Mintik
4 yıl önce

Google olmasaydı ne yapardık ?

quantum bilgisayar android
Bir forumda tartışırken  konu bir hayli döndüğü için burada başlık olarak atmak istedim. Tartışma konusu Firefox ve Chrome olayı ile alakalıydı. Hala  anlamadığım Chrome varken neden bazıları Firefox’ta diretiyor ki ? En çok merak ettiğim  bir şey var o da Google olmasaydı dünyanin teknolojik açıdan hali ne olurdu ?

Bazen kendi kendime keşke dünyada sadece Chrome olsaydı. Bütün bilgisayarlarda Chrome’den başka web tarayıcısı kullanılmasaydı diye. Hem o zaman -webkit-, -moz-, -ms-, -o- gibi her tarayıcı için ayrı ayrı element eklemezdik tasarımlarımıza. İşin kötü tarafı da eklememize rağmen bütün tarayıcıların nesneleri aynı şekilde gösteriyor olmaması. Chrome üzerinden denersiniz  hiç bir  sorun olmaz ama diğer tarayıcılara baktığınızda ise doğru değerleri bile girerken kimi zaman bambaşka tasarımlar görebiliyorsunuz. Bir de IE var bir türlü düzene girmeyen onu anlatmak bile istemiyorum. Tamam herkesin de dediği gibi Chrome bütün bilgilerimizi  alıyor, kimiz, nereye bakıyoruz, ne arıyoruz, ne kaydettik, ne gönderdik vs. bunlarla sınırlı değil ama kim kalkıp ta milyonlarca kullanıcı içinden   Ahmet’in yada Mehmet’in kişisel bilgilerine bir bakayım der ki ? Web site sahipleri olarak kendimiz de ara sıra sitemize gelen kişilerin özelliklerini analiz etmek isteriz daha iyi içerikler sunabilmek için.

Google’nin yapmış olduğu son bomba olan Android hayatımıza girmeseydi teknolojiyi ne kadar iyi tanıyabilirdik ki ? Bu gün Android sayesinde her ülke bir cep telefonu markası üretebiliyor artık. Sene 2002’de Nokia 3310 gibi bir telefon için ödenen para bu günkü Iphona ödenen para ile hemen hemen aynıydı. Asgari ücret 200 TL civarında iken bile 400 TL değerinde Symbian işletim sistemine sahip telefonları o maaş ile satın alanlar olurdu.  Nokia’nın  o zamanlarda yapmış olduğu en iyi telefon modeli bugünün İphone 5 modeli gibi görülen 6600 modeline Asphalt oyunu yüklerken bile vay be Nokia iyi yapmış derdik. Elimizdekinin en iyisi bu olurdu her zaman. Ne kadar üst modeller çıksa bile çok fazla ötesine geçemiyorlardı. Bu günkü haliyle bile Play Station oyunlarını Android telefonlara yüklemek mümkün.

Telefon piyasasında şüphesiz Google’nin çok ses getirdiği kesin. Bir anda  telefon piyasasında markalar arası dalgalanmaya sebep oldu. En yükseklerde olan Nokia şuan ki  haliyle pazarda bile zor tutunmaya çalışıyor. Sadece bu da değil tabi beraberinde birçok geliştiriciye ekmek kapısı olan ve birçok kişinin çok iyi paralar kazandığı uygulama geliştirme sektörü de açıldı bu sayede. Android’in ardından Google+ servisini çıkararak Facebook’un işine de çomak sokmaya çalıştıysa da pek başarılı olduğu söylenemez.

Çok kısa süre sonra Akıllı telefonlar kullanarak kredi kartı kullanmadan bluetooth tarzı cihazlar yardımıyla ödeme işlemleri de olmayacak değil. Fringe adlı dizideki bir sahnede  buna benzer bir örnek izlemiştim. Sırf doğrulamak için biraz araştırma yapmaya çalıştım ancak bu konuda da pek bir bilgi edinemedim doğrusu. Paypal servisine bir garezim yok ama sanırım yakında Paypal’ı da bitirecek gibi görünüyor  Play hizmeti ile.

Uzay çağı filmlerinde görmeye alışık olduğumuz gözlüklerin de bir benzerini çıkarmaktan da eksik kalmadı ayrıca. En son okuduğum haberde kişilerin gizlilik hakları yüzünden piyasaya sürülmesi engellenmiş şimdilik.

Son olarak  Nasa’ya ait olan hangarı kiralamasıyla da Quantum bilgisayarı gündeme geldi. Quantum bilgisayar nedir, ne işe yarayacak gibi sorulara kesin cevap bulamadım kendimce. İlk başlarda Android işletim sisteminin çıkacağı zamanlarda da Google’nin telefon piyasasına gireceğinden bahsediliyordu ama hiç kimse işletim sistemi geliştireceğini tahmin etmiyordu. Bakalım Quantum bilgisayarı bize ne getirecek

Uzun zamandır  Google ne zaman bilgisayarlar için bir işletim sistemi geliştirecek diye düşünüp duruyorum. Hiç olmazsa Windows’a bağlı kalmaktan kurtuluruz  diye ümit ediyorum sürekli.  Hepimizin bildiği gibi Windows’un çilesini çekmeyen yok denecek kadar az insan var. Virüsleri, çökmeleri, dll eksiklikleri yüzünden programları, oyunların açılamaması gibi yüzlerce sorunu var.

Evet Google’nin yapmış olduğu hayatımızda başrol oynayan faktörleri  saymış olsam bile çoğunu ve bahsetmediğim daha fazlasını biliyorsunuz zaten. Yine de yaptıkları ve yapacakları hakkında biraz değinmek fena olmadı. Peki leb demeden leblebiyi anlayan, karşımıza bir kaç saçma kelime yazarken bile en doğru sonuçları şıp diye gösteren arama moturu ve Android işletim sistemi olmasaydı ne olurdu ?  Sanırım hala Symbian telefonlara uygulama aramakla zaman geçirirdik yada Samsung’un eski modellerinde Candy Crush benzeri oyunlar oynardık  :=)

Başta dediğim gibi aslında Mozilla ve Chrome ile alakalı bir makaleye yorum yapacakken bu şekilde uzayınca yazıya  dökmek istedim. Yorumda yazdıklarımın çoğunu hatta konu ile alakalı en önemli bilgileri atladım ve hatırlamıyor olmam biraz kötü oldu. Eğer olur da hatırlarsam ekleme yaparım yazıya tekrar. Neyse ki Quantum bilgisayarı duymayanalar da bu şekilde duymuş oldu.

 

Mintik senin düşüncelerini merak ediyor. Bir yorum yaz

  1. orhan yılmaz dedi ki:

    haklısın kardeşim. google olmasaydı bugün hala çok ilkel teknolojilere mahkum kalırdık. sahibi kimse cennetlik hakkatten.