Yıllar  sonra, bir izinli günümde, bir  an sanki bir websitem olduğunu hatırladım tekrar. Hafif  bulanık, var ile  yok arasında birşey. Var  olduğuna eminim ama var mıydı  diye de şüphe ettiğim oldu. Şaka bi yana da ancak  hafızasını kaybetmiş olan birisi, böyle  bir siteyi, bu kadar uzun süre başıboş bırakır ancak. Yayınladığım en son yazının üstünden tam 374 gün 19 saat geçmiş ayrıca 2014 yılında da pek ilgilenemediğimi hesaba katarsak siteyi başıboş bırakalı  600 günü  bulacak sanırım ve onca zaman sonra paylaşacağım ilk konu Alexander Agnarson tarafından tasarlanan Typecore oluyor.

Çok uzun bir  süre  boyunca  yine Alexander Agnarson tarafından tasarlanan Hueman temasını kullanmıştım. Yine WordPress  tema arayışına geçince kullanılabilir  bulduğum tek tema Alexander Agnarson tasarlanan Typecore teması oldu. Bu yazıda Typecore temasının kullanımı, indirilmesi, düzenlenmesi  ve Türkçe’ye çevrilmesi (çevirmeyi yaptım), bileşen alanları, bileşenlerin kullanımı hakkında bilgi vereceğim sizlere. Bazı temalar var ki yükledikten sonra ayarlama ihtiyacı gerektirmez ama Typecore bazı tasarımlar da vardır ki ayarlama yapılmadan gerçek görüntüye kavuşmaz. Bu yüzden konu baya uzayabilir ayrıca aynı ayarları Hueman tasarımı için de kullanabilirsiniz. Türkçe dil dosyası  ve yönetim paneli ayarları  aynıdır. Öncelikle alttaki kocaman download butonuna basarak temayı bilgisayarımıza indirelim. İndirmeden önce demo butonuna basarak tasarımı  detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

İndirdiğiniz zip dosyasını açarak ftp site dizini > wp-content > themes klasörüne yükledikten sonra site yönetim paneli > görünüm > temalar bölümünden etkinleştirip ayarları yapmaya başlayabilirsiniz.

Tabi  ayarlara  başlamadan önce   bileşenler  ve bileşen alanlarını tanımamız gerekiyor.

Bileşenler ve bileşen alanları

Bileşen  alanları

Primary

Websitenin sol tarafında kalan bölümdür.

Secondary

Websitenin sağ tarafında kalan bölümdür.

Headers Ads

Bannerin hemen yanında reklam eklemenize yarayan bölümdür. Aktif  değildir  ancak  Theme Options  sekmesinden etikleştirdiğinizde  bileşenlerde  aktif  olarak gözükür. Adsense  reklamları  da  eklenemiyor sadece  resim bannerler  eklenebilen bir  bölümdür.

Frontpage Top 1 – Frontpage Top 2

Resimde de gördüğünüz  üzere anasayfadaki sliderin altında kalan ikinci sütundur. Ben resimdeki görüntüyü  bir  türlü yapamadım. Yapabilen arkadaşlar, incelememiz  için site  adresini yorum    kısmına girer  ve nasıl  yaptığını  anlatırsa diğer  arkadaşlarımız ve benim için iyi  bir  bilgi  olacak 🙂 Typecore nin hazır bileşenlerinden olan Alxosts bileşenini yada widget mi diyorsunuz işte onu  top 1 ve top 2  alanlarına ekleyince  aşağıdaki  görüntüyü  elde  etmemiz gerekiyor  ancak sonuç  olarak daha büyük resimlerle karşılaşıyoruz ve konu başlıkları  da resmin sağında  değil  altında  çıkıyor. Bu  sorunu bir türlü  çözemedim.

frontpage top 1 2

Frontpage Bottom 1 –Frontpage Bottom 2

Burası da  footerin üstünde olan iki  tane bölüm. WordPress ile  birlikte  gelen hazır bileşenlerden olan son yazılar ve son yorumlar  bileşenleri eklediğinizde  alttaki  görüntünün aynısını elde  edebilmeniz mümkün. Ben gereksiz gördüğüm için kullanmadım.  Ne  kadar çok özellik o kadar çok ağır  site 🙂

Frontpage Bottom 1 2

Footer 1-2-3-4

Bu kısmı  sanırım anlatmama  gerek yok ama  Frontpage top 1 ve 2 deki görüntü  probleminin aynısı  burda da mecvut. Resimlerin büyük  gözükmesi  çok itici bence. Tasarımcı  sanırım birşeyleri  atlamış olmalı yada ben birşeyleri atlamış olmalıyım. Resimde 3’lü  panel olarak gözüküyor. Siz  bunu  2’li  yada  4’lü olarak da kullanabilirsiniz. Onu  da nasıl yapacağınızı  daha  aşağılarda  anlatıyor  olacağımdan şüpheniz olmasın.

footer 1 2 3 4

 Bileşenler

Typecore  ile birlikte  kurulan 3 adet  çok güzel  ve kullanışlı  bileşenimiz  de mevcut ki ben bunları  4  adet  diye  biliyordum o da  ayrı bir konu.

