Aslında buradan oturup aylık raporlara baktığımda Adsense o kadar da az kazandırmıyor. Kimilerine göre Adsense çok az kazandırıyor kimilerine göre de normal kazandırıyor. Çok şükür şu ana kadar herhangi bir yerde Adsense çok kazandırıyor diye bir kelime ile karşılaşmadım. Herkesin Adsense’den en çok şikayet ettiği konu bu. Alakalı olan hangi foruma hangi kategoriye baksam herkesin yaptığı yorum bu “Neden az kazanıyorum ?”
Bu sorunun belli başlı sebepleri var elbette. Ayrıca bu yazıyı yazarken de kendi düşüncelerimi doğrulamak amacıyla geçmişteki olayları da inceleyip eklemeye çalışıyorum. Geçmişten kastım Türk Lirasının değiştiği zamanlar yani koskocaman altı tane sıfırın atıldığı tarih 31 Ocak 2005. O zamanlar Dolar ve Türk Lirası arasında oldukça az bir fark vardı. Milyondan Lira olmuştu ve bir günde dünyanın en değerli para birimleri sıralamasında oldukça üst seviyeye çıkmıştı. O zamanlar Adsense iyice yaygınlaşmıştı ve her önüne gelen web sitesi açıyordu. Hala da devam ediyor tabi. O zamanlar Dolar üzeri ne paralar kazanırdık demiyeceğim çünkü kazanmıyordum ve hiçbir zaman da kazanmadım :=)
Eğer forumları yada alakalı başlıkları ararsanız eskiden bu kadar ziyaretçiye şu kadar verirdi neden şimdi çok az kazandırıyor gibisinden bir sürü yazı ile karşılaşacaksınız. İngilizce içeriklerin Türkçe içeriklerden daha çok kazandığını hepimiz biliyoruz elbette. Hatta sırf bunun için İngilizce içerikli siteler açan birçok kişi de var.
İngilizce siteler neden daha çok kazandırıyor ?
Her ülkenin para değeri farklı olduğu gibi her ülkedeki ekonomi de farklıdır. Örnek veriyorum Türkiye’de bir memur 1000$ maaş alır, İngiltere’deki memur 2000$ maaş alır, Tayland’daki memur 100$ alır. Paranın azlığına ve çokluğuna baktığınız zaman asya ülkelerindeki insanlar nasıl karınlarını doyuruyor diye kendi kendinize söylenebilirsiniz elbette. Ama durum görüldüğü gibi değil. Zamanında (atıyorum) 1$ 100 TL ile eşit değer sahip iken bizim yediğimiz içtiğimiz aynıydı.
Türk lirasından sıfırlar düşünce de yediğimiz içtiğimiz aynı oldu. Hatta biraz daha azaldı desem yeridir. Elbette ki değişiklikler oldu hayatımızda. Mesela bir araba almak daha herkes için daha kolay oldu, Bir uçak bileti alıp yurt dışı seyahatine çıkmak ta daha kolay oldu. Geçen sene asya ülkelerine uçak biletinin 800 TL’ye kadar düştüğünü bile hatırlıyorum. Bu sene bir uçak biletini 6 ay öncesinden alırsanız eğer en az 1500-1600 TL değerindedir. Geçen sene 100$ 130-150TL arasında gidip gelirken an itibari ile 100$ 218TL ile aynı değere sahip. Bu demek oluyor ki eğer Dolar aynı hızda yükselir ise 5 sene sonra kolay kolay her önüne gelen yurt dışı tatiline çıkamayacak ve kolay kolay her önüne gelen bir otomobil alamayacak.
Bir zamanlar hatırlayanlar bilirler Rusların tatil için en çok tercih ettikleri ülkelerin başında Türkiye gelirdi. Sebebi onlara göre her şey ucuzdu. Nasıl ki asya ülkelerindeki insanlar batıya kolay bir şekilde tatile çıkamıyorlarsa 5 sene sonra bizim için de öyle olacak gibi görünüyor. Umarım bu şekilde devam etmez.
