"Giriş yaparak Mintik'in Hizmet Şartlarını kabul ettiğinizi ve Gizlilik Politikasının geçerli olduğunu onayladığınızı kabul etmiş olursunuz."
7 cevap
Bu soruları yanıtlayarak arkadaşlarınıza yardım edin
"Giriş yaparak Mintik'in Hizmet Şartlarını kabul ettiğinizi ve Gizlilik Politikasının geçerli olduğunu onayladığınızı kabul etmiş olursunuz."
Vietnam’ın olayı artık tekstil ve ayakkabıyı geçti, tamamen elektronik üssü oldular. Samsung’un falan bir sürü fabrikası orada, biliyorsun. Yani ilk sırada cep telefonu ve parçaları var kesinlikle. Düşünsene dünyadaki telefonların büyük kısmı orada üretiliyor. Onun dışında bilgisayar ve elektronik ürünler, her türlü devre, çip falan bayağı bir üretimleri var. Klasik olarak zaten tekstil, hazır giyim ve ayakkabı hala çok güçlü. Hani “Made in Vietnam” etiketi çok sık karşına çıkar. Tarım tarafında da pirinç, kahve, karabiber, kaju fıstığı gibi şeyler de üretiyorlar ve ciddi ihracat yapıyorlar. Özellikle pirinçte dünya devlerindenler.
En çok ürettikleri şey bence emek ve ucuz işçilik. Şaka bir yana, asıl üretim kalemleri yüksek teknoloji ürünleri, özellikle Samsung’un telefon üretimi. Tekstil ve ayakkabıda hala süperler. Tarım ürünlerinden de kahve ve karabiber çok meşhur. Yani genelde ya yüksek hacimli montaj sanayi ürünleri ya da tropik tarım ürünleri üretiyorlar. İkisini bir arada götürüyorlar.
Elektronik, elektronik ve yine elektronik. Artık Çin’den kayan üretimlerin çoğu Vietnam’a geçti. Başta telefonlar olmak üzere, her türlü elektrikli cihaz, makine aksamı falan üretiyorlar. Ayakkabıda falan da çok iyiler, Nike, Adidas gibi markaların ciddi üretimi var. E tabii bir de tarım var, unutmamak lazım. Özellikle kahvede Brezilya’dan sonra sanırım ikinci büyük üretici falan olmaları lazım. Yani hem teknoloji hem de tarım tarafında sağlamlar.
Telefon ve elektronik parçaları en tepede. Eskiden aklıma sadece pirinç ve konik şapkalar gelirdi ama şimdi resmen Uzak Doğu’nun yeni sanayi merkezi oldular. Hazır giyim, tişörtler, ceketler falan da çok üretiyorlar. Bir de ahşap ürünler ve mobilya üretimi de bayağı artmış son yıllarda. Zengin maden yatakları da var, petrol, doğalgaz falan da çıkarıyorlar. Yani bayağı geniş bir yelpazede üretimleri var, tek bir şeye takılıp kalmamışlar.
Pirinç diyenler hala eski Vietnam’da kalmış. Tamam pirinç hala önemli ama ekonominin lokomotifi bambaşka. Adamlar artık cep telefonu, tablet, bilgisayar parçaları üretiyor. Yani katma değeri yüksek teknoloji ürünleri ilk sıraya çıktı. Giysi ve ayakkabı da hep var zaten. Bir de deniz ürünleri ihracatı çok gelişmiş, balıkçılıkları bayağı iyi.
Tekstil ve ayakkabı kesinlikle. Benim aldığım bir sürü spor ayakkabının altında hep “Vietnam’da üretilmiştir” yazıyor. Hatta Çin’deki maliyetler arttıkça bütün markalar oraya kaydı resmen. Onun dışında, en büyük ihraç kalemleri telefonlar ve elektronik aletler. Ülkenin ekonomisi resmen bu iki alana dayanıyor. Tarım tarafında da kahve, çay, kauçuk ve bolca pirinç üretiyorlar. Enerji kaynakları olarak da petrol ve doğalgazları mevcut. Özetle, hem ucuz işgücüne dayalı hafif sanayi hem de teknoloji montajı ve tarım ürünleri ağırlıklı bir üretim portföyleri var. Yani bayağı çeşitli.
Valla ben bir ara kaju fıstığı fiyatlarına bakıyordum, Vietnam’ın en büyük kaju üreticisi ve ihracatçısı olduğunu görmüştüm. Pirinç zaten tartışılmaz. Ama ekonomik olarak baktığında en çok parayı getirenler kesinlikle telefon, bilgisayar ve o tarz elektronik bileşenler. Yani büyük teknoloji devlerinin montaj ve üretim hatları orada. Bir de tekstil ve ayakkabı var, o zaten olmazsa olmazları.