
MesoColumn
Aslında MesoColumn için kullanmam gereken başlık E-commerce ve Buddypress destekli Wp magazin şablonu olması gerekiyordu ama bu şekilde çok fazla uzun olacağı için direk haber ve magazin diye baık ekledim. Kullandığım eski şablonda geç farkettiğim bir hata dolayısıyla yeni arayışlara girerken bulduğum MesoColumn için gerekli ayarları ve özellikleri kendime uygun hale getirebilmek birkaç saatimi aldı. Görüntüsü oldukça kullanışlı olduğu halde ayarları düzenlemek bir o kadar da zahmetli.
Ayarların oldukça zahmetli olmasının sebebi elbette yönetim panelinin karmaşık olması değil. Yönetim paneli ayarları yeteri kadar açıklayıcı ve aklınıza gelebilecek her türlü özellik bulunuyor. Etkinleştirdiğinizde Yönetim paneli >> Görünüm sekmesine dört tane yeni link eklendiğini göreceksiniz. (Son güncellemeyle değişti. Dört sekme tek sekme içine alındı)
Birinci sekme > Theme options
Bu bölümde site logo, favicon, yazı stilleri, başlık yazı stili, banner yazı stili, menü yazı stili, arkaplan rengi, footer rengi gibi bölümlerin ayarlarını değiştirebilirsiniz. Anasayfanın en üstündeki manşet bölümü için kullanabileceğiniz slider ayarı, anasayfada sıralamak istediğiniz kategorilerin seçimi ve hangi kategoriden kaç tane yazı görüntüleneceğini kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Kategorilerin ilk yazısına ait resim büyük ve arkasından gelen yazıların resimleri küçük ikonlar ile listeleniyor. Anasayfada tam 10 tane kategoriyi ayrı ayrı görüntüleyebilirsiniz bu ayarlar sayesinde. Tekil yazılar için Devamını oku yazısını değiştirme, tekil yazı sayfasına yazar tanıtım kutusu ekleme, benzer yazılar ekleme, breadcrumbs (bu bölümü etkinleştirmeyin), arşiv başlığı etkinleştirme gibi ayarlar ve bu bölümde siteniz için Adsense kazancınızı en üst seviyeye taşıyacak 12 adet hazır reklam alanı ayarı bulunuyor.
İkinci sekme kategori renkleri > Category Color
İsminden de anlayacağınız gibi bu bölümde kategori renklerini değiştrimek için gerekli ayarlar bulunuyor. Her kategoriye ayrı renkler atadığınız zaman en üst kısımda bulunan menü rengarenk bir şekle girer. Ayrıca anasayfada görüntülenen kategorilere ait başlıkların renkleri de belirlemiş renk şeklinde görünür. Bu sayede web siteniz rengarenk görünür. Her kategoriye ait yazıların farklı renkte görünmesi gerçekten şablonu benzersiz kılıyor.
Üçüncü sekme sayfa renkleri > Pages Color
Bu bölümde bulunan ayarlar aynı ikinci sekmede bulunan ayarlar gibi düzenliyorsunuz. Bu bölüm kategoriler için değil de sayfalar için kullanılıyor. Hangi sayfa başlığının hangi renkte görünmesini istiyorsanız kolaylıkla belirleyebiliyorsunuz. Eğer sayfa linklerini birincil menüye eklerseniz burada ayarlamış olduğunuz renkler çalışır aksi halde burada bir değişklik yapmanın bir anlamı yok.
Dördüncü sekme css > Custom Css
Eğer sitenize kendi tasarlamış olduğunuz bir özellik eklemek istiyorsanız bu özelliğin css kodlarını Custom Css sekmesinden ekleyebilirsiniz. Sadece MesoColumn için kullanılabilen Css kodları ekleyebileceğiniz bir bölüm var. Mesela ben kendi sitemde kullandığım Demo, Download ve Source butonları için gereken Css kodları bu bölüme ekleyip kullanıyorum.
Bileşen alanları
Footer bölümünde dört tane ve sidebar bölümünde iki tane bileşen alanı bulunuyor. Sidebar bölümünde bulunan bileşen alanlarından bir tanesi normal diğeri de tab olarak görünüyor. Tabbed sidebar bölümüne ekleyeceğiniz bileşenlerin ikiden fazla olmaması görüntü açısından daha iyi. 3 boyutlu gibi görünen tab bileşen alanına ikiden fazla bileşen eklediğinizde yan yana sıralanan sekmeler alt alta geçiyor.
Bileşenler (Widget)
MesoColumn ile birlikte yüklenen üç adet bileşeni bulunuyor. Son yazılar, son yorumlar ve özel kategorileri ekleyebileceğiniz bileşen alanları bunlar. Özel kategori bileşeninde sidebarda yada footerde görünmesini istediğiniz kategoriler yada son yazıları resimleri ile beraber yayınlayabilirsiniz. Ayrıca kaç tane yazı yayınlanacağını da kendiniz belirliyorsunuz.
Olması gerektiği halde olmayan tek eksiklik sosyal ağ ikonları. Demosunda sosyal ağ adreslerindeki takipçileri sayan sosyal ağ ikonları var. Sitenize sosyal medyadaki takipçilerinizi sayan sosyal medya butonları eklemek istiyorsanız geliştiricinin sitesinde eklentisi var. Ayrıca bende kullanıyorum aynı eklentiyi. Social Jet adında bir eklenti. Demo linki kaldırılmıştır, görmek isteyenler Google’den ‘MesoColumn’ kelimesini aratıp inceleyebilirler. Geliştiricisinin spam eklentiler yapmasından dolayı kendimce böyle bir karar aldım.
Önemli Not : Demo sayfasındaki sosyal medya sayacı tema ile gelen bir özellik değildir. Geliştirici sayfasından indirip yüklemeniz mümkün ancak bu eklenti yazı içine spam reklamlar eklediğinden dolayı burada yayınlamadım ve kullanmamanızı tavsiye ediyorum. Makale içinde belirli kelimelere çok fena reklamlar ekleyen bir uygulamadır.
Merhaba,
Bu sosyal medya kısmını yapamamdım yardımcı olurmsunuz acaba.Sadece fb var widgetler arasında onu eklediğimde de diğer widgetler kayboldu
Bahsettiğiniz sosyal medya hangisi ? Demo linkindeki sayaçlı olan sosyal medya mı ?
evet demo da gösterdiği sosyal medya gostergesini bileşenlerde yoktu
merhabalar ben slide showu denildiği gibi kataori id ve post id ekledim fakat resimleri çıkmıyor nedendir sizce ?