senin yardımını bekliyor. Cevapla
Mintik'e katıl

"Giriş yaparak Mintik'in Hizmet Şartlarını kabul ettiğinizi ve Gizlilik Politikasının geçerli olduğunu onayladığınızı kabul etmiş olursunuz."

  1. Kireçli suyun egzamayı tetikleyip tetiklemediği çok tartışılıyor forumlarda. Benim şahsi gözlemim ve okuduğum kadarıyla evet, kireçli su egzamayı kötüleştirebiliyor.

    Şimdi bak olayın aslı ne biliyor musun? Kireç dediğimiz şey aslında suda çözünmüş halde bulunan kalsiyum ve magnezyum mineralleri. Bu mineraller su buharlaştığında derinin üzerinde ve banyo yüzeylerinde birikiyor.

    Nasıl Tetikliyor:

    1. Cilt Bariyerini Bozuyor: Kireçli suyla yıkandığın zaman, özellikle sıcak suyla, bu mineraller sabun ve şampuan kalıntılarıyla birleşip cildin yüzeyinde ince bir tabaka oluşturuyor. Bu tabaka cildin doğal nem bariyerine zarar veriyor. Egzamalı cilt zaten hasarlı bir bariyere sahip olduğu için bu durum tahrişi artırıyor.

    2. Kuruluk ve Kaşıntı: Kireçli su cildi çok daha fazla kurutuyor. Kuruluk da egzamanın en büyük düşmanı, direkt kaşıntı ve kızarıklığa yol açıyor.

    3. pH Dengelemesi: Normalde cildin hafif asidik bir pH’ı (yaklaşık 5.5) olması lazım. Kireçli su genellikle daha yüksek bir pH’a (alkali) sahip. Bu alkali su, cildin doğal asit dengesini bozuyor ve bu da cildin kendini koruma yeteneğini zayıflatıyor.

    Peki Ne Yapıyor İnsanlar?

    Benim çevremde egzama sorunu olan ve sert suyun olduğu yerde yaşayan birçok kişi var, genelde iki şeye yöneliyorlar:

    • Duş Filtresi: En yaygın çözüm bu. Su tesisatına takılan özel duş filtreleri var. Bunlar kirecin bir kısmını ve sudaki diğer ağır metalleri süzüyor. Pahalı olmayan, küçük bir yatırım ama kullananlar rahatladığını söylüyor.

    • Nemlendirici Takviyesi: Duştan çıkar çıkmaz 3 dakika içinde çok iyi bir nemlendirici kullanmak. O kireçli suyun kurutucu etkisini hemen dengelemek gerekiyor.

    Yani tek başına kireçli su egzama başlatmaz belki ama var olan egzamayı kesinlikle alevlendirir ve kontrol altına almayı zorlaştırır. Ben olsam oturduğun yerin su sertliğini öğrenir, ona göre bir filtre almayı düşünürüm.

  2. Valla benim deneyimime göre, evet yapıyor. Kesinlikle yapıyor. Bizim burada su o kadar kireçli ki, çaydanlıkların içi bembeyaz. Çocukta egzama çıkınca doktor “sert su kullanmayın” dedi. Bayağı arıtma taktık duş başlığına. Çok ilginç ama arıtmayı taktıktan sonra o kızarıklık ve kaşıntılar bayağı azaldı. Tesadüf diyemezsin, çünkü kireç cildin üst katmanını çiziyor gibi oluyor, nemini alıyor. Yani bilimsel kısmını bilmem ama gözlemim net, kireçli su egzama için zehir gibi.

  3. Herkesin cilt tepkisi farklıdır ve kireçli suyun egzamaya neden olup olmayacağı kişiden kişiye değişebilir. Egzama semptomlarınızı tetikleyen veya şiddetlendiren belirli tetikleyiciler olabilir ve bu nedenle kireçli suyun etkisi de buna bağlı olabilir.

  4. Benim bildiğim kireçli su cildi çok kurutuyor. Egzama da temelde çok kuru bir cilt problemi olduğu için, evet, kesinlikle kötü etki eder. Hatta bazı araştırmalar var, kireçli suyun cildin pH dengesini bozduğu ve alerjenlerin deriye daha kolay girmesine neden olduğu söyleniyor. Bu da egzamayı başlatmaya veya kötüleştirmeye yeter. Eğer egzaması olan biriysen, kireçli su yerine yumuşak su kullanmak çok büyük fark yaratır. Duş filtresi şart yani.

  5. Kireçli su direk egzama sebebi değil bence. Yani durduk yere kireçten egzama olmaz. Ama egzama zaten varsa, o alevlendirir. Olay ne biliyor musun, kireç dediğin mineral ya, sabunla tepkimeye giriyor ve deride bir tortu bırakıyor. O tortu da kaşıntıyı artırıyor, cildi kurutuyor. Ben yazın tatilde çok kireçli bir yerde kalınca ellerim mahvolmuştu, döndüğümde hemen geçti. Bence tetikleyici ama tek suçlu o değil.

Bu soruları yanıtlayarak arkadaşlarınıza yardım edin