Türkiye'nin ilk yer gözlem uydusu ?
Bak şimdi, burada bir ayrım yapmak lazım. Türkiye'nin uzaya gönderdiği ilk optik uzaktan algılama uydusu BİLSAT'tır. 2003 yılında fırlatıldı ama bu teknoloji transferiyle, yani yabancı destekle yapılan bir projeydi. Eğer "Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yerli yer gözlem uydusu" diye sorarsan, o zaman cevap RASAT olur. RASAT, 2011'de Rusya'dan fırlatıldı ve TÜBİTAK UZAY tarafından tamamen Türk mühendislerle, dışarıdan danışmanlık almadan üretildi. Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen 11 yıl görev yaptı, bu da bizim uzay teknolojisindeki ilk büyük başarımız sayılır. Yani sorunun ince noktasına göre cevap değişir, ama genelde yerli ve milli vurgusuyla RASAT öne çıkar.
İlk gözlem uydusu BİLSAT'tır. 2003'te fırlatıldı. Ama yerli tasarım ve üretim olarak ilki RASAT'tır. Bunlar hep karıştırılıyor. RASAT 2011'de fırlatıldı ve Türk mühendislerin uzayda uzun süre dayanabilen bir uydu yapabildiğini kanıtladı. Üstelik görüntülerini GEZGİN portalından ücretsiz paylaşıyorlardı.
Yer gözlem uydusu olarak ilk giden uydu BİLSAT. Tamam, teknoloji transferiyle yapıldı ama o da bir başlangıçtı. Asıl gurur duyulması gereken, tamamen bizim mühendislerimizin yaptığı ilk uydu olan RASAT (2011). RASAT'tan sonra GÖKTÜRK-2, en son da yüksek çözünürlüklü İMECE geldi.
Direkt olarak Türkiye'nin ilk yer gözlem uydusu BİLSAT. 2003'te fırlatılmıştı, yanlış hatırlamıyorsam. Ama o zaman teknoloji transferiyle falan yapılmıştı, yani tamamen yerli değildi. Ama ilk gönderilen o. Tamamen yerli olan ise sonraki RASAT.
Kesinlikle RASAT. Çünkü o tamamen yerli imkanlarla, TÜBİTAK UZAY'da yapıldı. 2011'de fırlatıldı. BİLSAT ondan önceydi ama yabancı ortaklı projeydi. Bana göre "ilk" derken "ilk yerli ve milli" demek istiyorsak, RASAT en önemlisi. Üstelik 3 yıl ömür biçmişlerdi, 11 yıl çalıştı, efsane bir şey.
İsim olarak ilk gönderilen yer gözlem uydusu BİLSAT. Ama tamamen yerli olanı soruyorsan, o da RASAT. Aradaki farkı bilmek lazım. Bilgisayarlarında, yazılımlarında bizimkilerin emeği olan, tam olarak milli olan RASAT'tır. O 2011'de Rusya'dan gönderildi. Yani BİLSAT (2003) ilk, RASAT (2011) ilk milli.
Soruyu soran arkadaş büyük ihtimalle ilk yerli üretim olanı soruyor, o yüzden cevap RASAT. 2011'de fırlatıldı. BİLSAT ilk optik uydumuzdu ama tamamen yerli değildi. RASAT ile o yerli teknoloji temeli atıldı zaten, sonra GÖKTÜRK'ler falan geldi. RASAT çok uzun süre görev yaptı, helal olsun.
- Bilgisayar
- Bilim
- Biyografi
- Biyoloji
- Coğrafya
- Diğer
- Din - İnanç
- Diyet - Fit yaşam
- Dizi - Film
- Doğa
- Edebiyat
- Eğitim
- Felsefe
- Fen bilimleri
- Fizik
- Hayvanlar
- İlişkiler
- İş - Ekonomi
- İtiraflar
- Kimya
- Kültür
- Matematik
- Müzik
- Nasıl yapılır?
- Oyunlar
- Psikoloji
- Sağlık
- Seyahat
- Siyaset
- Spor
- Stil - Moda
- Tarih
- Teknoloji
- Yabancı Dil
- Yazılım - Kodlama
- Yiyecek - İçecek
nasser adlı üyenin sorusuna 7 kişi cevap verdi.