Bu aralar nereden esti ise artık sürekli php script paylaşma gereği duyuyorum. Aslında bugün paylaşacağım sistemi yaklaşık bir hafta önce paylaşacaktım ama OpenCart topluluğu tarafından geliştirildiğinden dolayı sona bırakmak zorunda kaldım. Önceki yazımızda OpenCart sistemini biraz anlatmıştık sizlere, kurulum aşamalarını ve özelliklerini dilim döndüğünce.
OpenCart topluluğunun geliştirdiği bir sistem dediğimizde akla ilk gelen yan sanayi, çakması gibi düşünceler oluyor. Ama durum hiçte öyle değil aslında. Sanki OpenCart bunun yan çakması gibi duruyor. Normalde olması gereken ve aslında varolan çok farklı bu iki sistemde. Özellik, tasarım, kurulum ve kullanımları bakımından her ikisi de aynı duruyor ancak bir özellik var ki aradaki farkın ne olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bugün, internette script piyasasını araştırdığınızda kendi şirketinize ait olan ürünlerinizin satışını online yapmanıza olanak sağlayan birçok sistemin mevcut olduğunu görürsünüz mutlaka. Bu sistemlerin başını da PrestaShop, Magento ve tabi ki de OpenCart çekiyor. Yalnız ben bir site kurup arkama yaslanayım, insanlar gelsin üye olsun ve bu insanlar kendi mallarını benim yapmış olduğum/yaptırdığım sistemden satsın diye işe başlarsanız altından çıkamazsınız maliyet açısından. En önemlisi bu tarz sistemlerin eklentileri bile aşırı derecede cep yakan türden. Hele ki Türkiye’de bu tarz sistemler arasındaki rekabet oldukça kızgınken böyle bir piyasaya girmek her babayiğidin de harcı değil. Bu demek değildir başkaları varsa sen kalkıp bu işi yapamazsın. Sosyal medyada gücün varsa ve azcık reklam parasını gözden çıkarabiliyorsan çok kolay girebilirsin bu piyasaya. Ama daha da kolayı online alış veriş sitelerinin az olduğu ülkeleri tercih etmek elbette. Sahibinden sitesini örnek verecek olursak, Türkiye’de ilk ve tekti ve şu anda bile rakiplerinden açık ara önde bir site. Sonrasında rakiplerin sayısı artmasına rağmen kendisi hala yerini koruyor.
Sahibinden sitesinin başarısı ne kadar sürer bilemem ama gelişen teknolojiye ayak uyduramazsa ve rakiplerinden geri kalırsa elbette onun içinde pek hayırlı olmaz. Sahibinden sitesinin bana göre diğer bütün online alışveriş sitelerinden farkı sistemdeki filtreleme özelliği. O kadar çok filtre seçeneği var ki aradığınız özellikleri seçtiğinizde ürününüz şıp diye karşınızda beliriyor. Özellikle cep telefonları ve bilgisayarlardaki donanım çeşitliliğinin oldukça fazla olması da bu filtrelerin ne kadar işe yaradığını gösteriyor.
Bugün sizlere paylaşacağımız sistem Sahibinden tarzı değil de daha çok Gittigidiyor, N11 ve Hepsiburada sitelerine benziyor. OpenCart sisteminin geliştiricileri tarafından yapılan ClerksCart scripti isteyen herkesin üye olduktan sonra kendi ürünlerini satmasına olanak sağlıyor. Müşteriler ürün sayfasından satıcı bilgilerine (telefon, mail vs) ulaşamıyor ve özel mesaj atamıyor maalesef. Sistemin bana göre tek eksiği bu. O yüzden Sahibinden tarzı değil demek zorunda kaldım. Araştırmadım ama belki eklentileri sayesinde bu tür özellikler etkinleştirilebilir. Filtre kısmına gelince onu da yönetim panelinden her ürün kategorisi için ayarlayabiliyorsunuz.
