Bufalo ne ile beslenir?
Aslında bufaloların beslenmesi çok monoton, tamamen otlak bitkileri ve kaba yemler üzerine kuruludur. İster Afrika mandası olsun ister Asya su mandası, ikisi de otçuldur (herbivor). Savanlarda kuru otları, nehir yataklarında taze, sulu çimenleri ve kamışları yerler. İri hayvanlar oldukları için günlük ot tüketimleri çok fazladır. Evcil mandalarda ise çiftçiler genellikle yazın taze ot, kışın saman ve yonca gibi kuru otlar verirler. Ayrıca özellikle süt veren mandaların enerji ihtiyacını karşılamak için tahıl (arpa, mısır) ve vitamin-mineral takviyeleri de eklenir. Ama hiçbir zaman et veya hayvansal ürün yemezler. Tamamen vejetaryen bir diyetleri vardır.
Kaba yem diye geçer bunlar, yani ot, saman, yonca gibi şeyler. Tahılları sadece takviye olarak verirler. Yüksek verim (süt, et) beklenen mandalarda biraz mısır veya arpa kırığı eklenebilir ama ana menü her zaman otlak bitkileridir. Yoksa o kadar güçlü ve sağlıklı olamazlar.
Temelde ot tabii ama hangi bufalodan bahsettiğine göre detay değişir. Eğer evcil su mandası (manda) ise, üreticiler bol süt alsın diye onlara protein ve enerji bakımından zengin konsantre yemler, arpa, mısır falan da ekliyorlar. Yoksa doğadaki yabani bufalo sadece ot, çayır ve sulak bitkilerle geçinir.
Bütün gün otlarlar. O koca cüsselerini yeşil ot yiyerek koruyorlar. Zaten yapıları çok lifli besinleri sindirmeye uygun. Öyle seçici hayvanlar değiller, önlerine çıkan çimeni, kuru otu, sazı silip süpürürler. En kritik şey bol su tüketmeleri, özellikle Asya mandaları çamura girmeyi ve sürekli su kenarında olmayı çok sever, o da sindirimi rahatlatıyor herhalde.
Ot ve su kenarında ne bulursa yer abi. Tamamen ot oburlar. Afrika'daki o koca, hırçın bufalolar bile kuru savan otlarını, çimenleri yiyor. Yapıları buna uygun. Et falan yeme gibi bir durumları yok, hatta meralarda otlamaları ekosistemi bile düzenliyor denir.
Yahu ne yiyecek, tabii ki ot yiyor. Bu hayvanlar sığır ailesinden, midesi ona göre yaratılmış. Taze, sulu otu çok severler. Özellikle Asya'da pirinç tarlalarının oradaki sazlıkları, bitkileri yiyorlar. Sadece ot değil de, kaba yem dediğimiz saman ve mısır silajı gibi şeyleri de yiyorlar. Temel besin kaynağı her zaman lifli bitkilerdir.
Genelde otla beslenirler bazen değişiklik olsun diye aslan leopar maymun falan da yerler. Kürdan niyetine de fildişi kullanırlar.
- Bilgisayar
- Bilim
- Biyografi
- Biyoloji
- Coğrafya
- Diğer
- Din - İnanç
- Diyet - Fit yaşam
- Dizi - Film
- Doğa
- Edebiyat
- Eğitim
- Felsefe
- Fen bilimleri
- Fizik
- Hayvanlar
- İlişkiler
- İş - Ekonomi
- İtiraflar
- Kimya
- Kültür
- Matematik
- Müzik
- Nasıl yapılır?
- Oyunlar
- Psikoloji
- Sağlık
- Seyahat
- Siyaset
- Spor
- Stil - Moda
- Tarih
- Teknoloji
- Yabancı Dil
- Yazılım - Kodlama
- Yiyecek - İçecek
Marie Zimmer adlı üyenin sorusuna 8 kişi cevap verdi.