Gelecek temalı filmlerde görmeye alışık olduğumuz ama hayatımızda henüz bir yer edinmemiş konuşan yapay zekaların geliştirilmesi için en büyük teknoloji şirketleri çok büyük uğraş içindeler.  Hatta neden hala bizimle konuşan ve sorularımıza insanlar gibi net bir şekilde gerçekçi cevaplar veren sistemler  yok diye düşünmeden edemiyoruz.

Zeka ve kişilik gibi insana özgü olan şeylerin ne kadar karmaşık olduğu malum. Haliyle böyle bir şeyin yazılımsal olarak yapılması da oldukça zordur. Halbuki yapay zeka hayatımızda çoktan yer edinmiş bile. Telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar hepsi başlı başına bir yapay zeka ve kolları bacakları olmayan robotlardır. Evet işin bu kısmına hiç dikkat etmiyoruz ama tonlarca işimizi bir kaç tuşla o elimizin altındaki robotlara yaptırabiliyoruz her ne kadar robot olarak görmesek de onları.

Bugün size duyuracağım konu Iphone’un Siri’sinden kat kat daha akıllı bir yapay zeka olacak. Şöyle ki siz telefona “eşimi ara ve ona  toplantım var falanca kişiler ile eve geç geleceğim” dediğiniz zaman yapay zekanın kendisi arka planda eşinizi arayıp sekreterinizmiş gibi eşinize durumu izah edebiliyor ve arada eşinizin sorduğu sorulara da mantıklı cevaplar vererek geçiştirebiliyor desem ne düşünürdünüz ? Şaşırtıcı hatta inanılmaz değil mi?  Size anlatmaya çalıştığım yapay zekanın böyle bir tanıtım konuşması yok elbette, bunu az önce uydurdum ve muhtemelen böyle bir şeyi de kolaylıkla yapabiliyor Ama kuaförünüzü yada bir restoranı arayıp  çok güzel sohbetler edip arada Mmm hmmm gibi tepkiler de vererek oldukça insansı bir konuşma şekli ile size randevu alabileceğini gösteren tanıtım videosu var.

Acaba Tesla mı, Iphone mi, Microsoft mu yoksa Google mi yaptı diye soru sorduğunuzu duyar gibiyim. Tesla Ceosu Elon Musk yapay zekaya karşı olduğunu  Google’nin sahibi hakkında anlattıklarıyla dile getirmişti. Iphone zaten Siri ile ile bir şekilde adım atmıştı ve Microsoft da Cortana ile başlamıştı bu işe. Tabi ki bu muhteşem yapay zekayı geliştiren ve insanlara teknolojiyi daha yakın hale getirerek herkesin ulaşabilmesini sağlayan Google’nin ta kendisi.  Google Duplex adında olan bu yapay zekanın yaptıklarını izlediğinizde ağzınız açık kalacak.

Sıkılmayacağınız bir video, dikkatlice izleyip yorumları alalim.

https://www.youtube.com/watch?v=VlQGhXZSsss

 

 


Mintik senin düşüncelerini merak ediyor.Bir yorum yaz

  1. Kaede dedi ki:

    Bizi görüyor mu ?