İngilizce içerikli siteler de bunun gibidir. Eğer Filipince yada Tayca bir web siteniz olursa şu an kazandığınız kadarını bile kazanamazsınız. Tahminime göre (yanılıyor olabilirim) en çok ingilizce websitesi açan ülke Hindistan. Hindistanlı birisi Hintçe bir web sitesi açarsa ve Adsense reklamlarını kullanırsa eğer sitesinin ülkesinin para değerine göre reklam alacağını bilir ve hiç kazanmayacağını da bilir. En çok İngilizce web sitesi açan ve İngilizce içerik arayan ülkelerden birisi de Hindistandır. En çok ziyaret edilen İngilizce sitelerin Alexa değerlerine bakarsanız eğer en çok ziyaret edilen ülkeler arasında Hindistanı da görebilirsiniz.
Başta örnek olarak memur maaşlarını örnek gösterdik. Şirketlerin reklama harcayabileceği bütçeleri de bunun gibidiri. Google Adsense her ülkeden eşit şekilde reklam parası almaya çalışsaydı eğer emin olun Türkiye’den hiç kimse Adsense’ye reklam vermezdi. Adsensen’nin kazanabilmesi için öncelikle firmalara kazandırması gerekiyor. Eğer verdiğim reklam parasının iki katını kazanmıyorsam en kötü ihtimal bir katını kazanmıyorsam neden reklam yapıyorum ? Google’de bunu en başından beri biliyor ve buna göre hareket ediyor.
Peki böyle devam ederse eğer Adsense kazancım daha da düşer mi ?
Dolar aynı şekilde yükselmeye devam ederse eğer web site sahiplerinin Adsense’den kazanacağı paralar da düşmeye devam edecek. Para olarak belki elimize aynı miktar geçer ama 5 sene sonraki paranın değeri de bugünkü para ile aynı olmayacak. Yabancı firmalara tık başı 5$ verirken yerli firmalar tık başı 1$’den belki de 0,20$’ye düşecekler. bu paranın %68’i bize geri kalanının da Google Amcaya gittiğini hesap edersek eğer pek bir şey kazanmış olamayacağız. Türk Lirası olarak yine cebimize aynı para geçecek elbette. Bu günkü 1$ ile beş sene sonraki 0,20$’ın Türk Lirası değeri aynı olacak.
Aslında dönüp baktığımızda Türk Lirası olarak cebimize giren para aşağı yukarı aynı ama dolar üzerinden hesap edince cebimize giren parada değişiklik oluyor. Yani anlayacağınız 1$ = 100 Tl değerinde olduğu zamanlarda yediğimiz içtiğimiz nasıl aynıysa dolar üzerinden Adsense kazancımızı hesap ettiğimiz zaman yine yediğimiz içtiğimiz arasında pek fark olmayacak.
Reklam tıklaması çok ama kazandığım para çok az neden ?
Eğer bir Adwords hesabı açıp sistemden herhangi bir kelimenin aylık ne kadar arattırıldığına bakarsanız kelimenin aylık arama sayısının yanında reklam TBM değerini de görürsünüz. Reklam TBM değeri yüksek olan kelimeler vardır ve düşük olan hatta hiç kazandırmayan kelimeler de vardır beraberinde. Reklam TBM değeri en yüksek olan kelimeler reklam verenlerden en çok rağbet gören kelimelerdir. Reklam TBM değeri yüksek olan bir kelimeden sitenize ziyaretçi gelir ise ve ziyaretçi reklamlarınıza tıklarsa eğer o reklamlardan iyi para kazanabilirsiniz.
Şunu unutmayın ki her yerde var olan herkesin eline kolaylıkla geçebilecek olan herhangi bir şeyin değeri de o kadar düşüktür. Kaliteli içerik her yerde bulunmaz. Nasıl ki altın az olduğu için değeri yüksek ise demir de demir de çok olduğu için orantılı olarak değeri düşüktür. Kaliteli içerikleri altın olarak hesaplayın ve kopyala yapıştır tarzı her sitede olan makaleleri kelimeleri de demir olarak düşünün. Hangisine yöneleceğinize de buradan bir karar verin.
Merak ettiğimden dolayhı Adwords hesabından jQuery kelimesinin aylık kaç defa arattırıldığına bakmıştım bir defasında. Ayrıca beraberinde en çok arattırılan birkaç tane de benzer kelime karşıma çıkmıştı. Her kelimenin yanında reklam değeri de ayrıca vardı. Listedekiler arasında en değerli olanı jQuery slideshow kelimesiydi. jQuery Slideshow olmasının sebebi sanırım premium satılan Slideshow uygulamalarının bir hayli fazla olması ve ücretsiz olan jQuery Slideshow uygulamalarının tam anlamıyla herkesin ihtiyaçlarını karşılamamasıydı. İnternetin altını üstüne getirmeme rağmen Slideshow ve Slider eklentilerinden 100 tane zor tamamlayabilmiştim. Zaten yarısından fazlası da herkesin ihtiyacını karşılayacak türden uygulamalar değildi. Bu sadece bir örnek. bunun gibi daha bir çok örneği var.
