stickyup
Bilmeyenler için biraz garip  bir başlık oldu sanırım. Gavurcası sticky header menu  diye geçiyor ve  bu  tarz çalışmalar  Facebook  sitesinin zaman tünelinde menü olarak tarihleri kullanmasından beri birçok geliştirici tarafından hazırlanıyor. Sanırım bu gidişle bu tarz  çalışmalar daha da çoğalacaktır. Şimdiye kadar incelediğim örneklerin çoğunda  farkettiğim kadarıyla geliştiriciler  hep Facebook’tan ilham alarak birşeyler hazırlıyorlar.  Yanlış anlaşılmasın bu  sözdeki kastım bütün uygulamalar  için değil. Otomatik tamamlama, etiketleme resim kırpma, kaydırma çubukları ve  bu sefer  bahsettiğimiz  stickUp uygulaması  gibi  daha  birçok eklenti Facebook’tan ilham alınarak hazırlanmış.

Bu kadar  Facebook’tan bahsetmemin sebebi  demoya bakmadan  sadece  yazıyı  okuyarak nasıl  çalıştığının anlaşılabilmesi için tabi. Zaman tünelinde kaydırma çubuğunu  aşağı indirdiğinizde belli  bir  süre  sonra  tavanda  sabit  duran ve sayfa ile beraber aşağı inen tarihli menüleri  görmüşsünüzdür mutlaka. stickUp  tam olarak Facebook’ta kullanılan menünün birebir  aynısı değil ama benzer tarafları var. Demoda  sayfa kaydırma çubuğunu aşağı indirdiğinizde yatay üst menü sayfa ile beraber  yukarı çıkıyor ve tavana yaklaştığında belli bir noktada yapışıp  kalıyor.

stickUp uygulamasının  tek özelliği  tavana yapışıp kalan menü özelliği  değil tabi bir kaç tane daha  kullanışlı özelliği  bulunuyor. stickUp   sayesinde kişisel portföy siteleri  oluşturarak bütün sayfalarınızı  tek bir sayfada birleştirerek sayfa yenilenmeden ziyaretçilerinizin menü sayesinde sayfada kolayca gezinmelerini sağlayabilirsiniz. Birleştirdiğiniz her sayfayı menü  sekmeleri ile ilişkilendirdiğinizde  menüye tıkladığınız  zaman menü ile ilişkilendirilmiş olan bölüme otomatik atlar. Bunun yanı  sıra siz kaydırma çubuğunu aşağı doğru sürükledikçe üst menüdeki linklerin arkaplanının sayfadaki bölümlere bağlı  olarak renk değiştirdiğini görebilirsiniz. Sayfada hangi bölüme gelinmişse  üst menüde  o bölüm ile ilişkilendirilmiş olan linkin arkaplanı koyu renge dönüşüyor.

Bu özellikler sayesinde  oldukça  kullanışlı ve gezinmesi rahat olan portföy siteleri  oluşturmak ziyaretçileriniz  için gayet mantıklı.

 

 


Mintik senin düşüncelerini merak ediyor.Bir yorum yaz

  1. ipek dedi ki:

    Teşekkürler çok yardımcı oldunuz .

  2. can dedi ki:

    selamlar.. merak ediyorum bir gün denk gelirse alırım sanırım

  3. joyetech eroll dedi ki:

    güzel paylaşım süper