seo

Herkesin derdi neden ben ilk sırada çıkamıyorum. Sebebi ?
Birçok seocu arkadaş seo seo seo seo diye makale yazar bizlerde bunların dediğini yaparız. Sonuç ? Hüsran…  Bence hepiniz halinize şükredin. Benim kadar Google’den çeken kimse yok ve olmaz da. Sebebi mi ?
2011 yılının şubat ayında 1 site açtım ve hala sitem duruyor gördüğünüz gibi. İlk başlarda 10 tane işe yaramaz içeriğe Google amcamın gönderdiği ziyaretçi sayısı 100 küsürdü. 100 tane yazıya 1000 küsür ziyaretçi gönderirdi. Sonra zamanla düşüşler başladı. Araştır araştır sonuç yok.

Aptal Google yanlış yere ziyaretçi yolluyor. “Sitemin hangi kelimelerde ilk 100’de olduğunu nereden” diye bir arama sorgusu ile yanlışlıkla buraya geldiyseniz hemen şu linki tıklayın.  Son zamanlarda oldukça fazla kişi bu yazıya yönlendirildiği için mecbur alıntı yolu ile sizi yönlendirmek zorunda kaldım. Linkteki konu yeni sekmede açılacağından rahatlıkla tıklayabilirsiniz. Mükemmel bir seo aracı ile tanışacağınızdan emin olabilirsiniz..

Aradan bunca zaman geçtikten sonra az çok sebebini anladım. Çoğu kişi özgün içerik der. Doğrudur özgün içerik size bolca ziyaretçi gönderir. Ama nedir bu özgün içerik ? Özgün içerik 100 kelimede bir kelimeyi 2 defadan fazla tekrar etmemektir. Bilemedin 3 defa tekrar edin bu kelimeyi ama dördüncü defa tekrar etmeyin. Sitenizin içeriği moda ile alakalı ise yazı içine moda kelimesini abartmayın. Başka kelimelerde istediğiniz kadar abartabilirsiniz. Örnek: ise, de, ile, bir gibi ekler ve kelimeler size zarar vermez.

Benim yaptığım hata örneğin jQuery için bir 150 kelimelik bir yazı hazırlıyorum bu yazı içinde 10 tane jQuery kelimesi gekliyorum. Bu yazı arama sonuçlarında doğru düzgün çıkmaz. Belki tesadüf eseri çıkar ona birşey diyemem.

Örnek : Sitenizde 10 tane yazı var bu 10 tane yazıyıda yaz modası hakkında yazdınız. Daha sonra bu 10 yazıdan da farklı farklı ziyaretçiler beklersiniz. Google amca bu 10 yazıya farklı ziyaretçiler göndermez. Başlıklar birbirine benzediği için ister istemez yazının içeriği de birbirine benzer çünkü konular aynıdır. Ne kadar farklı yazmaya çalışsanız bile en az 30% yada 40% oranında birbirine benzer bu yazılar. Sonuç ? Bu yazıların özgünlüğü kalmaz. Google amca spam çizgisi çeker üzerlerine. Özgün içerik demek çalmamak değildir. Birbirine benzemeyen site içerikleri demektir. Yazıyı ve yazı içindeki resimleri dahi aynı şekilde alıp yazının gerçek sahibi ile arama sorgusunda yan yana çıkan site bile gördüm. Size göstermek istedim ama arattırdığım kelimeyi hatırlamıyorum şuan.

Backlin ? Kısa etiket ? Uzun etiket ? Alexa sıralaması ? Pagerank değeri ? Bunların hiçbirinin site hitine aşırı etkileri yoktur. İsterseniz 10000 backlinkiniz olsun bu backlinklerden ziyaretçi gelmiyorsa işinize yaramaz. Ha uzun etiketlerin az çok faydasını gördüm ona diyeceğim yok. Alexa sıralaması ilk 200.000 ve ilk 500.000 arasındayken bile ziyaretçi sayısı üç aşağı beş yukarı aynı olur.

Sitenizde çok uzun bir makale yazarsınız ve makalenizdeki bir kelime diğerine benzemez. Sanki sözlükten özenle seçilmiş kelimeler kullanmışsınız. Böyle bir makaleye Google amca öyle saçma arama sorgularından ziyaretçi gönderir ki inanmazsınız bile.

