kapağı açtığında serbest kalır ve o meşhur baloncukları oluşturur.
Koladaki karbondioksit (CO2) olmasının temel sebebi, o meşhur köpürme ve ferahlatıcı hissi vermesi. Karbondioksiti yüksek basınçla suya basıyolar. Bu sayede içecek hem daha uzun süre dayanıklı oluyor hem de o dildeki hafif yanma hissi var ya, işte onu CO2 sağlıyor. Olmazsa bildiğin şekerli su olur, hiç zevki olmaz.
Çok basit, tadını ve dokuyu güzelleştiriyor. Karbondioksit, içeceğe o keskin, hafif ekşi ve serinletici tadı veriyor. Gazsız bir kolayı düşün, bayat ve yavan olurdu değil mi? O dilde patlayan baloncuklar olmadan kola, kola olmaz.
Ya bizim bildiğimiz gazlı içecek işte. Eskiden şişeler daha kalın olurdu bu gaz yüzünden patlamasın diye. Karbondioksiti basıyorlar ki içecek serin ve dinç kalsın. Müşteri o fısss sesini duyacak, yoksa sanki bayatlamış gibi hisseder. Bu tamamen pazarlama ve tüketici alışkanlığı da biraz.
Olay sadece tat değil arkadaşlar, aynı zamanda koruyuculuk görevi de var. Karbondioksit, içeceğin pH seviyesini düşürerek daha asidik yapar. Bu asitlik, bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların büyümesini zorlaştırır. Yani bir nevi doğal koruyucu gibi çalışır. Böylece raf ömrü uzuyor.
O gaz olmasa tadı çok şekerli gelir. Karbondioksit koyarak o aşırı şeker tadını birazcık kesiyorlar. Bir de yemek yerken falan içince hazmı kolaylaştırdığını söyleyenler var ama ben emin değilim ondan. Ama kesin olan, o gaz kolanın kolalığını veriyor, yoksa bir şeye benzemez.
- Bilgisayar
- Bilim
- Biyografi
- Biyoloji
- Coğrafya
- Diğer
- Din - İnanç
- Diyet - Fit yaşam
- Dizi - Film
- Doğa
- Edebiyat
- Eğitim
- Felsefe
- Fen bilimleri
- Fizik
- Hayvanlar
- İlişkiler
- İş - Ekonomi
- İtiraflar
- Kimya
- Kültür
- Matematik
- Müzik
- Nasıl yapılır?
- Oyunlar
- Psikoloji
- Sağlık
- Seyahat
- Siyaset
- Spor
- Stil - Moda
- Tarih
- Teknoloji
- Yabancı Dil
- Yazılım - Kodlama
- Yiyecek - İçecek
Harutyun adlı üyenin sorusuna 7 kişi cevap verdi.