Mintik posted
4 year ago

Yazıya link verme

verme

İnanın bu cümlenin o kadar çok arattırıldığını görünce şaşırmadım diyemem. Bu konuyu açıp açmama konusund tereddütlere girmiş olsam da en sonunda anlatmaya karar verdim kendimce. Herkes bu işini okulunu okumuyor ve herkes bilgisayar başına geçtiği andan itibaren neyin nasıl yapıldığını bilmiyor elbette. Bu yüzden en alt konuları dahi anlatmamız gerektiğini  düşünüyorum.

Ben de bir zamanlar (9-10 yıl önce) nasıl bir nesneye link verildiğini açıkçası bilmiyordum.  Çoğu zamanlarda web sitelerin kaynak kodlarına bakar ve olduğu gibi kopyalayıp kullanırdım. Ayıp bir şey değil ve buna benzer hiç bir konu için araştırma yapmadım. Hep başka başka yerlerdeki html kodları, css kodları indirip kendimce düzenlemeler yapardım bu seviyeye gelene kadar. Anlayacağınız ben de bu işin okulunu okumadım. Öğrendiklerimin tamamını yabancı kaynakları araştırarak öğrendim.

Yazıya link vermek sanırım web sitesi yapma aşamalarında kullanımı  en basit olan koddur.  Html A etiketi ile aklınıza gelen herhangi bir nesneye url adresi eklemek mümkündür. Html A etiketi için kullanılabilir bir kaç tane özellik bulunuyor ve bu özelliklerden bir kaç tanesi artık Html5 destekli olmadığı için anlatım ihtiyacı  duymuyor olsam da bu özelliklere de değinmekte fayda var.

Herhangi bir kelimeye, cümleye veya cümlere link vermek için Burası bizim link eklediğimiz cümledir. şeklinde kullanırız. etiketlerinin ortasında kalan bölüm tıklanılabilir olan bölümdür. Eğer boş bırakırsak herhangi bir şey görünmez. Tıklanmasını istediğimiz kelime veya kelimelerin tamamını bu bölüme eklememiz gerekiyor.

Kullanımı : 

Örnek : Burası bizim link eklediğimiz cümledir.
Sitede görünümü: Burası bizim link eklediğimiz cümledir.

Özellikler :

Html5 desteklemeyenler

  • charset :  Charset özelliği linke tarayıcıda dil belirlemek için kullanılır. Örneğin yabancı bir site bazı Türkçe  harfler ğ, ş, ü, ı vs.  kullanarak url adresi  eklemek isterse  bunlar otomatik olarak g,s, u ve i olacaktır.  Doğru yazılması için Adres şeklinde kullanılması gerekiyordu. Artık desteklemediği için kullananın pek faydası yok.
  • coords :  Coords özelliği resimlerin üzerinde koordinatlar kullanılarak map hazırlamaya yarıyor.
  • name : Sayfada bölüm atlatma için kullanılan bir özellik.  Mesela çok uzun ve bir kaç bölümden oluşan bir yazıya kullanıcıların daha kolay geçiş yapabilmelerini sağlamak için  kullanılır.
  • rev : Artık rev yerine rel kullanıyoruz. Arama motorlarının verdiğimiz linki takip edip etmemesi gibi değerleir belirlememize yarar. Örnek kullanım başlık
  • shape :

Html5 destekleyenler

  • download : Html5 A etiketi için yeni bir özellik. Bir yazıya veya resme tıkladığında eklenmiş olan url adresinin  bilgisayara indirilmesini sağlayan niteliktir. Daha önceki bir yazıda bunun hakkında ufak bir açıklama ve örnek göstermiştim. Jsfiddle üzerinden paylaştığım aşağıdaki demodan da inceleyebilmeniz mümkün. Kullanımı :başlık  Bu kod ile kullanıcılar başlık kelimesine tıklarsa eğer resim.jpg bilgisayara indirilecektir demek oluyor. Örnek : başlık denemek amacıyla linke tıklayabilirsiniz. Tıkladığınız anda başlık kelimesine eklemiş olduğum resim bilgisayarınıza inecek. Resim, müzik, video, zip vs. aklınıza gelen her şeyin bu şekilde indirilmesini sağlayabilirsiniz.

  • href : Herhangi bir url adresini Html A etiketleri arasına eklememiz için gereken özelliktir.
  • hreflang : Dil kodudur. Örnek kullanım : başlık
  • media  : Html5 A etiketi için yeni bir özellik. Sayfa yazdırma amaçlı olarak anladım ama tıklandığında normal web sayfası açılıyor.
  • rel : Nofollow, Dofollow, License, Bookmark, Tag gibi url adreslerimizin ne olduğunu belirlemek için kullanılır. Bunun için kullanılan çoğu değer arama motorları içindir.
  • target : Tıklandığında açılacak olan sayfanın  hangi pencere ve sekmede açılmasını ayarlamak için kullanılan niteliktir. Kullanım : başlık şeklinde ayarlanır. Target için kullanılabilir değerler _top, _self, _blank ve _parent.
  • type : Html5 A etiketi için yeni bir özellik. Yine url adresinin ne olduğunu belirlemek için kullanılır. Genelde head etiketleri arasına eklenen Javascript ve Css stil dosyalarında kullanılırlar. Arama motoru optimizasyonu için de kullanılması iyidir. Örnek : Mintik.com
Mintik is curious about your thoughts. Add a comment
Did you know that members who log in don't see ads?
Sign in with E-mail