Web siteleri için reklam çözümleri

Kelime anlamı:

para akzanma yolları

Sidebara, yazı üstüne, yazı altına Google Adsense  nasıl eklendiğini ve nerelerden sponsor  bulacağımızı anlatacağım bu yazıda. Ayrıca sitemizden en iyi kazancı elde edebilmek için de bir kaç tane ipucu vereceğim sizlere. Aslında ilk bakışta o kadar  zor ve karmaşık bir iş değildir  bunları yapmak. Yine de herkesin bildiği  bir konu değildir mutlaka. Bu yüzden bilmeyen arkadaşlarımızı aydınlatmak amacıyla böyle bir yazı hazırladım.

Öncelikle bir web sitesine reklam eklemeden önce  en çok kazandıran  alanlar hakkında  biraz  ipucu vermek istiyorum. Birçok yerde  ve hatta Google Adsense  blogunda  bile  hep aynı  yerleşimler gösterilir en çok kazandıran bölümler  diye. Yazının üstüne eklemek, yazının ortasına  eklemek ve sidebara  (sitenin sağ tarafı)  eklemek site  gelirlerini en üst seviyeye çıkarır diye anlatımlar var birçok sitede ve çok doğru bir tespittir. Yalnız bu yerleşimler hakkında atlanmış olan ve anlatılmayan bir bölüm var. Web sitenizde yazı üstüne ve yazı altına  eklenmiş  olan reklamlardan oldukça yüksek gelirler elde edebilirsiniz. Genelde en çok kazandıran alan yazının ortası diye belirlenmiştir ama yazı ortası ve yazı üstü alanlardan kazancım çok fazla değişmiyor.

Sidebar  bölümüne  gelince neredeyse  hiç kazandırmayan daha doğrusu diğer  yerlere oranla hiç kazandırmayan bir  bölümdür. Sidebar  bölümü  bildiğiniz gibi web sitenin  en boş olan alanıdır. Ortalama 250 yada 350 piksellik bir genişliğe  sahip olur. Yüksekliği ise  site boyunca devam eder. Böyle bir alandan çok az kazanmak, başka şekilde değerlendirememek kötü  olurdu. Tabi burayı da  kazançlı hale getirmek mümkün başka reklam verenlerle anlaşarak.

İlk defa bir web sitesi sahibi olmuşsanız eğer sizin aklınızdaki en büyük soru şu olur “Reklam verenleri nereden bulacağım ?” 

BuySellAds

Sidebar bölümünü de kazanç kapısı yapabilmek için Adsense  benzeri reklam veren ve alan şirketleri araştırdım biraz. Adsense’den sonra  en iyisi şüphesiz BuySellAds’dır. Birçok yabancı web sitesinde (en popüler yabancı web siteleri) BuySellAds’ın yayınlarını görebilirsiniz.

BuySellAds  reklamları hem tıklamayla  hemde  aylık olarak alınabiliyor. Bir market gibi düşünün ürünlerinizi  bir  rafa koyarsınız, fiyatı yapıştırırsınız ve beğenenler olursa  ürünlerinizi  alır. BuySellAds  sistemi de  buna  benziyor. Siteye üye olur olmaz  sizden ufak birkaç bilgi  istiyor. Sitenizin hiti, tekil gösterim, çoklu gösterim falan filan işte. Daha sonrasında  BuySellAds  web sitenizi analiz etmeye başlıyor ve aylık gösterim ve tekil ziyaretçi sayınızı hesaplayarak etiketinizin yanında gösteriyor. Etiketten kastım web siteniz etiket  gibi ikon, başlık ve aylık gösterim olarak BuySellAds sitesinde  ilgili kategoride yayınlanmaya başlıyor. Daha sonra şirketler  bu kategorilerden beğendiği, ilgi çekici web sitelerini seçmeye başlıyorlar. Böylelikle para kazanmaya başlıyorsunuz. Tabi sitenize  öncelikle  125×125 reklam alanlarını yerleştirmeniz  ve şirketlerin sizi seçmesi gerekiyor. Ayrıca  web sitenizdeki 125×125 BuySellAds reklam alanlarına da  ziyaretçileriniz  isterlerse  tıklayıp o  alanları satın alabiliyorlar.

