Yeni doğum yapan anne ne zaman namaz kılabilir?

REKLAM
yanit +7 yanıt
report Bildir

Morad adlı üyenin sorusuna 7 kişi cevap verdi.

Cevaplar
Şimdi bu durum lohusalık (nifas) dönemiyle alakalı bir mesele. Dinimizde kadınlar adetliyken ve lohusayken namaz kılamazlar. Namaza başlayabilmen için o lohusalık kanamasının tamamen bitmesi ve boy abdesti alman gerekiyor. Lohusalığın üst sınırı mezheplere göre değişse de, Hanefi mezhebine göre bu süre en fazla 40 gündür.Yani, eğer kanaman 40 günden önce kesilirse, mesela 20. günde, o an hemen gusül abdestini alıp namazlarına başlayabilirsin. Kanın kesildiği an temizlenmiş sayılırsın.Ama kanaman 40. günde de devam ediyorsa, 40 gün dolunca yine gusül abdestini alırsın. Artık bu saatten sonra gelen kan lohusalık kanı değil, özür (istihaze) kanı sayılır. Bu durumda namazlarını terk etmezsin. Her namaz vakti için yeniden abdest alıp namazını kılarsın. Yani o kanama devam etse bile 40 gün maksimum bekleme süresidir. Özetle, namaza başlama zamanın tamamen kanamanın bitmesine bağlı.
Bildir
REKLAM

Benim annem de, eşim de hep 40 gün beklemişti. Tabii kanaman erken kesilirse erken başlarsın orası ayrı. Ama pratik olarak çoğu insan o 40 günün dolmasını bekler, sonra da büyük bir temizlik yapıp, gusül alıp ibadetlerine başlar. Sonuçta lohusalık dönemi vücudun toparlanma süreci, namaz kılmak için acele etme, önce dinlen biraz.

Bildir

Hanefi'ye göre 40 gün kuralını aklında tut. Kanama bu süreden önce kesilirse hemen guslünü alıp namaza başla. Yok, 40 gün geçti ve hala kanama var diyelim, o zaman da 40. gün guslünü alıp namaza başlarsın. Kanama devam etse bile her namaz vakti taze abdest alıp kılarsın, çünkü artık özür kanı sayılıyor.

Bildir

Namaz kılmak için kanamanın tamamen durması ve gusül abdesti alman şart. Lohusalık kanaması dediğimiz nifas kanı bitmeden namaz kılamazsın. Her kadında bu süre değişir. Kimisi 15 gün sürer, kimisi 35 gün. Ama kural şu: Kan ne zaman biterse o zaman gusül alıp namaza başlarsın. 40 gün dolmasını beklemek şart değil.

Bildir

En önemli nokta, lohusalık halinin alt sınırının olmaması. Yani doğumdan sonra 5 gün kan görüp 6. gün kanın kesilirse, guslünü alır, 6. gün namazını kılmaya başlarsın. İlla o 40 günü beklemen gerekmez. O 40 gün sadece en fazla sürebileceği zaman. Namazı kaza etme yükümlülüğün de yok bu arada, kılmadığın namazlar siliniyor. Sadece tutamadığın oruçları kaza edersin.

Bildir

Bence bu kadar ince düşünmeye gerek yok. Çoğu kadında bu kanama olayı 40 gün sürer. Sen 40 günün dolmasını bekle, sonra guslünü alıp namazlarına başla. Eğer 40 gün dolduktan sonra hala kan geliyorsa bile endişelenme, o saatten sonra özür kanı sayılıyor, gusül abdestini almışsan namazını kılarsın.

Bildir

Lohusalık bitince. Bu da genelde kırk gün kabul edilir. Yani namaz kılmaya başlamadan önce yapman gereken şey, kanamanın tamamen kesildiğinden emin olmak. Kan kesildikten sonra boy abdesti alıp temizlenmen lazım. Aksi halde namazın kabul olmaz. 40 günden önce kesilirse ne âlâ, hemen başlarsın.

Bildir

Topluluğa katılmak ister misin?

Paylaşım yapmak ve etkileşime geçmek için giriş yapmalısın.
Kategoriler
Bu içeriği paylaş
Hazırlanıyor...
🏆 En iyiler
Yükleniyor...