Bu sefer can sıkıntısından yapmış olduğum bir çalışmayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu konuda yapacaklarımız aslında fotomontajın nasıl yappıldığını, fotomontaj yaparken nerelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalışıyorum. İlla bu çalışmayı bir deve üzerinde uygulayabiliriz diye birşey yok. Her türlü resimde bunları deneyebilirsiniz. Özellikle bu çalışmada öğreneceğiniz en önemli bilgi ten renklerini uydurabilme ve resimleri iç içe bir bütünmüş gibi gösterebilmedir.
Bu konuda kullandığım orjinal resimler deve resmi ve kartal resmi.
Her iki resmimizi photoshop programımızla açıyoruz. Ekranda kartal resmini açıp L tuşuna basarak Poligonal Lasso aracı ile deve resmi ile birleştireceğimiz kartalın gagasını resimdeki gibi seçip Ctrl + J tuşlarına basarak seçtiğimiz alanı kopyalıyoruz.Ekranımızda deve ve kopyalamış olduğumuz kartal gagası aynı anda gözükebilecek konuma alıp V tuşuna basarak Move Tool aracı yardımı ile kopyaladığımız gagayı deve resminin üzerine taşıyoruz.
Deve resmi üzerine taşıdığımız gaganın bulunduğu layere Gaga ismini verelim. Kartal gagasının rengi devemizin rengi ile uyumlu değil. Renkleri birbirine uydurmamız lazım. Gaga layeri seçili iken Ctrl + U tuşlarına basıp aşağıdaki ayarları giriyoruz.
Gaga layeri seçili iken Ctrl + T yapıp devenin ağzı üzerinde uygun bir konuma taşıyalım. Devenin ağzı ile tam uyumlu olabilmesi için sağ tıklayıp Warp seçeneğini seçerek devin ağzı ile tam uyumlu hale getiriyoruz.
Kartalın ağzı devenin kafasında duran tasmanın üstünde kaldı. L tuşuna basarak Plygonal Lasso aracını kullanarak Background Layeri seçili iken gaganın üstünde durduğu kısmı seçip Ctrl + Alt + D tuşlarına basıp seçtiğimiz kısmın kenarlarına biraz saydamlık verdikten sonra Ctrl + J tuşlarına basıp seçtiğimiz kısmı kopyalıyoruz. Kopyaladığımız layerede Halka ismini verelim. Layer bölümünden Halka isimli layeri Gaga layeri üzerine taşıyoruz.
Kartal gagası bu seferde seçtiğimiz halka kısmının altında kaldı ama halkanın içerisinden gaganın görünmesi gerekiyor. Halka layeri seçili iken L tuşuna basıp Poligonal Lasso aracı ile halkanın içerisini seçip Ctrl + Alt + D tuşlarına basıp Feather Radius ayarını 2 px olarak ayarladıktan sonra klavyeden Delete tuşuna basıyoruz.
Gaga Layeri seçili iken sağ alttaki fx butonunun yanındaki küçük daireye basıp gaga layeri üzerinden Mask oluşturuyoruz. G tuşuna basıp Gradient Tool aracını seçip yukarıdaki menüden aşağıdaki ayarları yapıyoruz.
Gerekli ayarları yaptıktan sonra resimde kırmızı çizgilerle belirttiğim alanlar içerisinde çizdiğim siyah ok çizgisi gibi bir uçtan tutup diğer uca kadar mouseyi tutup sürükledikten sonra iki resim arasında geçiş efekti olacağı için resmimiz biraz daha orjinal gibi gözükecektir.
Gaganın rengi tam olmadı gibi yine Ctrl + U tuşlarına basıp aşağıdaki ayarları veriyoruz.
Devenin burnunda güneşten dolayı olan bir beyazlık var ama kartal gagasında öyle bir beyazlık yok şimdi bu beyazlığı oluşturalım.
Tahmini olarak güneş ışığının vurabileceği yerleri Klavyeden L tuşuna basarak Poligonal Lasso aracı ile seçtikten sonra klavyeden Ctrl + Alt + D tuşlarına basıp çıkan pencereden feather Radius ayarını 20 px olarak ayarladıktan sonra Ctrl + J tuşlarına basıp seçtiğimiz kısmı kopyalayalım. Kopyaladığımız layer seçili iken Ctrl + L tuşlarına basıp Level penceresindeki ayarı aşağıdaki gibi yapıyoruz.
Bu işlemi yaparken gaga üzerindeki hava delikleride zarar gördü o kısmın siyah kalması gerekiyordu. Poligonal Lasso aracı ile yine devam ediyoruz. Gaganın hava deliklerini seçip klavyeden Delete tuşuna basıp siliyoruz.
Resmimiz hazır işte sonuç:
Bu gibi çalışmalar yaparak benim yaptığım gibi saçma sapan şeylerde yapabilirsiniz. Aşağıdaki lamba resmi yine can sıkıntısı sonrası ortaya çıkan saçma birşey : D