Sırtlan eti helal midir haram mıdır?

REKLAM
yanit +7 yanıt
report Bildir

Kyung adlı üyenin sorusuna 7 kişi cevap verdi.

Cevaplar

Bu sırtlan işi mezheplere göre değişiyor kardeşim. Öyle kesin haram ya da kesin helal demek zor.

Şimdi Hanefi mezhebinde, sırtlanı azı dişiyle avlanan yırtıcı hayvanlardan sayıyorlar, o yüzden genellikle tahrimen mekruh (harama yakın mekruh) ya da bazı görüşlere göre haram kabul ediliyor. Temel kural, köpek dişi olan yırtıcı hayvanların etinin yenmemesi.

Ama diğer mezheplere, özellikle Şafii ve Hanbeli mezheplerine baktığında, sırtlan etinin helal olduğunu söylüyorlar. Onların dayanağı da Cabir bin Abdullah'tan gelen bir hadis. O hadiste Peygamberimiz'e sırtlanın hükmü soruluyor, o da sırtlanı av hayvanlarından sayıyor ve hatta ihramlıyken sırtlan avlamanın cezasının bir koç kurban etmek olduğunu söylüyor. Bu da Şafiiler için, sırtlanın eti yenen av hayvanları grubunda olduğu anlamına geliyor.

Yani sen hangi mezhebi takip ediyorsan ona bak. Bizim coğrafyada Hanefi çok yaygın olduğu için, çoğu kişi 'yenmez' der ama diğer mezheplerde serbest. Bence sen yine de yeme, şüpheli şeyden kaçınmak en iyisidir.

Bildir
REKLAM

Ya bu tarz hayvanların eti bana hep haram gibi geliyor. Azı dişi olan, pençesiyle avlanan hayvanlar dinen yenmez diye genel bir kural var ya. Sırtlan da bildiğin leş yiyen, yırtıcı bir hayvan. O yüzden büyük ihtimalle haramdır derim. En azından kesin helal diyemeyeceğin bir şeyden uzak durmak lazım.

Bildir

Bizim din kültürü hocası şey demişti, dört mezhep var ya, Hanefi hariç diğer üç mezhep (Şafii, Maliki, Hanbeli) helal demiş diye hatırlıyorum. Tek farkı olan Hanefi mezhebinde de tartışmalıydı, ya mekruh ya da haram. Yani çoğunluk helal dese de, Hanefiysen temkinli olman lazım. Bence o kadar hayvan varken sırtlana bulaşmaya gerek yok.

Bildir

Dostum bak olay basit. Mezhepler arası farklılık var.

Hanefiler, genellikle "köpek dişli yırtıcı" kategorisine soktuğu için hoş görmezler, yani mekruh derler.

Şafii ve Hanbeliler ise, "sırtlan av hayvanıdır ve eti helaldir" diyen hadise bakarak helal derler.

Yani bir tarafta haram-mekruh var, diğer tarafta helal. Eğer bir ihtilaf varsa, takva (Allah korkusu) gereği yememek daha doğru olur. Ama illa yiyeceksen, Şafii mezhebine uyarak yiyebilirsin. Ama kim yiyecek sırtlan etini o da ayrı konu tabi.

Bildir

Bu konuda alimler bile anlaşamamış, bize mi kaldı şimdi kesin hüküm vermek. Hadisler falan var evet ama yorum farkı var. Bazıları diyor ki, yırtıcı hayvan tanımına girdiği için yenmez, diğerleri de o meşhur hadise dayanıp av hayvanı olduğu için yenir diyor. Senin vicdanın ne diyorsa onu yap. Çoğunluğun yaşadığı yerde Hanefi mezhebi esas alındığı için, riske girmemek adına yememek daha güvenli olur.

Bildir

Abi şimdi şöyle düşün. Sırtlan dediğin hayvanın ne yediği belli değil, doğada pis işlere bulaşıyor. Köpek dişiyle avlanıyor. Bu tip hayvanların eti genelde haram sayılır. Evet, Şafii mezhebinde helal olduğu yönünde rivayetler var, o yüzden de bazı alimler "yenilebilir" dese de, Hanefi'de yasak. Bizim buralarda kimse yemez. En güzeli, şüpheli işten uzak dur. Yani benim kişisel görüşüm yeme yönünde, ister haram de ister mekruh.

Bildir
Biliyorum bu sırtlanı soran çok oluyor. Hanefi mezhebine göre genelde mekruh diyelim, haram diyen de var. Çünkü yırtıcı hayvan sınıfına giriyor sonuçta. Ben şahsen yemem, ne gerek var. Dana, kuzu varken niye sırtlan yiyeyim ki? Şüpheden uzak durmak lazım.
Bildir

Topluluğa katılmak ister misin?

Paylaşım yapmak ve etkileşime geçmek için giriş yapmalısın.
Kategoriler
Bu içeriği paylaş
Hazırlanıyor...
🏆 En iyiler
Yükleniyor...