Henüz anne ve babalarımız banknot kelimesinden kurtulamamışken yeni bir para birimi giriyordu hayatımıza. Aradan çok uzun zaman geçmesine rağmen annem ve babam hala 1 milyona 1 banknot derdi. Acaba Yeni Türk Lirası hayatımıza girdiğinde alışabilecek miyim diye düşünmeden edemiyordum o zamanlar. Hepimiz her gün defalarca elimizi cebimize atar, ne kadar diye sorar ve satın aldıklarımızın karşılığı kadar parayı uzatırız satıcıya. İşin garip tarafı da her gün bu eylemi yaptığımız halde hala benim gibi 1 Türk Lirasına  1 milyon diyen binlerce insan da var elbette. Evet hala milyon diyorum gençler ve sanırım yaşlanana kadar da böyle devam edecek gibi. Acaba bu alışkanlıktan kurtulmak için kasiyerlik yapsam olur mu? Neyse saadet hanımı yine beklettik. Şimdi saadete gelelim.

Bir yazı eklerken eften püften konuları anlattığım kadar, konu ile alakalı olan olayları da eklemeyi severim. Ama bu günkü konumuz çok kısa ve zaman açısından önemli olduğu için önce konuyu sonra da ilgilenmediğiniz bölümü anlatayım burada.

Türk Lirası işareti nasıl yapılır

TL simgesi güncellemesi

Microsoft şirketi Windows Vista, Windows 7 ve Windows 8 için Türk Lirası simgesi (₺)  güncellemesini  para birimimiz Türk Lirasına ye geçtikten kısa süre sonra yayınladı. İşletim sisteminize göre (32 yada 64 bit) aşağıdaki linklerden birini manuel olarak bilgisayarınıza indirip kurduktan sonra bilgisayarınıza ₺ simgesi görünür ve kulanılabilir hale gelecek.

Türk Lirası simgesi klavye kısayol tuşları

Yukarıdaki linkten güncellemeyi yükledikten sonra sizin de bilgisayarınızda artık ₺ simgesi görünür olacak. Sıra geldi kısa yol tuşları ile Türk lirasının simgesini istediğimiz her yerde kolayca kullanmaya. Klavyenizden ALT GR (sağ alt tuşu) ve T tuşuna bastığınızda ₺ bunun gibi simge göreceksiniz. CTRL+Alt (sol alt) + T tuş kombinasyonunu kullanarak da aynı sonucu elde edebilirsiniz.  Artık siteden siteye arama yaparak simgeyi kopyala yapıştır yapmanıza gerek kalmadan iki tuşa aynı anda basarak ulaşabilir hatta resim formatında kaydedip kullanabilirsiniz.

Türk Lirası simgesi resim

Png (arkası boş) resim formatında bilgisarınıza indirip kullanmak için  üstteki resmi sağ tıklayıp bilgisayarınıza kaydedin.

Android ve ios cihazlarınızda ₺ işaretini kullanmak için de yapmanız gereken işareti kopyala yapıştır yapmak.

Merkez bankasının sunduğu editörü kullanarak yazınızın herhangi bir yerine Türk Lirası simgesi ekle yaparak editörden yazdığınız yazının belirli yerlerine bu işareti ekleyebilirsiniz.

Cep telefonu klavyesinde TL, Dolar, Euro simgesi

Yazıyı yazarken Whatsapp uygulamasında TL işareti var mıdır diye merak edip baktım. Whatsapp uygulamasının kendi içinde gömülü olarak kullanılabilen ikonların içinde henüz para birimlerinin olduğu bölüm eklenmiş değil yani yok. Bazı telefon klavyelerinde rakam ve sembollare ulaşmak için kullandığımız tuşa bastığımızda karşımıza değişik değişik semboller çıkabiliyor. Bazı klavye uygulamalarında sadece Dolar ve Euro simgesi kullanılırken bazılarında TL simgesi de kullanılabilir halde kuruludur. Eğer akıllı telefonunuzun klavyesinde  TL sembolünü göremezseniz aşağıdaki linklerden Android ve Ios cihazlar için SwiftKey uygulamasını indirerek TL sembolü içeren bir klavyeye sahip olabilirsiniz.

  1. Ios SwiftKey Uygulaması İndir
  2. Android SwiftKey Uygulaması İndir

Hazır konuya değindik Dolar ve Euro sembollerinin de nasıl kullanıldığını anlatalım kısaca.

  1. Dolar işareti kısayol tuşu CTRL+ALT+4 yada ALTGR+4
  2. Euro işareti kısayol tuşu CTRL+ALT+E yada ALTGR+E

Evet konumuz buraya kadardı. Gönül isterdi ki daha fazla konuşalım, daha fazla kafa şişirelim ama o zaman da işin taytı çıkardı. Neyse bu senelik yazı paylaşma hakkımı kullandım. Sonraki seneye yeni bir yazı yayınlayana kadar sağlıcakla kalın.


Mintik senin düşüncelerini merak ediyor.Bir yorum yaz