Mintik posted
4 year ago

4.Gün – BlogPosting işaretlemesi

Elektirikli süpürge zımbırtısının sesinden izlediğim filmi yarıda bırakıp saatimi dakikalar içerisinde 24 saat ileriye alıp 4.Gün konusunu açmaya karar verdim. Belki 5. konuyu da bu gün yayınlayabilirim evin durumuna göre 🙂 Bu seferki veri işaretlemesi yazı sayfası dışında kalan benzer yazılar gibi bölümleri bir arada tutmaya yarıyor. Aslında yazılara ait olan verilerin de bunun içinde görünmesi gerektiğini düşünüyordum ancak BlogPosting ve Article işaretlemesi başlı başına bir şema format tipidir.

Bu arada bunlara hala ne gibi bir isim vereceğime karar veremedim. Bazı yerlerde microdata diye adlandırılıyor olsalar da bazı yerlerde bunları karşılaştıran kişiler de var. Aynı Css için kullanılan özellikler ve bu özelliklere atanan değerler olarak da düşünebilirsiniz bunları. Her bir özellik tipi schema.org/özellik şeklinde başlar ve her özellik için kullanılabilir ayrı (bazı değerler hariç) ayrı değerler bulunuyor. Sıralamaları doğru yaptığınızda değerler de doğru şekilde doğru şema içinde sıralanırlar.

Yazıların hemen üstüne schema.org/BlogPosting özelliğini eklediğimde Yapısal veri test aracında bu bölümün içinde daha önceden işaretlemiş olduğum benzer yazılar listeleniyorlar. Aşağıdaki resme baktığınızda ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Yazar, oylama, blog ve blog yayınlarının bulunduğu maddeler ve bu maddelerin altındaki değerler.

maddeler

Sanırım basit olan son 2 konu kaldı. Bunlar da bittikten sonra daha karmaşık olan örneklere başlayacağız. Aslında karmaşık sayılmaz ama WordPress sistemi için etiket çekme, kategori ismi çekme, site ismi çekme, yazı başlığı, konudaki kelime sayısı saymaya yarayan ve bunlar gibi olan bir kaç tane daha konuyu hem WordPress kategorisi altında hem de Zengin snippet kategorisi altında ayrı ayrı yayınlamam gerekecek. Bütün bölümleri de parça parça eklememin sebebi de buydu aslında. Yoksa kısa yoldan bir php dosyası oluşturup bütün verileri yazı içinde göstermek de mümkündür.

Şimdi gelelim asıl konumuz olan schema.org/BlogPosting işaretlemesinin nereye ekleneceği konusuna. Header, sidebar, footer ortasında kalan bölümün temaya göre sağında veya solunda kalan içinde yazıların sıralandığı bölümü bulmak. Tekil yazı sayfasında makalelerin içinde kaldığı bölümü bulmak gerekir. Web sitenizin Yönetim paneli > Görünüm > Düzenleyici sekmesinden Tekil Yazı (single.php) dosyasını açtığınızda kodların en üstünde sitenin üst bölümünü sayfaya çağırmaya yarayan <?php get_header(); ?> kodu bulunur ve schema.org/BlogPosting ekleyeceğimiz çerçeve de bunun hemen altında olur. Benim kullandığım temada <section class=”content”> şeklinde geçiyor. Sizde <div şeklinde de başlayabilir. Yapmanız gereken aşağıdaki kodu alıp bu bölüme yerleştirmek olacak.

 itemscope="itemscope" itemtype="https://schema.org/BlogPosting"

Kod eklenmiş hali aşağıdkai gibi olur. Olduğu gibi aşağıdaki kodu alıp sitenize eklemeyin. Eğer sitenizin yapılandırılması farklı ise tasarımda bozulma olabilir. Örnek olarak class=”divismi” veya id=”divismi”  gibi denden işaretinden sonra boşluk bırakarak yukarıdaki kodu yerleştirin.

<section class="content" itemscope="itemscope" itemtype="https://schema.org/BlogPosting">

Kodu ekleyeceğiniz sayfalar, tekil yazı (single.php), arşiv sayfaları (archive.php), kategori sayfaları (kategori.php), arama sayfası (search.php). Bazı temalarda tek bir tanesi olur ve saydıklarımın çoğu tek bir php dosyası içinde bulunur. Eğer kullandığınız temada bu saydıklarım yoksa fazla aramayın. Muhtemelen hazırlayan kişi hepsini bir php dosyasında birleştirmiştir. Single.php dosyası kesinlikle olur ve bunu gözardı etmeyin. Bazı temalarda ismi farklı (ilk defa bu gün karşılaştım) olabilir.

İşaretlemeyi doğru yaptığınız taktirde bir kaç gün içerisinde Webmaster araçlarından Yapılandırılmış Veri sayfasında aşağıdaki gibi BlogPosting seçeneğini göreceksiniz.

BlogPosting schema

 

 

Mintik is curious about your thoughts. Add a comment
Did you know that members who log in don't see ads?
Sign in with E-mail

  1. mustafa t. says:

    Benim wordpress ve Google Yapısal veri işaretleme ilgili sıkıntım var. Tag ve kategorilerde yapısal veri hatası alıyorum ve bunu bir türlü düzeltemedim. Diğer sayfalarda işaretlemeyi ve kodlamayı başarı ile yyaptım, ancak sıra kategoriler ve tag sayfalarına gelince hatalar bir türlü düzelmiyor. Veri işaretlemede Google amca html kodu veriyor ama ben bu kodu ekleyecek kategori ve tag sayfasının mevcut olmadığını gördüm. Bu kodu nereye eklemem gerekiyor, single.php mi, arşiv mi… Yeni eklediğim sayfalarda yaşamadığım bu sorunu eski sayfalarda da gidermek istiyorum. Yardımcı olacak biri var mı=

    • Mintik says:

      En kısa zamanda bunun için de bir konu hatta bir kaç tane konu açacağım. Uzun süredir fırsat bulamıyorum. Bir kaç tane basit problemli yorum geldi. Onları da hallettikten sonra eğer vakit bulursam eğer hemen sizin konunuz için de yeni yazı yayınlayacağım.

    • Mintik says:

      Etiketler için 2 yeni konu açıldı. En kısa zamanda kategoriler için de konu atacağım. Eğer olursa bu gün öğleden sonra o konuyu da yayınlarım büyük ihtimal.

  2. Teknotez says:

    Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim teknoloji ile ilgili güncel haberleriniz çok güzel. Takipteyim.

    • Mintik says:

      Rica ederim. Bu aralar pek içerik atmaya fırsatım olmadığından dolayı sizin gibi takipçileri merak içinde bırakıyorum galiba. Uzun süreden beri bu konunun serisine devam edemiyorum. Bu yüzden sizlerden özür diliyorum 🙂

  3. film izle says:

    Uzun süredir içerik girmiyorsunuz hocam, kaliteli seo makalesi görmek isteriz. İyi çalışmalar.

    • Mintik says:

      Bu şekilde backlink almak sana faydadan çok zarar getirecek. Hiçbir yorumu bu şekilde kabul etmedim ama sen cezalısın o yüzden kabul ettim. al sana seo makalesi 🙂

  4. gizemsSs says:

    Hocam gerçekten çok değerli bilgiler paylaşıyorsunuz. Özellikle teknoloji alanındaki bilgilendirmeleriniz gerçekten çok başarılı. Başarılarınızın devamini diliyorum. İyi calismalar.