 AlxPosts 

Secondary, Frontpage Top 1-2 ve Footer 1-2-3-4 gibi  bileşen  alanlarında  kullanabilirsiniz. Dilerseniz  son yazıları dilerseniz de belli  bir  kategorideki  yazıları  çekebilirsiniz. Çekilecek konu  limiti  yok ama abartmamakta fayda var. 1 tane konu  yada 50 tane konu da çekebilirsiniz.

AlxTabs

Bu da oldukça  şık ve vazgeçilmezimiz olacak bir tab bileşeni. Son eklenen yazılar, popüler yazılar, son yorumlar ve  etiketleri sıralayabilen özelliğe  sahip. Tabi sadece bir  widget  olmasına  rağmen  birçok ayarlama seçeneği  de  bulunuyor. Kategori seçme,  thumbnail gösterilmesi, hangi  sekmenin kapatılıp  hangisinin açılacağı vs. gibi  ayarlara  sahip. Siyah, kırmızı  ve koyu  gri renkler  de  tasarıma  farklı  bir  hava katmış

Tabs widget

AlxVideo

Adresini girdiğiniz  bütün youtube videolarını esnek bir şekilde  tasarımda  gösteren bir  bileşen.

Theme Options – Tema  Ayarları

Yönetim paneli > Görünüm > Theme Options  sekmesine geldiğinizde  karşınıza  alttaki resimdeki gibi bir  ayar paneli gelecektir. Toplamda  8 sekmeden oluşuyor  ama sekmeleri  teker  teker tıkladığınızda  aklınızı durduracak gibi  seçeneklerle karşılaşacaksınız. Bu kadar  ayarın olduğu bir  yönetim paneline sahip olan Typecore  üstelik ücretsiz. Kuruş para  ödemiyorsunuz. Zaten bütün ayarları yapmayı  başardığınızda  ücretsiz  kazanmış  oluyorsunuz bence. Yarışmaya  girseniz  bu kadar  zorlanmazsınız bence 🙂 Yani  bu kadarı  da  sizin hakkınız  olsun dimi?Option Tree

General Sekmesi

Custom Stylesheet

Tasarımda  değişiklikler  yapmakta  kullanabilmeniz  için bir  custom.css dosyası  oluşturur. Kesinlikle Style.css  dosyası üzerinde  herhangi  bir değişiklik yapmayın. Yapacaksanız  custom.css  üzerinden yapın.

Responsive Layout

Bütün tarayıcılarda ve mobil cihazlarda okunabilir  bir görüntü  olması  için kullanabileceğiniz  bir seçenektir. On yaptığınız  taktirde tasarım esnek olur ve bütün tarayıcılarla  uyumlu olarak çalışır.

Mobile Sidebar Content

Bu  bölümde  size Mobil cihazlarda  gözükmesini  istediğiniz  siderbarı seçmenizi istiyor. Gizle  dediğine bakmayın zaten her ikisini  de gizliyor  ama Show sidebars seçeneğini işaretlerseniz tek dokunuş ile  soldan sağa  ve sağdan sola  panellerin açılabilmesini  sağlayabilirsiniz. Gizleme seçeneklerinden birini işaretlerseniz eğer seçmiş olduğunuz  panel  mobil cihazlarda  gözükmez.

Favicon

Favicon dosyası  eklemenize  yarar.

FeedBurner URL

Sahi bu kısmı  denemedim hiç. Deneyen olursa  bi  yorumda  bildirsin  bi zahmet 🙂 Feedburner kullanmadığımdan daha  doğrusu  feedburner linkimi hatırlamadığımdan denemedim.

Post Comments – Page Comments

Yazılara  ve sayfalara  yorum yapılsınmı yapılmasınmı yetkileri. Post  comments on olarak ayarlayın ve gerekmiyorsa  Page comments bölümünü  de  off  diye ayarlayın. Yoksa  sayfalara  yorum  yapanlar olacaktır.

Recommended Plugins

En sevmediğim bölüm çünkü  her yerde  şu eklentileri  yükle  diye  uyarı veriyor. Eklentileri  yükledikten sonra  uyarı vermiyor.

Blog Sekmesi

Bu bölümde  birkaç seçeneği  gereksiz  diye atladım.

Featured Category

Anasayfadaki slaytta  görüntülenecek kategoriyi  seçmenizi  sağlar.

Highlights

Slaytın altında herhangi bir kategoriden 3 tane  konu çekmenizi  sağlar.

Picks

Editör  tarafından seçilmiş  2 tane konuyu  footer bölümünün hemen üstünde  göstermenizi  sağlar. 2 konuyu  belirlediğiniz  kategoriden çeker.

Frontpage Widgets Top – Frontpage Widgets Bottom

Bu bölümleri  yukarı da anlatmıştık. Bileşenleri aktif  etme ve devre  dışı bırakmaya yarar.

