Mintik
4 yıl önce

Wrangle

Wrangler Demo sayfasını ilk incelediğimde yine bildiğimiz lightbox  sanmıştım. Bilirsiniz  resmi  tıklayınca  arka plan kararır ve resim biraz daha büyük bir şekilde  görünür. Demo sayfasında  eklenti  açısından  gözüme  ilişen tek şey bu olmuştu.  Böyle anlamamın sebebi ise Wrangle uygulaması ile beraber  Reveal uygulamasının kullanılmasıydı. Wrangle’nin  lightbox tarzı çalışmalar  ile uzaktan yakından bir alakası yok.  Wrangle’nin kullanım amacı nesnelerin mouse yada dokunarak daha kolay seçilebilmesidir. Android cihazlardaki klavye üzerinde  parmağınızı basılı  tutup  kelimeler  üzerinde  gezdirdiğinizde  en uygun kelimeyi  bulup yazı ekranına yazma  gibi bir özelliği  vardır.  Wrangle’nin  kullanımı da aynı bu şekilde.

Mouse ile seçme  olayını  bilirsiniz ve mutlaka  kullandığınız  bir özelliktir. Bilgisayarın masa üstünde  bile kullanılan bir özelliktir. Shift  tuşunu basılı  tutup seçmek istediklerinizi  kare  içine aldığınızda  topluca işlem yapabilmeniz mümkün yada ctrl tuşuna basıp tek  tek seçerek toplu işlem yapabilmek mümkün. Websitelerini  örnek gösterecek olursak eğer toplu  arkadaşlık istekleri kabul etme  yada mouse ile tek tek tıklayarak belirli  kişileri seçip onaylama  yada  bu tarz işlemler için kullandığımız bir özelliktir.  Kendim en çok nefret ettiğim özelliklerden biridir ve  en çok kullandığım yer ise  Twitter’da takip etme işlemidir. Halbuki mouseyi sürüklesek  çizgi  gibi çok daha rahat  olacak bizler için. Hem zamandan kazanırız  hemde boş boş sıkıntı  çekmeyiz. Tabi  Twitter’in bu tür özellikler kullanmamasının nedeni kullanıcı memnuniyeti. Bizi  düşünen yok tabi spamdan farkımız  yok 🙂

Geoff Kimball tarafından geliştirilen  Wrangle   bu  tür konularda kullanıcılarınıza  çok büyük kolaylık  sağlayacak türden bir örnektir. Her türlü  element  seçmede  kullanılabilen Wrangle  resimde  gördüğünüz gibi üyelerinizin seçmek istedikleri elementlerin üzerinden mouseyi  tutup  gezdirmeleri yeterli olacaktır. Mouse ile çalışabildiği gibi  dokunmatik cihazlar  üzerinden dokunarak ta kullanılabiliyor.

Demo sayfasına ilk  ziyarette benim yaptığım gibi hata yapmayın. Sol üst tarafta Start Demo butonuna bastıktan sonra mouseyi sol yada  sağ tıklayıp  resimlerin üzerinden gezdirdiğinizde  mouseyi takip eden bir çizgi göreceksiniz. O çizginin üstünden geçtiği bütün resimler  mouse ile tek tek tıklanmış gibi seçili bir halde dururlar. Zaten dikkat ederseniz eğer  resim çerçeve renginin kırmızıya dönüştüğünü görebilirsiniz. Sadece resimlerde kullanılan bir  örnek  değil Wrangle.  Önceki satırlarda da belirttiğim gibi  bütün html elementler ile kullanabilirsiniz.

 

Kullanım

  • Head etiketleri arasına eklemeniz gereken bölümler.

Js adresleri :

<script src="//ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.8.3/jquery.min.js"></script>
 <script src="jquery.wrangle.js" type="text/javascript"></script>

JavaScript :

<script type="text/javascript">
 $(window).on('load', function(){
 var options = {
 lineColor: 'rgba(255,0,0,0.75)',
 lineWidth: 5,
 selectToggle: false,
 }
 var actions = {
 'delete': function(items) {
 items.remove();
 return false;
 },
 'reverse': function(items) {
 var rev = $.makeArray(items);
 rev.reverse();
 console.log(rev);
 items.replaceWith();
 }
 }
 $(document).wrangle(options, actions);
 });
 </script>
  • Body etiketleri arasına eklemeniz gereken bölüm.

Html :

İçerik listeniz  UL yada OL olmalıdır. Seçilecek olan içeriklerde  LI elementleri arasında dizilmelidirler.

<div data-selectarea>
 <canvas data-canvas></canvas>
 <ul data-list>
 <li>Item 1</li>
 <li>Item 2</li>
 <li>Item 3</li>
 </ul>
</div>

 

Etiketler:
select
Mintik senin düşüncelerini merak ediyor. Bir yorum yaz

  1. Mehmet dedi ki:

    Gerçekten çok yararlı bir eklenti. Teşekkürler paylaşım için.