Burada web tasarım konuları dışında ara sıra değişik konular da paylaşma fırsatımız oluyor sizlere ve fırsat buldukça web siteleri hakkında yazılar da yayınlıyoruz. Mesele web siteleri olduğu zaman konu tabi ki de internetin gerçek devleri olan Google, Facebook, Twitter ve Microsoft oluyor haliyle.

Bu dev şirketlerin birbirleri arasındaki rekabet dışarıdan bakıldığında fark edilmese de birbirleri arasında oldukça rekabet içindeler. Kurdukları her şey demesek de genel olarak yayınladıkları internet siteleri oldukça popüler olurlar. Hele ki Google, bu konuda zaten rakip tanımıyor. Bir tek Facebook’a çelme takamadı o ayrı konu. Daha önceki zamanlarda Google+ (plus) ile çelme takma girişiminde bulundu ve milyonlarca üyeye ulaşmasına rağmen kullanıcı sayısı tatmin edici seviyeye hiç ulaşamadı maalesef. Milyonlarca üyeye ulaşmasını sağlayan en büyük etken de android yüklü akıllı telefonlardı zaten.

Medium.com nedir?

Twitter kurucuları Evan Williams ve Biz Stone tarafından, 140 karakterle yetinemeyen kullanıcıları için Ağustos 2012’de oluşturulmuş mikro blog platformu.

Üstteki alıntıda amaçlarının 140 karakterle yetinmeyen kullanıcılar için oluşturulduğu yazıyor ama asıl mesele bu değil tabi ki. Zaten daha öncesinde kurdukları Tumblr sitesi de aynı amaca hizmet etmek için kurulan sistemlerden biriydi. Tumblr ve Medium.com sitesi arasındaki fark, kullanıcılar bir konu paylaşırken güvendiği bir kişiye yetki verip yazım hatalarını kontrol ettirebiliyor. Dünya’nın en büyük 50 sitesi içinde şuanda Tumblr de var ikinci sisteme ne gerek var ki diye soracaklarda olacaktır elbette benim gibi. Ama Medium.com çok kısa sürede Dünya’nın en iyi siteleri arasına girmeyi başarabildi henüz ilk 100 site arasına girmemiş ola bile. İlk 100 dev içinde 1 tane site sahibi  olmak yerine 2 tanenin sahibi olmak daha mantıklı.

Türkiye’de de buna benzer sistemler var Onedio.com gibi.  Bunediyuoyu da bilmeyen yoktur mutlaka. Türkiye’de ilk 10 site içine girdikten sonra Ruslar için Onedio.ru ve daha sonra da İngilizler için Onedio.co sitesini yayınladı. Medium.com sitesine göre biraz yavaş ilerliyor gibi. Adamlar şimdiden bütün dünya dilleri ile yayına başladılar bile. Her ülkeden aynı anda yükselmeye çalışırken Onedio parça parça yükselmeyi tercih ediyor.

Medium.com nasıl kullanılır?

Twitter’da ne yapıyorsanız burada da aynısını yapıyorsunuz. Başkalarını takip etme, twitleri okuma vs. Bunda da ya içinizden geçenleri yazarsınız yada başkalarının yazıklarını okursunuz. Aradaki fark 140 karakter sınırının olmamasıdır. Ayrıca bir yazının yaklaşık kaç dakika süreceğini de size dakika olarak söyleyebiliyor. Buradan Medium.com sitesine girip Sign in/Sign up linkine tıklayıp Facebook, Google ve Twitter hesaplarınızla bir kaç saniye içinde giriş yapabilirsiniz.  Giriş yaptıktan sonra profil resminize tıklayın ve açılan pencereden New story linkine tıklayıp ilk hikayenizi yazmaya başlayabilirsiniz. Yayınladığınız hikayeler Stories linkinde yayınlanır. Daha sonra Stories linkinden eski hikayeleriniz üzerinden düzenleme yapabilirsiniz.

Bence ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar Blogger sitesinin önüne geçemezler. Blogger üzerinden bir blog açtığınızda eğer blogunuz uygunsa reklamlardan para kazanmanız bile mümkün. Youtube de aynısını uyguluyor ve bunu mesleğe dönüştürüp çok ciddi paralar kazanan insanlarda var. Yine de çok iyi yerlere geleceği malum. Darısı bizlerin başına 🙂


Mintik senin düşüncelerini merak ediyor.Bir yorum yaz