BuySellAds’ta kullanabileceğiniz  birçok reklam boyutu ve çeşidi var. Animasyonlu ve animasyonlu olmayanlar da var. İsterseniz animasyonlu olanları engelleyebilirsiniz.  Yanlız şöyle de bir durum var. O kadar gezinmeme rağmen Türkiye’deki hiçbir web sitesinde BuySellAds kullanan göremedim. Sebebi BuySellAds Türkiye’ye reklam vermiyor değil. Sanırım başvuruda bulunan pek fazla kimse yok Türkiye’den. Benim yaptığım başvuruda sitemin hiti oldukça düşüktü ve cevap olarak bana gönderdikleri mailde en az aylık 50k yani 50.000 tekil ziyaretçiniz olması gerekiyor başvurunun kabul edilebilmesi için. Birçok kategoride web siteleri listeleniyor zaten. Ne tür web sitelerinin BuySellAds tarafundan kabul edildiğini  merak ediyorsanız kategorileri inceleyebilirsiniz siteden. Hemen hemen her türlü kategori var zaten.

Belki siteyi gezinirken  aylık 50k’dan daha düşük web sitelerinin de olduğunu görebilirsiniz. Bu durumu bende fark ettim. Sanırım Dolara  göre  bir hesap yapıp bu limiti belirliyorlar. Öncelikle Türk lirasının Dolar karşısındaki değeri  bu tür  ortamlarda çok önemli. İngilizce içerikli bir  web sitesinin neden daha çok kazandırdığı,  Türk lirasının neden bu tür ortamlarda  Dolar  karşısında değerinin önemli olduğu hakkında ilerleyen zamanlarda da  bir makale yazmayı  düşünüyorum bilmeyenler için.

Web sitenizin hiti aylık 50.000’den fazla oldu ve BuySellAds’a  yaptığınız başvuru da kabul edilmedi. Durmanıza, web sitenizi kapatmanıza  gerek yok. Reklam alabileceğiniz Türkiye’deki webmasterlar, web sitesi sahipleri için var olan ve her zaman var olacağını umut ettiğim webmaster toplulukları var.

Türkiye’nin en büyük forumlarına kayıt olun

Wmaracı ve R10 webmaster topluluklarından siteye reklam bulma.

Bu zamana kadar forumlara hep ön yargı ile bakardım. Ne yani altı üstü forum, ne işe yarayacak, ne faydası olacak, oradan biri soruyor diğeri dalga geçerek cevap veriyor diye düşünürdüm. Yaklaşık olarak bir sene önce R10.net ve Wmaraci üzerinden açtığım hesaptan hemen hemen 1 sene sonra  düzenli giriş yapmaya ve incelemeye başladım. Düşündüğümün tam tersi çıktı. Herkesin sorusuna anında cevap veren bir sürü online webmaster arkadaşımız var bu ortamda. Seo, site sorunları, adsense ban, site analizleri yapmak gibi  birçok tavsiye alabileceğiniz  forumlardır bunlar. Site analizinden kastım herhangi  bir  web site analiz aracı ile değil tabi ki. Web siteniz hakkında endişeleriniz var ise bu forumlarda konu açarak sitenizin durumunu bildirdiğiniz andan itibaren uzman olan arkadaşların bir çoğu anında sitenizi inceler ve yapmanız gerekenleri anında bildireceklerdir.. Şöyle bir konu açın foruma ‘Benim web sitem ilk 500’de bile çıkmıyor. Yardımcı olabilir misiniz ?’. Ardından buradaki online webmaster  arkadaşlar teker teker  bakarak sitenizi analiz etmeye başlar ve sorunlarınızı çözmeniz  için anında açıklamalar yaparlar. İşte böyle bir ortamdır.

Sırf tanıtım yapmak için anlatmadım bunları. Konumuzla  çok önemli biçimde alakalı olduğu için bahsetmek istedim. R10 sitesi ile Wmaracı üzerinden alım ve satım bölümleri  var. Burada sürekli reklam alanı alıp satmak isteyen kullanıcılar var. Sitenizi  buradaki diğer web siteleri ile karşılaştırarak kendi sitenizdeki boş reklam alanlarının  değerini kendiniz tespit ederek bir  değer verip reklam almak istediğinizi konu açarak belirtebilirsiniz. Günlük 500 ziyaretçiniz  bile varsa reklam almak için yeterlidir ve size aynı gün bilemedin en geç bir hafta içinde  sitenizdeki boş alanları  doldurmaya yetecek kadar sponsor başvurusu olur. Bu sayede bomboş olan sidebar bölümünü tamamen kazanç kapısına dönüştürebilmeniz mümkün. Ayrıca makale alımı, makale satışı ve internet ticareti hakkında da  bilgiler  bulabileceğiniz  bölümler de var. Wmaracı sitesinden Reklam Alım-Satım ve R10 sitesi üzerinden de Reklam alımı Reklam satışı kategorisi üzerinden siteniz için reklam alımları yapabilirsiniz.