Bilgisayar başına geçip Google amcanın çalışma mantığını tam olarak bilmeyip neyi nasıl arayacağını bilmeyen insanlar var. Kaç kişi Googleden sadece 4 kelime yazarak doğru sonuca ulaşacağını biliyor ve buna göre Google’de arama yapıyor ? Google amca 1, 2, 3 ve 4. kelimelerde mükemmel ve doğru sonuçları karşınıza çıkarır. Ama Arattırılan kelime sayısı 5’i geçince makale içeriğine ve arattırılan kelimelerin makale içinde birbirine uzaklığına spam olasılığı vs. vs. diye siteleri filtreler ve ona göre 1. sıraya en uygun siteyi yerleştirir.

Söylediklerimin ne anlama geldiğini daha iyi anlayabilmeniz için lütfen şu kelimeyi Google’de arattırın ve bakın. Ben uçabilseydim kim tutabilirdi beni ? 
Aklıma ilk gelen cümleyi rastgele yazdım. Yani demek istediğim eğer sitenizde spam kelime sayısı fazla değil ise arama sonuçlarında her türlü çıkarsınız. Bunun gibi saçma aramalarda bile bazı siteler çıkıyor.

Çoğu seo sitesinde anahtar kelime yoğunluğu hakkında makaleler yazılır. Makale içindeki en yoğun kullanılan kelimeleri bulup size gösteren araçlar bile vardır. Ve seocuyum diyen bu vatandaşlar sizlere diyorki; bu araçlar yardımıyla makalenizdeki kelime yoğunluğu ölçerek en uygun anahtar kelimeleri kullanın. Sakın bunu yapmayın.

Makalede yoğun bir şekilde geçen kelimelere bir de etiket ekleyerek yaraya tuz basarsınız. Daha sonra bu kelimeler sayesinde Google Webmaster Tools üzeirnden bakarsınız ki aylık arama sorgusu birkaç milyon. Gönderilen ziyaretçi sayısı birkaç bin. Neden mi ? Çünkü yaraya etiket bastığınız için Google amca sizi spam diye çizer ve ilk 500’e bile almaz.

Eğer seocuların dediği gibi bir kelimeye odaklanıp o kelimeyi makale içinde fazladan girdiğinizde Google amca size ziyaretçi gönderseydi herkes 500 karakter sayılı tek kelimelik makaleler oluşturur arama sonuçlarınd aen üst seviyeye çıkardı.

Şimdi fazla kafa şişirdim ama seo denilince yapılan hatalar gerçekten çok fazla. Daha doğrusu seocular yüzünden yapılan yönlendirmeler ve uygulayan kişi sayısı çok fazla. Eğer benim senin onun bunun sitesi spam sayılmazsa seocular nerden para kazanacak ?

Makaleye benzer yazılar: Sitenizde bu tür özellikler kullanmayın. Makale başlıkları da birbirine benziyorsa eğer spam olma oranını oldukça artar. Yaz modası hakkında verdiğim örnek gibi. Yaz ayakkabı modelleri, yaz elbise modelleri, yaz çanta modelleri vs. vs. Makaleye benzer yazılar eklerseniz eğer siteniz yaz kelimesi ve model kelimesi spam listesine alınır. Ayrıca kullanacağınız başlıkların da birbirlerine benzememesine dikkat edin. Benzer başlıklar spama yol açan en büyük etkendir.

Hazır anlatmışken birde kaliteli backlinkten bahsetmek istiyorum. Varsayalım 500 tane backlink aldınız. Bu backlinklerin eğer 20% oranı sadece anasayfa için alınmışsa sitenizin tamamı spam listesine girebilir. Bunu farkedemezsiniz ve Google size söylemez. Kendiniz tespit edip gelen bağlantıları reddetmelisiniz.

Buraya kadar az çok ne demek istediğimi sanırım anlamışsınızdır. Şimdi size merak olacak elbet. Sitemdeki hangi kelimelerin Google tarafından spam sayıldığını nerden anlayabilirim ? Bunun cevabını hiçbir seo makalesinde görmedim ve hiç kimse anlatmak istemiyor. Öncelikle şuradaki adresten sitenizi bi sorgulamanızı istiyorum. Buradaki araç sitenizdeki kelimelerin yoğunluğunu hesaplayarak spam olup olmadığını size gösterir. Spam olan kelimelerin sağında bir işaret göreceksiniz. Eğer ziyaretçi sayınız oldukça düşük ise büyük ihtimal sitenizin genel konuları ile alakalı kelimeler mesela moda kelimesi gibi kelimeler spam listesinde görülecektir. Eğer makale altında benzer yazılar özelliğini kullanıyorsanız olduğu gibi sitenizi sorgulayın. Daha sonra benzer yazıları kaldırıp bir daha sitenizi sorgulayın. Aradaki yüzdelik farkı göreceksiniz.

