Bir web sitesi nasıl kurabilirim, ne tür programlara ihtiyacım var yada nasıl bir web sitesi kurabilirim gibisinden aklınızdan türlü türlü cevabı olmayan sorular dönüp dolaşıyordur mutlaka. Küçükken arkadaşlarım falanca kişi site kurmuş kelimesini duyunca waay kaliteli adam demeden tutamazdık kendimizi. Aynı sorular o zamanlar benim için de geçerliydi. Hani gökyüzüne sonsuzluğa bakarsınız ya işte küçükken benim için site kurmak böyle hissettirirdi. Nedeni ise ilk önce nereden nasıl başlayacağımı bilemezdim. Benim için bu düşüncenin çıkmaz bir sokaktan farkı yoktu.
Aradan yıllar geçti büyüdüm ve bende birçokları gibi bir site açtım mintik.com adında. Şubat 2011’de açmıştım bu siteyi ve o günden bu güne 1000’den fazla içerik attım bu siteye. Gereksiz olduğunu düşündüğüm için çoğunu da sildim zaten. O günden bu güne dek paylaştığım içeriklerin 95%’lik bir oranı hep web tasarım ve web site açmak isteyen kişiler ile alakalıydı. Düşünüyorum da bu zamana kadar yaptıklarım pekte mantıklı değilmiş. Öncelikle yolu göstermem gerekirdi bu içerikleri kullanabilmeniz için. Burayı ziyaret edenlerin çoğu neyin ne olduğunu tahminimce iyi biliyorlardır. Yanlışlıkla gelenler ise bu nedir diye sormuşlardır mutlaka. Hatta bazen arkadaşlarım siteme gelirlerdi sırf incelemek için. Yaptıkları tek açıklama “Keşke içeriklerin Türkçe olsaydı” cümlesi olurdu hep 😀 jQuery, Css, WordPress kelimeleri hariç tabi.
Bu gün öyle aklımdan geçti ve en başından en sonuna kadar nasıl bir web sitesi yapılabilir, ne tür programlar kullanmam gerekiyor, nasıl alan adı satın alabilirim, nasıl ftp dizinine dosyalarımı yükleyebilirim ve arama motorlarına sitemi nasıl kaydedebilirim gibi soruların cevabını tek tek anlatacağım sizlere.
1. Nasıl alan adı ve hosting paketi alabilirim ?
Alan adı satın almadan önce ilk olarak yapmanız gerekn doğru alan adını satın almak. Tek kelimelik kısa bir site ismi istiyorsanız eğer hiç düşünmeyin zira ben 3 ay boyunca binlerce kelime sorguladım ve en sonunda mintik kelimesinin boşta olduğunu gördüm. Neden sitemin adının mintik olduğunu şimdi daha iyi anladınız sanırım. 27 tane aaaaaa dan oluşan site ismi bile alınmışken mintik isminin boşta olması benim için büyük bir nimet gibiydi. Kısa ve akılda kalır. Tabi siz benim yaptığımı yapmayın. Site içeriğinize yani paylaştığınız içeriklere en uygun kelimeyi seçin. Örneğin bir belgesel sitesi açacaksanız eğer vahsidoga.com yada benzer isimler kullanmanız arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmanıza yardımcı olacaktır.
kullanmak istediğiniz ismin alınıp alınmadığını hosting sitesi üzerinden incelemeniz mümkün. Hemen hemen bütün hosting şirketlerinde alan adı sorgulama özelliği bulunuyor. Alan adınızı seçtikten sonra kendinize bir php+mysql destekli linux paketi ile beraber alan adını satın alarak hosting yetkililerine durumu bildirin ödeme yaptığınıza dair. Php+mysql destekli almanızı istememin sebebini yazının devamında açıklayacağım. Başlangıç olarak 500mb bir limit işinizi görür sanırırm. Zamanla isterseniz bunu sınırsız olarak ta yükseltebilirsiniz. Uzun zamandır hosting paketlerini incelemiyorum ama bildiğim kadarıyla yıllık ufak bir miktar para ödüyorsunuz. Eskiden (8-9 sene önce) aylık 30 tl para isterlerdi 1gb alan için. Şuan eskiye göre oldukça ucuz. Ödeme işlemini bitirdikten sonra hosting yetkilileri sizi telefon ile arayarak kimlik doğrulaması yaptıktan sonra siteniz kullanıma hazır olacaktır. Bu aşamalarda aklınıza takılabilecek en ufak sorunu dahi düşünmeden hosting yetkilileri ile görüşmeye çalışın. Yapacağınız destek taleplerinin hemen ardından daha bir kaç dakika bile geçmeden canlı destek panelinin açık olduğunu göreceksiniz. Tabi bütün hosting şirketlerinden bahsetmiyorum. Arada umursamaz ve günlerce cevap vermeyen hosting firmaları da var. Bir hosting paketi almadan önce firmayı araştırmanızı tavsiye ederim.
2. Ftp kullanıcı adı ve şifresini nasıl alabilirim ?
Hosting yetkilileri sizi aradıktan ve siteniz aktif olduktan sonra hosting sitesi üzerinden kullandığınız e-mail ve şifreniz ile giriş yapın. Daha sonra ftp ayarları bölümünden kullanıcı adı ve şifrenizi alabilirsiniz. Kullanıcı adı genelde hazır olur ama şifre kısmı boş olduğu için ftp kullanıcı adınıza bir de şifre eklemeniz gerekiyor. Bu şekilde ftp kullanıcı adı ve şifrenizi alabilirsiniz.