Ssk sorgulama, Tc kimlik no sorgulama gibi kelimeler sizlerin de bildiği gibi bir hayli fazla. Bunu bilen webmaster arkadaşlarımızın çoğu bu tarz web siteleri açıyorlar. Ziyaretçi çok o kadarda para kazanırız misali. Her yerde olan demirdir kazandırmaz.
Reklamlarım neden çok tıklanmıyor ?
Bu soru ve reklam yerleşimleri hakkında detaylı bir yazı yazmıştım. Zaten o yazıyı yazarken böyle bir yazı yazmak aklıma gelmişti ama o yazıyı yazarken bir konuyu atlamıştım. Hazır sırası gelmişken unuttuğum konuya da değineyim biraz. Eğer reklamlarınızın tıklanmasını istiyorsanız doğru reklam yerleşimleri yapmanız gerekiyor. Google Adsense bloğu dahil hemen hemen her yerde en çok kazandıran reklam yerleşimleri hakkında bilgiler veriliyor. Ben size en az kazandıran reklam alanlarını önce söylemek istiyorum. Birinci sırada banner dediğimiz web sitenin en üstündeki maskotun olduğu bölümün sağ tarafı en az tıklanan reklam alanıdır. İkinci olarak en az tıklanan reklam alanı ise web sitenin sağ ve sol tarafları yani sidebar bölümü oluyor. O kadar az tıklanma oranı var ki inanın oraya reklam yerleştirmeye bile değmiyor.
Sidebar bölümünden başka şekilde faydalanmanız sizin açınızdan daha karlı bir yoldur. Özellikle 125×125 reklam alanlarına sponsor bulmanız en iyi yoldur. Buradaki yazıda 125×125 reklam alanları için nasıl sponsor bulacağınızı az çok anlattım. İsterseniz bir göz gezdirin. Bunca zamandır web sitemin sidebar bölümü hep boş kalmıştı ve hala da adam akıllı reklam var diyemem. Bir tanesi Elegant temalarının banneri diğerinin de kime ait olduğunu biliyorsunuz. Maksat Adhood’da biraz para kazansın diye onunda bir tane reklamını ekledim şimdilik. Adhood reklam sistemi nasıldır, iyi para kazandırır mı, güvenli mi gibi soruların cevaplarını burada size veremeyeceğim. Bir seneden fazla Adhood hesabım olmasına rağmen hiç reklamlarını yerleştirmedim. Bu yüzden herhangi bir şey anlatamam. Ayrıca Elegant temaları da sırf süs olsunlar diye duruyorlar orada. Sadece arama kutusu vardı sidebar bölümünde.
En az tıklanan reklam alanlarını söyledik ve sıra geldi en çok kazandıran reklam alanlarına. Yazının ortası en çok kazandıran reklam alanı derler. İkinci olarak ta yazının en üstü en çok tıklanan reklam alanlarıdır derler. Tamamen doğru bir tespittir. Aşağı yukarı yazı ortasındaki reklam ve yazı üstündeki reklam tıklanması birbirine yakındır. Ama yazı ortası daha fazla kazandırır.
Gelelim en son bölüme Adsense neden çok az kazandırıyor ?
