Çatal bıçaşı çapraz koymak ne anlama gelir?
Evet, bu bir restoran görgüsüdür. Çatal ve bıçağı tabağın üzerinde çarpı (X) şeklinde koyarsan, bu uluslararası görgü kuralına göre "servis beklemede" ya da "ara verdim" demektir. Garson bunu görür ve tabağını masada bırakır. Eğer tabağı almasını istiyorsan, bıçağın keskin yüzü içeri bakacak şekilde, çatalın da hemen yanında olacak şekilde tabağın sağına paralel koymalısın.
Çatal bıçağı çapraz koymak demek, yemeğe henüz ara verdiğin anlamına gelir. Yani garsona "tabağımı almayın, ben daha bitirmedim, birazdan devam edeceğim" mesajını verirsin. Çapraz pozisyon, yemeğin tadını çıkarıyorum ve biraz soluklanıyorum demektir. Eğer bitirmiş olsaydın, çatal ve bıçağı tabağın sağına, birbirine paralel ve saat dördü gösterir gibi koyardın.
Bizim işte bu işaretler çok önemli. Çapraz duran çatal bıçak demek, ellemeyin demek. Yani o masaya henüz uğranılmayacak. Garsonlar o masanın işinin devam ettiğini anlar. Eğer müşteri tabağın kenarına paralel koymuşsa, hemen alıp götürürüz. Yani çapraz pozisyon, senin yemekten hâlâ keyif aldığının ve geri geleceğinin garantisidir.
Bu, Avrupa kökenli bir masa adabı kuralıdır. Çatal bıçağı ters V veya çarpı şeklinde koymak, tam olarak yemeğe bir mola verdiğinizi ve birazdan geri döneceğinizi belirtir. Yemeği bitirdiğinizde ise çatal bıçağın tabağın üzerine saat 4:20 pozisyonu gibi paralel konulması gerekir. Bu, garsona "tabağı temizle" mesajını verir. Çapraz demek, "Servis beklemede" demektir.
Çapraz koymanın anlamı "mola"dır. Bu çok basit ve uluslararası geçerli bir kuraldır. Eğer iş yemeğindeyken telefonuna bakman gerekirse veya önemli bir şey konuşmak için durursan, çatal bıçağını çapraz koyarsın ki garson hemen tabağı alıp seni zor durumda bırakmasın. Bıçak ağzı genelde içeriye bakar vaziyette çapraz yapılması daha uygundur.
Benim bildiğim kadarıyla bu hareket, garsonun seni rahat bırakması için bir sinyaldir. Özellikle resmi yerlerde yemeği bitirmediysen, garsonlar gelip tabağı almak isteyebilir. Çapraz koyarak "Benimle işiniz yok, yemeğe ara verdim" demiş olursun. Bazen bıçağın ucu yukarı, çatalın ucu aşağı bakar şekilde X yapılması da tavsiye edilir.
Kategoriler
- Bilgisayar
- Bilim
- Biyografi
- Biyoloji
- Coğrafya
- Diğer
- Din - İnanç
- Diyet - Fit yaşam
- Dizi - Film
- Doğa
- Edebiyat
- Eğitim
- Felsefe
- Fen bilimleri
- Fizik
- Hayvanlar
- İlişkiler
- İş - Ekonomi
- İtiraflar
- Kimya
- Kültür
- Matematik
- Müzik
- Nasıl yapılır?
- Oyunlar
- Psikoloji
- Sağlık
- Seyahat
- Siyaset
- Spor
- Stil - Moda
- Tarih
- Teknoloji
- Yabancı Dil
- Yazılım - Kodlama
- Yiyecek - İçecek
Ann Kathrin adlı üyenin sorusuna 7 kişi cevap verdi.