Çar bombasını kim yaptı?

REKLAM
Çar Bombası veya Tsar Bomba olarak bilinen nükleer bomba, Sovyetler Birliği tarafından geliştirilmiş ve test edilmiştir. Tsar Bomba, 30 Ekim 1961 tarihinde Sovyetler Birliği tarafından denendi. Bu bomba, patlayıcı gücü bakımından şu ana kadar yapılmış en güçlü nükleer bombadır. Tsar Bomba'nın patlayıcı gücü yaklaşık olarak 50 megaton (MT) veya 50 milyon ton TNT'ye eşdeğerdi. Bu bomba, bir hidrojen bombasıydı ve patlatıldığında büyük bir patlama ve etki yaratmıştır. Ancak, Tsar Bomba, uygulanan son derece yıkıcı etkiler ve küresel radyoaktif kirlilik nedeniyle asla kullanılmamıştır.
yanit +8 yanıt
report Bildir

ZAIDA adlı üyenin sorusuna 8 kişi cevap verdi.

Cevaplar

Valla bu konu baya karışık aslında ama en detaylısını ben yazayım. Çar Bombasını Sovyetler Birliği döneminde meşhur fizikçi İgor Kurçatovun liderliğindeki bir ekip hazırladı. Ekibin içinde en kilit isimlerden biri de sonradan barış ödülü falan alan meşhur Andrey Saharovdu. Adamlar 1961 yılında bunu tasarlarken aslında 100 megatonluk bir güç hedefliyorlardı ama o kadar büyük bir patlamanın radyoaktif serpintisi dünyayı yaşanmaz hale getirir diye korkup gücünü yarıya yani 50 megatona indirdiler. Patlama o kadar büyüktü ki pencereler yüzlerce kilometre ötede kırılmıştı. Uçağın pilotu bile sağ kurtulabilsin diye uçağa özel beyaz bir boya sürdüler ve devasa bir paraşüt kullandılar bomba yavaş düşsün uçak kaçabilsin diye. Soğuk savaşın en gövde gösterisi yapılan dönemiydi sonuçta.

Bildir
REKLAM

Sovyet mühendislerinin işi. 1960ların başında nükleer yarışın tavan yaptığı zamanlarda yapıldı. Hatta ismine ivan da diyorlardı kendi aralarında diye biliyorum.

Bildir

Fizikçi andre sahrov ve ekibi tarafından geliştirildi sovyetler birliğinde. 50 megaton civarı bir gücü vardı ve şimdiye kadar patlatılmış en güçlü hidrojen bombasıdır kendisi.

Bildir
Bombanın geliştirilmesine öncülük eden kişi, Sovyet atom silahı programının lideri Andrei Sakharov'dur.Bombanın tasarımı ve yapımı, Nükleer Araştırma Enstitüsü (VNIIEF) ve Uçak Tasarım Bürosu Tupolev'de çalışan bir ekip tarafından gerçekleştirilmiştir.
Bildir

Ruslar yaptı işte soğuk savaş dönemi malum amerika ile sidik yarıştırırken ortaya çıktı bu devasa şey. Andrey saharov başroldeydi bu işte ama sonra kendisi de pişman oldu bu kadar güçlü silahlar yaptığına.

Bildir

İgor kurçatov ve ekibi yaptı rusya adına. 1961 senesinde de denemesini yaptılar zaten novaya zemlya adasında. Patlamanın mantar bulutu gökyüzünde 60 kilometreden fazla yükselmişti baya korkunç bir alet.

Bildir

Kardeşim bunu sovyetler birliği yaptı başındaki isim de andrey saharovdur. İnsanlık tarihinin gördüğü en büyük patlama budur herhalde daha büyüğü yapılmadı diye biliyorum.

Bildir

Valla tam kadroyu sayamam ama ana isim andrey saharov. Adam zaten nükleer fizik konusunda deha ama sonradan bu işlerin ne kadar tehlikeli olduğunu anlayıp nükleer silahsızlanma için çalışmaya başladı.

Bildir

Topluluğa katılmak ister misin?

Paylaşım yapmak ve etkileşime geçmek için giriş yapmalısın.
Kategoriler
Bu içeriği paylaş
Hazırlanıyor...
🏆 En iyiler
Yükleniyor...