Google Adsense

Google Adsense  aslında  anlatma ihtiyacı duyduğum bir konu değil. Tek yapmanız gereken Gmail hesabı ile başvuruda  bulunmak ve kabul edilmeyi beklemek. Ne tür web sitelerinin Adsense programına kabul edildiği hakkında açıklamalar var.

Hangi web siteleri Adsense programına kabul edilir ?

  • Sitenizde başka bir yerden makale kopyalayarak  yayınlamayın. (Bu biraz karmaşık ve kesin bir  bilgi değil çünkü kopya içeriklerin de kabul edildiğini görmüştüm ama şüpheli bir durum.)
  • Web site içeriğinizin kaliteli olması gerekli.
  • İçeriklerinize  uygun reklam olabilmeli.
  • Ziyaretçilerinize faydalı bilgi verdiğinizden emin olun.
  • Sitenizde  telif hakkı içeren paylaşımlarda bulunmayın.

Bunlar  benim tahmini  düşüncelerim. Daha önceleri bir kaç web sitesi üzerinden kendim için ve arkadaşlarım için Adsense başvurusunda bulunmuştum. Hepsi bu programa kabul edilmedi. İçeriklerinize uygun  olabilmeli maddesindeki kastım bir fıkra sitesi sahibi iseniz fıkra ile alakalı ticaret kolay kolay olmaz. Sadece örnek olarak belirttim fıkra sitesini. Bu tip sitelerin kabul edilemeyeceği konusunda kesin bir karar yok elbette ama çoğunda ve arkadaşlarım için yaptığım başvuruda kabul edilmediğini gözlemledim. En çabuk kabul edilenlerden bir tanesi de teknoloji üzerine yayınlar yapan web siteleridir. Zaten reklamların bir çoğu da teknoloji üzerinedir. Oyunlar, programlar, elektronik eşyalar (online mağazalardan dolayı) , bankalar gibi teknoloji alanında  reklam veren birçok kuruluş var. Fıkra sitesi bunların hangisiyle uyuşuyor  ve siz reklam veren olsaydınız eğer bir fıkra sitesine reklam verir miydiniz ? Bu soruyu göz önüne alarak kendinize  göre cevabını verin ve nasıl faydalı bir web sitesi açabileceğinize karar verin.  Fıkra sitesi olupta Adsense programını kullanan siteler var elbette. Fıkra sitesi ile mi kabul edildiler  yoksa başka bir siteden kabul edilip fıkra sitesinde de Adsense yayını yapıyorlar ? Bu konuda kesin bir açıklama yapamam ama bu gibi yollardan kabul edilme olasılığınız çok düşük.

Başvuruda bulundum ama neden Adsense kabul etmiyor ? 

Eğer Adsense  programına yaptığınız başvuruda web siteniz bom boş ise  kabul edilmez. Sadece deneme amaçlı sitemi açtığım ilk hafta sonucu merak ettiğim için bir başvuruda bulundum. Bana gönderdikleri cevap ‘Web siteniz şuanda kabul edilemiyor. Sebebi yeteri kadar içeriğinizin olmaması. Aradan bir ay kadar süre geçtikten sonra tekrar başvuruda bulundum ve aldığım cevap bu sefer  değişmişti. ‘Web sitenizi daha zengin içeriklerle doldurursanız eğer programımıza sizi kabul edebiliriz’ benzeri bir cevaptı ama olumlu bir cevaptı ve ilerde kabul edileceğimin bir göstergesiydi. Bu yüzden doğru yolda olduğumu biliyordum. Eğer  yine olumsuz cevap alsaydım bu sefer  sitemin konusunu tamamen değiştirmek zorunda olacaktım.  En son denemeden önce iki ay kadar bekledim ve yeteri kadar  içerik vardı sitemde. Yaptığım son başvuruyu kabul ettiler. Eğer  bütün bunlara rağmen web siteniz kabul edilmemiş ise yapacağınız sitenizin içeriğini değiştirmek ve  kullanıcılara daha faydalı bir web sitesi yapmak. Aksi taktirde  başka şekilde programa kabul edilmeniz oldukça zordur. Yani anlayacağınız  web siteniz ya program politikaları ile uyumlu değildir yada sitenizde zengin içerik yoktur.

Bir sitede en fazla kaç adsense reklamı olabilir?

Bir sitede  izin verilen en fazla reklam sayısı 3 adettir fakat bazı durumlarda bu sayı artabiliyor. Mesela mobil cihazlarda siteniz  açıldığında ekranın en altında sabit  duran bir  reklam modeli görünebilir ve eskiden kullandığınız reklamlarla birlikte bu sayı dörte çıkıyor haliyle. Buna da Google kendi izin veriyor zaten. Head etiketleri arasına eklenen bir kod yardımıyla sadece mobil cihazlarla uyumlu ve sadece mobil cihazlarda görünen reklamlar çıkabiliyor.