3. Web sitem için mysql veri tabanı nasıl oluşturabilirim ?
Hosting üzerinden hesabınızdan çıkış yapmadan önce yapmanız gereken bir diğer adım web siteniz için bir mysql veritabanı belirlemek. Veritabanı bölümünden yeni bir veri tabanı oluşturun. Ardından bu veritabanına erişim sağlayabilecek bir kullanıcı adı ve şifre girmeniz gerekiyor.
Yeni veritabanı kullanıcısı ekle bölümünü tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir bölüm çıkacaktır. Bu bölümde veri tabanına erişim sağlayacak olan kullanıcı adı ve şifresini girmeniz gerekiyor.
Mysql ve Ftp kullanıcı adınızı ve şifrenizi aldıktan sonra unutmamanız için bir yere not alın. Web sitesi kurulumu için Phpmyadmin’e giriş yapmanız gerekmiyor. Yazının ilerleyen bölümlerinde bu kurulumu da nasıl yapacağınızı anlatacağım.
4. Ftp dizinine nasıl bağlanabilir ve nasıl Ftp dizinine dosya yükleyebilirim ?
Eski bilgisayarlarda Windows Xp ve Windows Vista sürümlerinden bazılarında herhangi bir Ftp programına ihtiyaç olmadan Ftp dizinine bağlanmak mümkündü ama bu hepsi için geçerli değil. Tam olarak sebebinin ne olduğunu öğrenmiş olmasam da bazılarında bağlanıp bazılarında bağlanamama sorunu olduğunu az çok biliyorum. Windows 7 ve üstü bilgisayarlarda böyle bir durum söz konusu değil. Bir Windows 7 üstü bilgisayar kullanarak herhangi bir program ihtiyacı olmadan Ftp’ye bağlanabilir ve site dosyalarınızı da çok kolay bir şekilde sanki bilgisayrdaki bir klasörden diğerine kopyalarmış gibi yükleyebilirsiniz.
Doğru yapmanız için resimli anlatımı takip edin.
Bilgisayarım > Ağ sürücüsüne bağlan bölümüne tıklayın.
” Belgelerinizi ve resimlerinizi depolamak için kullanabileceğiniz web sitesine bağlanın” linkine tıkladıktan sonra ileri butonuna tıklayın iki defa.
Bu sefer karşınıza çıkacak olan bölüme sitenizin ftp adresini yazmanız gerekiyor. Ftp adresini ftp://sitenizin ip adresi şeklinde olması gerek. Eğer sitenizin ip adresini bilmiyorsanız sorun değil. Fazladan örnek olsun diye yazdım. ftp://sitenizinadresi.com şeklinde yazsanız da bağlanabilirsiniz. Sonraki aşamada kullanıcı adınızı da girdikten sonra ard arda ileri butonuna basın. Son butonuna tıkladıktan sonra bilgisayarınız ftp dizinine bağlanmaya çalışacaktır. Kullanıcı adı girdik ama şifre girmediğimiz için bilgisayarımız ftp güvenlik duvarını aşamayacaktır. Bu yüzden sizden şifre isteyecektir. Daha önceden aldığım ftp şifresini de yazdıktan sonra tamam butonuna basıp ftp dizinimize bağlanıyoruz.
Bu işlemleri doğru bir şekilde tamamladıysanız eğer aşağıdaki resim gibi içinde bir sürü klasörün olduğu bir çerçeve göreceksiniz.
Bu çerçeve içindeki klasörlerden işimize yarayan sadece httpdocs klasörüdür. Httpdocs klasörünü açıp sitemizin dosyalarını buraya sürükleyip bıraktıktan sonra dosyalar yüklenmeye başlayacaktır. Yükleme işleminin ne kadar zaman alacağını tam olarak söyleyemem. Bu daha çok hostinginizin hızına ve site dosyalarınızın boyutuna bağlı bir durum. Ne kadar çok dosya o kadar çok geç yükleme :=)
Buraya kadar işlemleri doğru yapmışsanız eğer artık siteniz çalışır halde olacaktır. Hemen http://sitenizinadresi.com yazarak sitenizin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.
Konu başında bütün aşamaları göstereceğimi söylemiştim ama bundan sonra WordPress sistemi hakkında bahsedeceğim için başlığı bölmek zorunda kaldım. Bir sonraki yazıda WordPress kurulumu hakkında detaylı bilgi vereceğim. Ayrıca siteyi arama motorlarına kaydetme işlemini de aynı konudan devam etmem gerekecek. Aslında bu yazı şu anki haliyle bir bir kaç tane başlık ediyor. Bir sonraki yazıda arama motorlarına siteyi kaydetme işlemlerini anlatacağımı söyledim ama galiba onu da başka bir başlık altında anlatmam gerektiğini düşünüyorum.
Bir sonraki konuya geçmeden önce bu yazıda öğrendiğiniz ftp+mysql kullanıcı ve şifrelerini de kaybetmemeniz iyi olur şimdilik.
Herhangi bir kod bilgisi gerektirmeden nasıl web sitesi sahibi olmayı öğrenceksiniz. WordPress sistemi paha biçilemez ve ücretsizdir. Ayrıca dünyada en çok kullanılan içerik yönetim sistemidir. Eğer WordPress hakkında bilgi sahibi değil iseniz bir sonraki yazıyı okumanızı tavsiye ederim.







1983 doğumlu, olmayan bir çocuk babası, espirili ve kendini cana yakın zanneden biri işte. Daha ne olsun ?
Site adını aldığımızda zamansız bizim oluyor değilmi
Bide site için neden yatırım almak zorundayız
Siz hangi hosting sitesini kullanıyorsunuz
Ben turhost kullanıyorum. Siteyi alır almaz vergleri ile beraber sizin adınıza kayıtlı oluyor artık
Bilgilendirici ve öğretici bir çalışma emeğinize sağlık