Benim hesaplarıma göre Adsense gayet iyi kazandıran bir reklam ağı. Zaten Adsense’den daha iyi kazandıran bir reklam ağının olmadığını da herkes bilir. Alexa dünya sıralaması ilk 100.000’de olan web sitelerinin tamamı Adsense üzerinden aylık düzenli bir miktar para elde ederler. Ne kadar kazandıklarını bilmiyorum tam olarak ve hepsinin kazancı da aynı değildir site içerikleri farklı olduğundan dolayı. Bazı web sitelerin Reklam TBM değeri düşük olur bazılarının da Reklam TBM değeri yüksek olur. Bu tamamen site içeriğine bağlı bir durumdur. Günlük tekil ziyaretçi sayım oldukça düşük olduğu için aylık bazda ara sıra raporlara baktığım oluyor. Günlük raporlardan hesap yapmak mümkün değil. Zaten günde 500 civarı bir ziyaretçi trafiğim var. Çok merak eden arkadaşlar olur diye biraz bundan da bahsedelim sadece birazcık. Sitenizdeki günlük tekil ziyaretçi sayısı 10.000 civarı olursa iyi para kazanırsınız. Tamam bu ziyaretçi sayısı ile emekli olmayacaksınız ama ailenize biraz daha fazla zaman ayırabileceksiniz. Abi ne yaptın 10.000’miş demeyin. Günlük 10.000 ziyaretçisi olmayan siteye site demiyorlar bu zamanda :=)
Kim bilir ? Belki gün gelir emekli de oldunuz web sitenizden. Şimdi benim düşündüğüm tek bir şey var buraya kadar | 1502 kelimelik bir makale oldu. Elbette bu yazıyı başından sonuna kadar okuyacaklar olduğu gibi okumayacaklar da olacak. Umarım sizleri zaman kaybına uğratmadım. Bu arada bazı cümleleri de birbirine bağlayamadığımı yeni fark ettim. Anlamsız cümleler için kusuruma bakmayın. Dilim döndüğünce kendi düşüncelerimi sizlere aktarmaya çalıştım.
Herkese bol kazançlar.
Merhaba hocam, kaliteli yazınızı keyifle okudum. Emeğinize sağlık. Teşekkür ediyorum.
Yazınız çok yararlı oldu. Teşekkür ederim.
Yazınızı baştan sonuna kadar okudum, emeğiniz için teşekkürler. Ama geçen sene aylık 400 tl kazanırken şimdi neden 100 tl ye düştüm sorumun cevabını bulamadım.
çok yararlı buluyorum ve devamını diliyorum bu yazılarının çoğunu çıktı alıp dosyalıyorum konulara göre
taylandda memurun 100$ aldığını yazmışsınız, sanırım bu kısım hiç araştırılmadı, taylandda en düşük memur maaşı 15.000 bahttır, 15 baht 1 liraya eşit oldugundan bu da 100$ degil 1000 lira yapar aylık, esnaf vb kişiler özelde memurdan daha çok kazanırlar, bizim ülkemizin 80’li yıllardaki ekonomisine benzer bir durum var, en düşük maaşla çalışanlar memurlardır orada ve ülkedeki en düşük maaş 1000 liradır şu an
İşin o kısmını zaten salladım Uğur 🙂 Bazı asya ülkelerinde aylık maaşın 100$ civarı olduğunu duymuştum ki öyle ülkeler de var mesela Endonezya’da bazı bölgelerde asgari maaş 100$ bile değildir (bunu en ince detayına kadar araştırmıştım). İngiltere için de 2000$ dedim bu onların 2000$ maaş aldıkları anlamına da gelmiyor sadece doğu ve batı arasındaki farkın adsense ile alakasını anlatmaya çalıştım. Hem konu zaten Tayland’ın ekonomisi değil adsense kazançlarının düşük olması :))
Şu gönderilmeyen ya da ulaşmayan pin-ler ne olacak o konuda bir tespitiniz var mı? 🙂
Çok başarılı bir makale olmuş ayrıca benim düşüncelerimin şekillenmesinde de yardımcı oldu. Teşekkür ederim. 🙂
Çok güzel ayrıntılı bir yazı olmuş, teşekkürler…
Hocam adsenseden şikayet edenler evet çok fakat adsenseden fazla kazandıran başka şirkette yok. Bence en sağlamı adsense.
Doların geleceğini iyi görmüşsünüz tebrikler. Siz yazarken 100 dolar 218 di şuan 306 falan 🙂 Bu da demek oluyor ki ingilizce içeriği olanlar parayı götürüyor.
Adsense az kazandırıyorsa iyi bir siten yok benim gibi bu kadar basit:))
Şimdi sen diyorsun ki al koskoca siteyi baştan ingilizceye çevir, tamam çevirmesine çevirelim de kim okuyacak o biz daha türkçeyi bile tam bilmiyoruz :=)
Aynen öyle 🙂
Faydalı bir yazı. Teşekkürler!
Ben daha yeni onay aldım hiç kazanmıyorum inşallah ilerleyen süreçte düzelecek.
İnş iyi paralar götürürsün, hayırlı olsun onayın.