Az önce verdiğim link sadece spam kelimeleri gösteriyor size. Hangi makalede hangi kelimeler aşırı derecede yazılmış, spam olan kelimeler en çok hangi makalelerde kullanılmış göstermiyor malesef. Bunuda öğrenmenin oldukça basit bir yolu var. Google amca zaten hepsini bize söylüyor. Söylüyor da bildiğimiz yok.

Hangi makalede hangi kelimeleri çok fazla kullandığınızı öğrenmek istiyorsanız eğer Google Webmaster Araçlarına giriş yapın > sitenizi tıklayın > Sol tarafta Google dizini > İçerik anahtar kelimeleri bölümüne gelirseniz eğer hangi kelimelerin spam olarak işaretlendiğini anlayabilirsiniz. Burada spam olarak işaretlenmiş etiketler (kelimeler) varsa eğer yanında varyasyon yazması gerek. Yanında Varyasyon yazan kelimeler spam listesindedir ve tıkladığınızda bu kelimelerin en çok geçtiği makaleleri göreceksiniz. Tek yapmanız gereken makale içinden bu kelimeleri temizlemek. Bütün varyasyonları temizledikten sonra sitenizin iyi bir yere geleceğinden şaşmayın ve vazgeçmeyin.

Ayrıca üstte verdiğim linkte kendi sitenizi sorguladıktan sonra bildiğiniz popüler bloglarıda sorgulamayı deneyin. Özellikle Alexa sıralaması ilk 100.000’de olan sitelere de bakın. Bu sıralamadaki sitelerde spam olma ihtimali oldukça düşüktür.

Durumu dilim döndüğünce  anlatmaya çalıştım sizlere umarım faydalı bir konu olmuştur sizler için. Ayrıca bana  bu fikri veren Siyah Şapkalı‘nın sitesindeki Google Hummingbird  adlı makaleyi de yorumlarıyla beraber okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu  makaleyi okuyup sitemde yaptığım değişiklikler sonrası baya olumlu sonuçlar elde  ettim.

Bazı arkadaşların içinde şüphe kalmasın diye Alexa raporlarımı da göstermek istedim. Sadece 1 aylık çalışma sonucu Alexa üzerinden aldığım değerlerin resmi. Hala inanmayanlar  Alexa üzerinden sitemi sorgulayabilirler.


Mintik senin düşüncelerini merak ediyor.Bir yorum yaz

  1. Aktüel Semti dedi ki:

    Tüm yazıyı bir solukta okudum uzun süredir gerilerde olan sitem için yazınızda fikirler edindim ve inşallah olumlu sonuçlar alacağımı düşünüyorum. Gelişmeleri buradan yazmaya devam edeceğim.

  2. aktuelbilgiler dedi ki:

    sürekli güncel olarak tuttuğum websitemi güncel içerik girmeme rağmen halen alexa sıralamasında düşüşe geçiyor. Hala bunun sorununu bulamadım.

    • Mintik dedi ki:

      Alexa değerinin düşmesi sadece sizde olan bir problem değil.Sanırım Alexa bu konuda bir güncelleme yapmış gibi görünüyor. Özellikle webmaster içerikler paylaşan siteler çok fazla gerileme yaşadılar. Bunun en basit örneği Wmaracı ve R10 webmaster forumları. Şuan için biri 251. sırada diğeri de 381. sırada. Her iki sitenin sıralaması da yanlış hatırlamıyorsam ilk 50 deydi. Takip ettiğim bütün webmaster sitelerinde aşırı düşüşler var. Sizin sitenizin neyden kaynaklı düştüğünü söylemek biraz zor.

  3. kadir dedi ki:

    sitem son bir aydır acayip birşekilde aranan kelimede düşüş yaşadı bunun nedenini bir türlü bulamadım paylaşımlarınız için teşekkürler

  4. Ayak Sağlığı dedi ki:

    Ben çorap satan bir firmayı. Seo sözü verilerek aylarca oyalandım. Kesinlikle bir firmayla çalışacakken güvenilirliğine dikkat etmeniz gerek Aman diyeyim. Bazı firmalar merdiven altı oluyor.
    Çok da güzel bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize sağlık…