Mintik posted
4 year ago

Alexa’da yükselme

alex
Bu aralar internette fazlasıyla webmaster içerikler barındıran sitelerden değişik değişik makaleler okumaya başladım belki kendi deneyimlerim dışında faydalı bilgiler bulabilirim diye. Oldukça da faydası oldu diyebilirim. Faydalı oldu derken kesin bilgi diye adlandırmıyorum tabi bunları. Okuduğum ve öğrendiğim her yeni bilgiyi kendimce bir kaç denemeden geçirerek  doğruluğunu tespit etmeye çalışır ve yoluma devam ederim. İşin bana garip gelen tarafı ise webmaster kaynakların bulunduğu sitelerin çoğunda  dönüp dolaşan ‘Alexa’da yükselme’ ve ‘Alexa’da düşüş’ başlıklı makalelerin sıklığı oldu. Yaptıkları tespitler veya sağdan soldan aldıkları bilgilerin bazıları mantıklı gelse de çoğu uydurma gibi geldi yada çok eskimiş bilgiler de olabilir. Başkaları bu konuda makale yazdığı için benim de yazmayacağım anlamına gelmiyor tabi ve bende birçokların yapmış olduğu tespitleri bazılarını çürütmek adına kendimce biraz araştırma yaptım.

Alexa sıralamasının önemi

Öncelikle konuya başlamadan önce önemine değinmek istiyorum biraz. Eğer web siteniz üzerinden bir şeyler kazanmak istiyorsanız sıralamanızın yüksek olması birinci önceliktir. En çok reklam alanlar sıralamaları üst seviyelerde olan kişilerdir. Başkalarına adeta güven aşılar. Özellikle internet üzerinden bir şeyler satın almak isteyip uygun fiyatlar gördüğümde  öncelikle sitenin sıralamasına bakar ve ona göre alışverişimi yaparım. Sitenizi satmak istediğiniz zamanda en çok dikkat edilen hususlardan birisidir alan adının özelliği ile beraber. Sonsuza kadar böyle ilerler mi diye soracaksanız eğer bunun da cevabı hayır. Alexa gün geçtikçe popülerliğini yitiriyor. İlk karşılaştığımda kendi dünya sıralaması ilk 500’lerde iken şuan ki sıralaması 1400’lerde dolanıyor.

Google’de üst sıralarda çıkmaya yarar mı ?

Belki bir zamanlar (henüz Chrome tamamen gelişmemişken) oldukça işe yarayan bir etken olabilir ama tahminimce günümüzde etki etmiyor. Alexa kendi başına kullanıcıların kaç tane sayfa tıkladığını, kaç dakika sayfada kaldığını vs. birçok bilgiyi kaydeder. Ama günümüzde Google de bu bilgileri hatta mouse hareketlerini dahi kayıt altına alabilecek kadar gelişti. Eğer eskiden olsa bile bence artık günümüzde Google’nin ihtiyaç duymadığı bir sistemdir.

Sıralama ziyaretçi sayısına ve davranışlarına göre mi ölçülür ?

Bunun cevabı hem evet hem de hayırdır. Alexa’nın ziyaretçilerin davranışlarını analiz edebilmesi için ziyaretçilerin de Alexa Toolbar kullanıyor olması gerekiyor.  Günde 1 milyon toolbar kullanmayan (bu imkansız 🙂 ) ziyaretçiniz olsa dahi sıralamanız 1 gıdım değişmez. Sıralamanızın değişebilmesi ve üst sıralara çıkabilmesi için toolbar kullanan ziyaretçilerin sitenize gelmeleri gerekiyor. Bunun yöntemi de oldukça basittir. Webmaster kaynakların olduğu bir siteniz var ise ister istemez toolbar kullanan kişiler web sitenizi ziyaret eder. Dikkat ederseniz sıralaması en yüksek olanlar çoğunlukla Webmaster kaynaklar paylaşan kişilerdir.

Belki bu tespit kimilerine göre mantıksız ve inandırıcı gelmiyor olabilir. Eğer öyle olmasaydı bütün web sitelerin ziyaretçi sayısını kabataslak tahmin edebilmeniz mümkündü.

  • a) interpals.net sitesinin aylık  ziyaretçi sayısı :  406,270,000
  • b) addmefast.com sitesinin aylık ziyaretçi sayısı : 154,550,000

Şimdi bu rakamlara bakınca hangisinin Alexa değeri daha yüksektir diye soracak olursam eğer   herkes a şıkkı der. Sebebi ise ziyaretçi sayısının fazla olması. Üç katından fazla bir rakam olduğu halde b şıkkının sıralaması daha yüksektir.

  • a) interpals.net dünya sıralama : 5032
  • b) addmefast.com dünya sıralama : 686

Tam olarak sebeni anlamamış olan arkadaşlar olabilir. Bu yüzden biraz daha açmak istiyorum. Interpals bir arkadaşlık sitesi ve Addmefast da sosyal medya üzerinden takipçilerinizi arttırmaya yarayan bir sistem. Çoğu websitesi sahibinin kullandığı bir sistemdir. Web sitesi sahibi olan kişiler sürekli sıralamasını merak ettiği için toolbar kullanır. Hepsi için geçerli değil ama büyük çoğunluğu tarayıcısında bu uzantıyı eksik etmiyor. Buraya kadar anladığımız bol ziyaretçi değil toolbar kullanan ziyaretçi çekmemiz gerek sıralamalarda yükselmek için.

Webmaster konuları barındırmayan site sahiplerinin yapması gerekenler.