Standard Blog List

Eğer  on yaparsanız  her satıra  bir konu eklenir. Şuanki  kullandığım hali ile  her satırda  iki resim ve resimlerin altında da  konu başlığı  bulunuyor  açıklaması ile birlikte. Standart blog  list seçeneğini on yaparsanız  konu başlıklar  resmin altına  değil sağında gözükür.

Thumbnail Placeholder

Öne çıkarılmış görseli olmayan yazılara  resim  ekler.

Thumbnail Comment Count

Resimlerin üstünde  konuya yapılmış yorum sayısını  balon içinde gösterir.

Single — Share Bar

Yazıda paylaş butonları gözükür.

Single — Scrollable Share Bar

Paylaş butonlarının sayfa ile otomatik kaymasını sağlar.

Twitter Username

Biri konularınızdan birini  Twitter üzerinden paylaştığında  kullanıcı  adınızı  da atılan  twite  ekler.

paylaşıldığında twite kulanıcı ismi eklenmesi

Single — Author Bio

Yazı  altına yazar profili ekler.

Single — Related Posts

Yazı  altında  benzer yazılar görüntülenir.

Single — Post Navigation

Önceki yazı sonraki yazı linkleri eklenir sayfaya.

Bunca  zaman sonra yazı yazmak baya  bi zor olmaya başladı. O yüzden ayarlar kısmının önemli olanlarını anlatıp hemen Türkçe’ye çevirme  bölümüne geçiyorum.  Yapamadığınız  ayarlar  olursa  yorum yazarak bildirebilirsiniz. Gerekli açıklamaları eklerim o zaman. Yorum yapmıyorsanız da demek oluyor ki her şeyi  başarmışsınız ve temayı ücretsiz kullanmayı da hak etmişsiniz 🙂

Türkçe’ye  Çevirme

Merak etmeyin size bu işkenceyi yapmayacağım. Öncesinden Hueman teması için Türkçe’ye çevirdiğim dil dosyalarını kullanıyorum Typecore  teması için. Her ikisi  için  de  aynı  dil dosyası sorunsuz  çalışıyor. Türkçe dil dosyasını  kocaman download  butonuna bası indirebilirsiniz.

Ftp üzerinden site ana dizini wp-content/themes/typecore/languages/ klasörü içindeki dil dosyalarını  sildikten sonra  indirdiğiniz tr_TR.mo adlı  dosyayı  languages  klasörüne attığınızda  Türkçe kullanmaya başlayabileceksiniz artık.


Mintik senin düşüncelerini merak ediyor.Bir yorum yaz

  1. erdal dedi ki:

    merhaba Ali
    bende bu temayı kurdum tema rengini bende senin gibi yapmak istedim olmadı, tema ayarlarında bulamadım. siyahtan hoşlanmıyorum beyaz yada ona yakın yapınca menüler okunmuyor. yani kısacası senin tema ayarlarını kullanmak isterim hangi ayarları yapacaksam bana anlatırmısın.

  2. temakolik dedi ki:

    WordPress temaları arayışında olanlar için harika bir içerik olmuş, genel olarak paylaşımlarınız çok güzel. Başarılarınız daim olsun.

  3. Ayhan dedi ki:

    Yardım almak istediğim bir konu var. Sol taraftaki kategoriler bölümünde sadece ana kategorilerin görünmesini istiyorum, şu haliyle ana kategoride alt kategorilerin de hepsi görünüyır bu sorunu nasıl çözebilirm acaba?

  4. zalboran dedi ki:

    konu başlıklarına nasıl resim koyulacağına dair bilgi verirrmisin dostum koyamadım resmi bi türlü 🙂

    • Mintik dedi ki:

      Yaziya resim eklerken eklediginiz resmi one cikarilmis gorsel olarak ayarlamaniz gerekiyor. Yeni yazi ekle sayfasinin saginda biyle bir secenek mevcut.

  5. Mehmet dedi ki:

    Hocam Benim Sitemin Boyutları Değişti Ve Düzeltemiyorum Yarıdımcı Olurmsunuz ?

    • Mehmet dedi ki:

      Hocam Lütfen Yardımcı Olun, Boyutları Neden Değişti Temamın ? Değişsen Tek Kısım Temanın Tam Ortası Başka Bişi Değil 🙂 Yani Haberlerin Bulunduğu Kısım

      • Mintik dedi ki:

        Boyuttan kastettiğiniz sitenizin genişliği ise Yönetim Paneli > Theme Options > Styling bölümünden Website Max-width ayarını 1600 yapın. Eğer kastettiğiniz orta kısımdaki yazıların sağında görünen yazılar ise Yönetim Paneli > Theme Options > Blog bölümünden Standard Blog List ayarını off yapın. Off yaparsanız 2 tane resim yan yana gelir ve konu yazısı da resmin altına gelir. Eğer On olarak ayarlarsanız sitenizin şimdiki görüntüsü gibi resim solda konu açıklaması da sağda gözükür.