trhost

Bu gün Alexa’da yükselme hakkında bir yazı yazarken web sitelerin değeri, ziyaretçi sayıları ve online alışverişteki   güvenirlik ölçüleri hakkında bir kaç tane bilgi vermiştim sizlere. Hazır böyle bir yazı yazmışken Türkiye’nin önde gelen en iyi hosting firmalarını da sizler için araştırayım dedim. Konunun başından belirtmek istediğim husus bu yazının reklam amaçlı olmadığı ve sitemin herhangi bir sponsoru olmadığıdır. Bunu söylememin sebebi yandaşı olduğum taraf hakkında size iyi göstermek amaçlı bir makale yazıyor olabilirim düşüncesidir.

Bu listeye eklemiş olduğum firmalar ve sıralamaları tamamen kendi incelemelerime dayanarak yaptım ve forumlarda kulaktan dolma bilgilere dayanarak hazırlamadığım bir listedir. Forum sitelerine dikkat ederseniz üyelerin en çok şikayet ettiği konulardan biri   firmaların birbirlerini kötülemesidir. Bu tür söylentiler çok gördüm ama ne kadar doğrudur bilemem. Birçok yerde ismini gördüğüm ve bu listede en üst sıralarda olacağını düşündüğüm firmayı kendimce değerlendirince listeye bile eklemedim araştırdıktan sonra. 

Bir şirketin ne kadar güvenilir olduğunu anlamak acaba ne kadar zor olabilir ? Cevabı bence oldukça basittir. Şirketin dünya sıralaması + ülke sıralaması – backlink sayısı – şikayetvar.com şikayet sayısı = Aşağı yukarı en iyi hosting firması karşınıza çıkar. Backlink sayısını eksi olarak belirtmemin sebebi de şudur; bu tür  firmaların backlink almak için herhangi bir zahmete girmelerine gerek olmaz. Tek yapacakları kaliteli sitelere sponsor olmaktır. Böylelikle en çok sponsor alan firmanın sıralaması da oldukça yüksek olur diğerlerine göre. Bu yüzden yanlış olsa bile çok fazla backlink almış olan kurumlara kendimce eksi değeri verdim.

Alexa değerine  göre bir web sitesinin kalitesini, ziyaretçi sayısını ve güvenirliğini ölçmek aşağı yukarı mümkündür. Ama aynı kulvarlarda olmak şartıyla. Bu sayfada listelediğim isimlerin sıralamasını da aşağı yukarı bu yönde belirledim ve ülke sıralaması ilk 1000 olmayanları da bu listeye eklemedim. Şöyle ki benim gibi kişisel blog yazıları barındıran bir web sitesinin önüne geçemeyen bir kurumu burada en iyilerdendir demem zaten oldukça yersiz ve yanlış olur. Aslında başlarda kendimce belirlediğim limit ülke sıralaması ilk 500’e  girenler olacaktı ancak ilk 500’e giren sadece 3 tane isim vardı. Bu yüzden ilk 1000’e giren isimleri buraya ekledim.

Forumlarda buna benzer yazılarda birbirlerine sataşan o kadar çok kişi ile karşılaştım ki içimden bu makaleyi yorumlara kapatmak bile geçiyor yersiz eleştiri yapan yorumlar olmaması için.  Yaklaşık olarak 3 yıl 3 ay kadar tek bir yerde sitemin dosyalarını barındırıyorum ve bu güne kadar ne değiştirmeye niyetim oldu ne de herhangi bir şikayetim. Diğerlerinin ne tür hizmet sağladığını araştırıp kurcalamadım. Zaten araştırsaydım bile  70% oranında kendi destekçileri tarafından yapılmış olan yorumları okumakla kalırdım. Yani demem o ki tek bir yerden hosting servisi kullandığım için diğerlerinin nasıl hizmet verdiklerini bilmiyorum. Bu yüzden hiç biri hakkında herhangi bir açıklama yapmayacağım.

