Mintik
4 yıl önce

Wp kurulumu resimli anlatım

kurumu resimli anlatım

Bir önceki yazımızda hosting paketi alma, ftp kullanıcı adı ve şifre öğrenme, ftp dosya  atma, mysql veritabanı oluşturma  gibi  web sitesi hazırlama aşamasında önemli olan konuları anlattım. Aslında bu konuyu da bir önceki yazıya ekleyecektim ama sonradan mantıkız olur  diye başka bir başlık atmak zorunda kaldım. Eğer  bir önceki yazıdaki işlemleri bitirdikten sonra bu  yazıya geçtiyseniz muhtemelen ftp ve mysql şifrelerini de yanınıza kaydetmişsinizdir. Bu  sefer bir önceki  konudan aldığımı şifreler yardımıyla  nasıl WordPress sistemini kuracağımızı anatacağım. Ben bu kurulumun anlatımını localhosttan yapıyorum ve normal hosting üzerinden kurulum ile arasında hiç fark yok. Ayrıca  bir önceki yazımızda nasıl ftp dizinine dosya yükleyeceğimizi de anlatmıştım bu yüzden o kısmı bu yazıda anlatamayacağım.

WordPress nedir ? Ne işe yarar ? Neden WordPress kullanmalıyım ? 

Kuruluma başlamadan önce WordPress sisteminin ne olduğu hakkında sizlere biraz bilgi vermek istiyorum.  Wordpress kısaca  anlatmak gerekirse bir  web sitesinde  ihtiyacınız  olan bütün özellikleri  içinde  barındıran, yoksa  bile eklentiler sayesinde istediğiniz özellikleri yapabilen, ücretsiz ve dünyada  en çok kullanılan içerik yönetim sistemidir. WordPress sistemini kullanarak her türlü web sitesi oluşturabilirsiniz. En çok kullanıldığı alanlar blog siteleri, magazin siteleri, firma siteleri ve fotoğrafçı siteleridir. Eklentiler yardımıyla isterseniz  bir alış veriş sitesine de dönüştürebilirsiniz. Ayrıca emlak siteleri ve otomobil tanıtım, cep telefonu gibi içerikler barındıran siteler tarafından da kullanılıyor. WordPress sisteminin değeri hakkında sahibinin yaptığı oldukça anlamlı bir söz var “Tamamen ücretsiz fakat bize göre paha biçilemez”.

Bunca zamandır sistemi incelememe ve kullanmama rağmen bunun gerçekten de paha biçilemez olduğuna inanıyorum bende. Dünyanın dört bir yanından geliştiriciler  tarafından hazırlanmış binlerce eklenti ve tema örneği bulunuyor. Bu temaları kullanarak web sitenizi şekilden şekle sokabilirsiniz. Ücretsiz  tema ve eklentileri olduğu gibi premium yani para ile satılan tema ve eklentileri de var. Genel olarak premium tema fiyatları ortalama 55$ civarındadır. Premium olan bir temayı eğer sizden başka kimsenin kullanmasını istemiyorsanız ve sadece sizde olmasını istiyorsanız 2200$ ücret ödemeniz gerekmekte. Bazı tema satışı yapan sitelerde tema değeri 10.000TL’ye bile ulaşabiliyor. Bir tane  premium temanın değeri bu kadar ise her  türlü site için kullanılabilecek kadar esnek olan WordPress sisteminin paha biçilemez olması gayet normal. Örnek olarak tema fiyatlarından bahsetmek istedim. Ücretsiz olan binlerce tema bulabilirsiniz. En güzel tarafı da hiç bir yazılım dili bilmenize gerek kalmadan kendi web sitenize sahip olabileceksiniz.

WordPress kurulumu 

Buradaki adresten WordPress’in son sürümünü zip olarak indirebilirsiniz.  Bir önceki yazıda bahsettiğim gibi ftp kullanıcı adı ve  ftp şifrenizi kullanarak ftp dizinine bağlanın  ve indirdiğiniz  zip dosyası içinden WordPress dossyalarını çıkartıp ftp üzerinden httpdocs klasörüne yükleyin.  Bütün dosyaların yüklemesi bittikten sonra web sitenizi açın. Site açılır açılmaz karşınıza alttaki resmideki gibi  bir açıklama çıkacaktır. Dosyaları ilk yüklediğiniz  zaman wp-config.php  dosya eksik olduğundan dolayı böyle bir uyarı verecektir.

Bir ayar dosyası oluştur butonuna tıkladığınızda wp-config.php dosyası otomatik oluşacaktır. Ardından karşınıza  bir bilglendirme sayfası çıkacaktır kurulum hakkında. Bu sayfada da Başlayalım butonuna tıklayarak ilerleyin. Açılan sayfada  bir önceki yazıda anlattığımız şekilde  aldığınız veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı bilgilerini girmeniz gerekiyor. Veritabanı sunucusu genelde localhost olarak kalır. Eğer localhost ile çalıştıramaz ise hostinginizden buraya ne yazmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Buradaki bilgileri doğru girdiğini taktirde çıkan sayfada “Kurulumu yap” butonunu göreceksiniz. bu butona tıklayarak ilerleyin. Eğer hata varsa bilgileri tekrar düzeltmeniz için bir önceki sayfaya dönmeniz gerekiyor. Sonraki aşamada artık veritabanı tablolarınızın tamamı yüklenmiş olacak ve admin paneline giriş yapmak için bir kullanıcı adı ve şifre belirlemeniz gerekiyor. Ardından web sitenizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Yönetim paneline gitmek için sitenizinadresi.com/wp-admin  yazabilirsiniz.

Mintik senin düşüncelerini merak ediyor. Bir yorum yaz