Üyelerin satış yapabildiği sistemlere Multi Vendor deniyormuş bu arada. Multi Vendor kelimesini aratarak bulduğum sistemleri denemekle geçirdiğim vaktin hesabını bir ben bilirim. Tam vazgeçecekken ClerksCart sistemini buldum. Yanılmıyorsam Magento sistemine multi vendor özelliği eklenti yardımıyla kurulabiliyor oda parayla tabi. Başka da ücretsiz aynı görevi sağlayan bir sistem bulamadım. Zaten bulmaya gerek bile yok bence. Çünkü sistemde kredi kartıyla ödeme (eklenti satın almanız gerekiyor) dışında her türlü özellik mevcut. Başlangıç olarak sadece kapıda ödeme seçeneğini kullanarak yolunuza devam edebilirsiniz bu sistemle. İlerleyen zamanlarda siteniz iyi bir yerlere gelirse bir kaç eklenti satın almanızı öneririm. Yada bir kaç ufak değişiklik yaparak sepet özelliğini kaldırıp Sahibinden sitesi gibi üyelerin site üzerinden birbirlerinin telefon numaralarını almasını sağlayabilirsiniz. Benim de böyle bir sistemi kurmaya niyetim var aslında. Ama şuanda bütçem elvermediğinden bir kaç ay askıya almak zorundayım. İlerleyen dönemlerde fırsat bulursam bir kaç ülkeye aynı hizmeti kurmayı planlıyorum bende. Bu ülkelerin için de Türkiye yok çünkü Türkiye’deki rekabete gücüm hiç yetmez. Kendimce online alışveriş sitelerinin çok olmadığı bi kaç yer buldum. Kısmet olursa oralarda yayına başlayacak en kısa zamanda.
Bu arada sözü fazla uzatıyorum ama direk sistemi alıp fikir önermeden bu sistemi alın kurun desem eminim çoğu kişi biz ne yapalım bu sistemi diyecektir. İyi veya kötü fikirler paylaşıldığı zaman insanların önüne daha çok seçenek ve daha çok plan çıkıyor diye düşünüyorum. Neyse biz artık sistemimizin kurulumuna geçelim artık değil mi ?
ClerksCart kurulum aşamaları.
Bir önceki yazımızda paylaştığımız OpenCart sisteminin kurulumu ve ClerksCart sisteminin kurulumu aynı. Aralarında hiç bir fark yok.
Admin Girişi | Müşteri/Satıcı Girişi |
---|---|
Password: demo | MPassword: demo |
Username: demo | Username: demo@demo.dm |
Demo adresine git | Demo adresine git |
Aynı yazıları kopyala yapıştır yaparak buraya ekleyecektim ama sonrasından vazgeçtim. Bir önceki yazımızda hemen bu yazının altında sola doğru bakan ok işaretine tıklayarak anlattığımız kurulum aşamalarını görebilirsiniz. Aslında orada kullandığım kurulum aşamaları resimleri tamamen ClerksCart scriptine ait 🙂
Php ClerksCart scriptine son olarak eklemem gereken bir açıklama daha var. En başından anlatacaktım ama sona kaldı neredeyse unutuyordum. ThemeForest ve Template monster sitelerini duymuşsunuzdur diye düşünüyorum. Bu sitelerde yazılımın ücretini ödediğinizde indirme bağlantısının linkine ulaşabiliyorsunuz. Sadece indirme bağlantısı paylaşan siteler Themeforest ve Templatemonster değil elbette. Bunlar gibi daha birçok yazılım, tasarım satan online siteler mevcut mevcut. Sizde Themeforest yada Templatemonster tarzı bir site kurmak istiyorsanız bu script tam size göre. Şimdiden hepinize bol kazançlı online satışlar dilerim 🙂
Demo Adresi
http://web.archive.org/web/20171127133625/http://demo.clerkscart.com/
Üşenmeden web arşivi linkini arayıp bulmuşsun teşekkürler 🙂