Bu listedeki isimlerden hangisini kullanırsanız kullanın pişman  olmayacaksınız diyemem. Daha önceleri hizmet sektöründe de çalıştığım için 100% müşteri memnuniyeti değil de müşterilerin 100%’ünü asla memnun edemezsiniz. Mutlaka herkesin beğenmediği veya işine gelmediği servisler olur. Aksamalar olur, yavaşlamalar olur, kapanmalar olur hatta günlerce açılmama durumları da olur. Dünyanın en büyük firmalarında bile bu tür sorunlar olabiliyor. Sonuçta hepsi makinelerden ibarettir. Bir elektirik kesilmesi durumunda 15-18 saniyede jeneratörler devreye girer ve 15-18 saniye arası siteniz kapandı diye feryat figan etmek, her yere şikayet yorumları yazmak sadece kalbinize zarar şirkete değil 🙂 Eh artık buyurun bir de kendiniz inceleyin bu isimleri. Hangisinin kalitesini nasıl anlayacağınızı az çok anlattım. Bu değerlere bakarakta kendi kendinize en iyileri konusunda inceleme yapabilirsiniz. Ama siz siz olun tasarıma aldanmayın.Vay bunda animasyonlar müthiş, aman Allah’ım kim yapabilir böyle bir site gibisinden hayranlık bırakacak tasarımlarla kendinizi şaşırtmamanız önemle duyurulur 🙂

Ayrıca benim belirlemiş olduğum sıralama da sizi yanıltmasın. En sonda olan en başta olabilirdi veya en başta olan en sonda olabilirdi. Sıralamayı yaparken bile çok fazla tereddüt ettim. Sonuç olarak birisini en başa ve birisini de en sona eklemek zorundaydım. Bir de bu kurumlarla çalışan müşterileri de dinlemek lazım. İlk 500’de olan firmaların sunucularında nereden baksanız en az 10.000 tane site barındırılıyor. Kalkıp teker teker bu insanların eleştirilerini dinlemek zaten mümkün değildir. Grup olarak sıralama yapsaydık eğer emin olun bu listedekilerin hepsi  1. gruba girerdi.

 

1.  Turhost

turhost

2. Natro

natro

3. SadeceHosting

sadecehosting

 

4. İhs

ihs

 

 

5. İsimTescil

isimtescil

 

6. GuzelHosting

guzel

 

7. TurkTicaret

turkticaret

 

8. Markumhttps://www.markum.net

markum

 

9. Doruk

doruk

 10. Netinternet

netinternet

 

Hosting paketi satın aldığınızda pişmanlık duymayacağınız Türkiye’nin en büyük hosting firmaları genel olarak bu kadardır. Elbette bu listeye eklemediğim ve oldukça iyi hizmet veren başka kuruluşlarda vardır mutlaka. Kendimce belirlediğim kriterlere göre bir liste hazırlayıp sunmak istedim sizlere. İlk defa alan adı satın alacağım dönem bu  konuda çok fazla   araştırma yapmıştım  zamanında ve acemiliğimden dolayı çok kötü hizmet veren isimlerden  neredeyse  alan adı satın alıp sitemi açıyordum ki bu listede bulunanlardan biri ile karşılaştım ve 3 yıldan uzun süredir de kullanıyorum. Yine de şikayetvar sitesinden müşteri şikayetlerini ve cevap verilip verilmediğini de kontrol etmenizde fayda var. Ülke sıralamaları ve yapılan şikayetlerin sayısının aşağı yukarı eşit olmasından dolayı ben incelemedim. Siz yine de bir göz atın isterseniz. Son olarak aklımda olduğu halde eklemeyi unuttuğum Natro’yu da bu gün ekledim. Sıralamasına, backlink sayısına ve şikayet sayısına bakınca neredeyse birinci sıraya ekliyordum ancak kararsız kaldığım için 2. sıraya yerleştirdim. Benim bulabildiğim isimler bu kadar. Eğer sizinde aklınızda bu listede olmayan isimlerden var ise ve gerçekten de Türkiye’nin en iyi hosting firmalarından biri olduğunu düşünüyorsanız yorum yazarak bildirebilirsiniz.

Not olarak : Hiç birinin kuruluş yılını hesaba katmadım daha doğrusu yazıyı yayınladıktan bir hafta sonra aklıma geldi. Siz birde kuruluş yıllarını da eklerseniz daha sağlıklı bir sonuç elde edebilirisiniz.


Mintik senin düşüncelerini merak ediyor.Bir yorum yaz