Bunun dışında bazı sitelerde  dörder beşer adet de görmüş olabilirsiniz. Siz siz olun onların yaptığını yapmayın. Ya deneme amaçlıdır yada site sahibi  bir şekilde hile yapmıştır. Sizin hakkınız olan üçtür ve üçten fazlasını kullanmak hesabınıza zarar verebilir hatta ciddi bir uyarı bile alabilirsiniz.

WordPress’e reklamlar  nasıl yerleştirilir ? 

Konunun en başında web sitesinde  en çok kazandıran bölümler  hakkında biraz bilgi verdik şimdi sıra geldi bu bölümlere  reklam yerleştirmekte.

Sidebar

Sidebar  bölümüne  koymak en kolay yoldur. Bunun için Metin adlı bileşeni  (genelde widget derler)  yani içine yazı falan yazdığınız bileşeni kullanabilirsiniz. Adsense  kodlarını  olduğu gibi Metin bileşeninin içine yapıştırıp herhangi bir bileşen alanına (sidebar, footer vs.) taşıyıp  sitenizde kullanabilirsiniz. Yada Yönetim paneli >> Görünüm >> Düzenleyici  linklerini takip ederek sidebar.php dosyasının içine Adsense  kodlarınızı yerleştirebilirsiniz.

Yazı üstüne

Yazı üstüne ekleyebilmek için Yönetim paneli >> Görünüm >> Düzenleyici linklerini takip ederek Tekil yazı (single.php) dosyasının içinde <?php the_title(); ?>   kodunu  bulup altına yada üstüne  kodları eklerseniz yazılarınızın üstünde  görüntüleyebilirsiniz. php the_title makalenin başlığıdır. İsterseniz başlığın üstüne ekleyin istersenizde başlığın altına ekleyin karar size kalmış.

Yazı ortasına

Bu birazcık karmaşık bir yol. Daha önceleri  bunun için geliştirilmiş olan WordPress Adsense eklentisi kullanırdım. son zamanlarda bu eklenti kullandığım temalarla uyumsuz olunca mecburen başka yollara başvurdum. Yazı içine ortasına nasıl eklenir diye arama yaptığımda karşıma çok güzel bir sonuç çıktı ve uzun süre boyunca  bulduğum makaledeki anlatıma  göre yazılarımın ortasında Adsense kullandım. Şuradaki yazıda function.php dosyası ile makale ortasına nasıl ekleyebileceğinizin oldukça kolay bir yöntemi anlatılıyor.

Link verdiğim sitede sadece konu başlıkları kalmış ve konu içeriklerinin hepsi iptal olmuş. Sanırım alan adı el değiştirmiş. Bu yüzden kodu burada paylaşma gereği duydum.

Aşağıdaki php kodunu temanızın function.php dosyasında uygun bir yere ekleyin. Kodun sonunda add_filter yazar, sizin de ekleyeceğiniz  en uygun yer add_filter yazan bir yerin hemen altına yapıştırmak. Ayrıca bu kodu istediğiniz kadar çoğaltabilmeniz mümkün. 500 harf sonrasındaki ilk p etiketinin hemen arkasına reklam yerleşecek bu kodu kullandığınızda. 500 yazan yeri 1 yaparsanız makalenin başına eklenir. Hem makalenin başına hem de ortasına eklemek istiyorsanız kodu iki defa üst üste kullanmanız gerekiyor yalnız belli_karakter_sonrasi_reklam yazan yerlerin ismini ikincisinde değiştirmeniz gerekiyor. Örnek : belli_karakter_sonrasi_reklam1 şeklinde yapabilirsiniz yada üst, alt, orta diye de değiştirebilirsiniz.

function belli_karakter_sonrasi_reklam($content) {
 
// Reklamı sadece 1000 karakterlik yazı olursa ekle
 
$yazi_uzunlugu = 1000;
 
// </p> etiketini ilk 500 karakter sonrası ekle
 
$az_karakter = 500;
 
if (is_single() && strlen($content) > $yazi_uzunlugu) {
 
$before_content = substr($content, 0, $az_karakter);
 
$after_content = substr($content, $az_karakter);
 
$after_content = explode('</p>', $after_content);
 
$text = '
 <center>
reklam kodunuzu buraya ekleyin
</center> 
';
 
array_splice($after_content, 2, 0, $text);
 
$after_content = implode('</p>', $after_content);
 
return $before_content . $after_content;
 
}
 
else {
 
return $content;
 
}
 
}
 
add_filter('the_content', 'belli_karakter_sonrasi_reklam');

 

Buraya kadar bahsettiklerim benim uzun bir süre boyunca kullandığım reklam yerleştirme yöntemleri idi. Bunları yapmanın daha basit yolu yoktu eskiden. Artık daha basit yolu da var bunlar  için.