Dünya sıralamanızın ilk 500k olabilmesi için birilerinin gelip sitenizi ziyaret etmesine ihtiyacınız yok. Tarayıcınıza bir toolbar yükleyerek sürekli kendi sitenizde dolaşsanız dahi üst sıralara kolay bir şekilde çıkabilirsiniz. Sürekli web sitenize içerik yüklüyor ve sayfalarınızı görüntülüyorsanız eğer sıralamanız kendiliğinden de yükselebilir. Yanlış anlaşılmasın kastettiğim günde 20 konu açarak üst sıralara çıkmanız değildir. Eğer toolbar kullanıyorsanız zaten gezmiş olduğunuz sayfa sayısı kayıt altına alınır ve üst rakamlara ulaşırsınız.

Yükselişe geçmek için en etkili olan yöntemlerden bir tanesi de webmaster dayanışmalarına katılmanızdır. Bazı arkadaşlar (15-20 kişilik bir grup) Türkiye’nin en büyük webmaster forumlarında konu açarak gruba dahil olan siteleri günde 5-10 dakika boyunca teker teker ziyaret etmeye çalışır ve oldukça iyi sonuçlar da elde ederler. Sizlerde bu tür gruplara katılıp hem başkalarına destek olabilir hemde kendi sitenizi üst seviyelere çıkarabilirsiniz. Mesela şuradaki linkten gruba dahil olarak siz de diğer arkadaşlarla beraber çalışabilirsiniz bu konuda. Hala aktif bir konudur ve eğer ilerde çöp bir konu haline gelirse şuradaki linkten yeni bir konu açabilir yada benzer aktif konuları bulabilirsiniz.

Pagerank değeri ve Dünya sıralaması eşit olmak zorunda mıdır ? 

Google ve Alexa birbirinden bağımsız çalışan iki farklı sistemdir bu yüzden bunların eşit olma ihtimali yakın olsa da çoğu zaman değerlendirme sistemleri sitelere aynı değeri vermezler. Örnek verecek olursak R10.net sitesinin dünya sıralaması 622 iken pagerank değeri sadece 3’tür. Eğer bir eşitlik söz konusu olsaydı pagerank değeri en az 6 olurdu.

Nasıl kayıt olunur ? 

Herhangi bir kayıt başvurusunda bulunmanıza gerek yoktur. Toolbar kullanan kişiler sitenize ziyaret ettikçe listede görünmeye başlayacaksınız. Verileri analiz edip işleyene kadar biraz zaman alsa da sabırlı olursanız kendi sitenizi görebilirsiniz.

Toolbar yükleme

Tahmin edeceğiniz kadar zor veya can sıkıcı bir uzantı değildir. Mozilla Firefox ve IE kullanmadığımdan dolayı bilmiyorum ama Chrome kullanıcısıysanız sizi hiç rahatsız etmez ve tarayıcının sağ üst kısmında küçük bir ikon şeklinde görüntülenir. Gezdiğiniz her sitede bu ikona tıkladığınızda sitenin ülke ve dünya sırası otomatik görüntülenir.

Benim verdiğim fikirler kısa, basit ve birçok kişi tarafından denenmiş olanlardır. Başka arkadaşların denediği yollardan bazıları da siteye banner eklemek, backlink almak ve bu konu veya bu site üzerine makaleler yazmaktır. Ben bu yolları deneyip incelemediğimden dolayı herhangi bir açıklama yapmayacağım.  Bunlar dışında denediğiniz ve faydasını gördüğünüz yollar da var ise yorum olarak bildirirseniz bilmeyen arkadaşlar için faydalı olur.

Yapmamanız gerekenler

Sahte hit programları kullanmayın. Eğer bir adsense hesabınız var ise sahte hitlerden dolayı hesabınız tehlikeye girebilir. Sayaç listelerinde en üst sıralarda durmak size bir kazanç vermez aksine boşu boşuna hosting planınızı tüketir. Kimileri bu tür yollarla sahte hitler alarak sitedeki reklam alanlarına yüksek değerler de biçiyor. Sahte yolların hiç kimseye faydası yok. En fazla bir kaç ay sıçrar daha sonra zararını görürsünüz.

Mintik is curious about your thoughts. Add a comment
Did you know that members who log in don't see ads?
Sign in with E-mail

  1. Mustafa İnce says:

    Teşekkürler. Özellikle “Sıralama ziyaretçi sayısına ve davranışlarına göre mi ölçülür?” sorusuna olan cevabınız. Sanırım Alexa sıralamasına göre kendi sitemize değer biçmemiz yanlış olur. Tekrar teşekkürler.

  2. Kaysu says:

    Şunu cidden merak ediyorum takip ettiğim bir site 3 yıldır zirvede sürekli içeriği zenginleşiyor. Site sahibine mesaj attım. Aynı gün cevap verdi “hobim” diye. Neredeyse her kelimede google başa koyuyor siteyi haliyle.

    Fkat bu site 3 yıldır 5-6-7 milyonlda gidip geliyor. Site zaten ekli değil kaynak kodlarına da baktım. Demekki site sahibide t00lbar kulanmıyor.

    O ZAMAN ALEXA NE İŞE YARIYOr ben anlamadım bu konuyu ????

  3. Serkan says:

    Harika bir yazı olmuş reklam için alexaya önem verenler hala var

  4. bayur says:

    Çok teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler ile alexayı yükselttim.

  5. Su says:

    güncelş için öneriniz var mı epey zaman geçmiş yayınlandığınızdan beri ?

  6. Ayla Angıngil says:

    Teşekkürler yeni başladım yazının çok faydası oldu.

  7. Nikah Şekeri says:

    Detaylı bilgiler için teşekkürler.

  8. iş fikirleri says:

    Alexa için güzel öneriler, daha da geliştirilebilir. Teşekkürler.