Kısa bir  süre önce Google WordPress kullancıları için Google Publisher  adında bir eklenti yayınladı. Google Publisher kullanarak web sitenizi  analiz edebilir en çok kazandıran alanlarda  çok kolay bir şekilde Adsense kullanabilirsiniz . Öncelikle aşağıdaki download butonunda  eklentiyi indirip kurun ve nasıl kullanıldığını öğrenelim.

Google Publisher Plugin (Beta) nasıl kullanılır ? 

Eklentiyi kurup indirdikten sonra yönetim Ayarlar>>Google Publisher Plugin sekmesinden sitenizi Webmaster araçlarında ve doğrulamanız gerekiyor. Doğrulamak için yapmanız gereken butona tıklamak ve Webmaster hesabınıza Gmail ile giriş yapmak. Ardından karşınıza böyle bir  resim çıkacaktır.

Bu penceredeki  linkler yardımıyla Adsense ve Webmaster araçlarına kolay bir şekilde giriş yapabilirsiniz ayrıca. Reklamları yönet  butonuna tıkladığınızda web siteniz açılır, eklenti sitenizi analiz etmeye başlar ve en doğru, en çok kazandıran yerleri  size  gösterir. Resimdeki kırmızı noktalar  eklentinin bulduğu uygun yerlerdir. Kırmızı noktaları tıklayarak istediğiniz  türden reklam çeşitlerini seçebiliyorsunuz.

Eklentinin en güzel tarafı her tarayıcıya göre ayrı ebatlar gösterebilmesi. Daha önceden yapmaya çalıştığım WordPress temasına bir sürü  reklam bölümü hazırlamak istedim. Mesela  anasayfanın en üstünde ve sliderin altına  728×90 ebatlarında reklam alanı olacaktı. Yönetim paneli üzerinden  kodları eklediğinizde bu bölümlerde reklamlarınız görünecekti. Ayrıca  temaya responsive özelliği de eklemiştim.  728×90  boyutlarındaki bölümler mobil cihazlarda görünmeyecekti. Daha doğrusu tarayıcı  küçüldüğünde bu bölümler kaybolacaktı. Bu da her cihazdan kazanç elde edememek oluyordu. Bu konuyu düşünürken 728×90 kaybolsun daha küçüğü çıksın gibi hesaplar yaparken Google Publisher Plugin imdadıma yetişti. En güzel özelliği de bu zaten. Her cihaza göre uygun   boyutlarda reklam göstermek. Unutmadan belirtmem gereken bir diğer konu eklenti sitenizin analizini yaparken seçtiğiniz  bölümler sadece benzer sayfalar için oluyor. Yazı sayfalarına da Adsense eklemek istiyorsanız (biliyorum istiyorsunuz) eğer herhangi bir yazıyı tıklayıp tekil yazılar içinde gerekli düzenlemeler yapmanız lazım.

Umarım bu yazıyı okuduğunuz için zamanınızı boşa harcamadım. Herkese  iyi bloglamalar ve bol kazançlar diliyorum.

Mintik eksik mi anlatmış? Daha fazla bilgi ekle

  1. poyraz dedi ki:

    Buysellads deki bir diğer problem de türkçe dili olması değil mi ?

  2. Arzu dedi ki:

    bilgılendirici faydalı yazı sitemiz için faydalı olur teşekkürler bilgilerinden doleyı

  3. Neo Ekonomist dedi ki:

    Öncelikle güzel bir makale olmuş, teşekkürler. BuySellAds tarzı bir site olması lazım Türkiye’de de hatta bir ara denk gelmiştim yanlış hatırlamıyorsam bir benzeriydi. Bu tarz sitelerin açılması daha çok olması gerekiyor, zira websiteler çok fazla bu orana göre de kaliteli reklam alım satım siteleri kurulsa hiç fena olmaz. İyi çalışmalar…

  4. Zafer Cihangir dedi ki:

    Gerçekten çok faydalı bir makale olmuş BuySellAds 50k Kriteri gerçekten iyimiş herkesi kabul etmediklerini gösteriyor.

Giriş yapan üyelerin reklam görmediğini biliyor muydun?
E-posta ile giriş yap