Blog yazarları için eminim en zor olan şeylerden bir tanesi de kendine uygun bir site tasarımı bulmaktır. O kadar çok Wpress teması araştırıyor ve bulduklarıma yapılan yorumları okuyorum ki bu durumu kolaylıkla fark edebiliyorum. Her bulduğunuz örnek demoda yada resimde olduğu gibi görünmüyor bazen. Bir yerlerde düzeltmeniz gereken ayarlar olduğunu düşünürsünüz o da olmaz. Tamamiyle yayıncılardan kaynaklanan durumlardır bunlar. Bu tür durumlarda nerede hata yaptım yada neden olmuyor gibi sorular çoğu kez cevapsız kaldığı için birçoğu hiç kimse tarafından kullanılmıyor.
Bazı temalarda vardır ki mükemmeldir, her türlü ayar yönetim paneli üzerinden gerçekleştirilebiliyor, sayfanın sağına resim, soluna video, ortasına yazı yada reklam gibi birçok ayar elimizin altında bulunur. Eh işte bunlarda da kolay yönetim paneli olmazsa yine sıkıntıya girer temayı kullanamayız. Yada teknik destek ihtiyacı duyarız. Nereden esti de bu gün direk konuya dalmadım da bu tür bir konuşmaya daldım diye soracaksanız eğer bu tür konuların az da olsa Expund ile ilgisi var.
Expound Magazine Konstantin Kovshenin tarafından geliştirilmiş premium özelliklere sahip olmayan, yönetim paneli üzerinden herhangi ayarları bulunmayan ve hatta bileşenleri bile olmayan ücretsiz bir Wp şablonu. Magazin tarzı sitelere benzeyen bir görüntüsü var. İlk bakışta birçok eksikliği olabilir ve keşke şöyle olsaydı diyebileceğiniz bölümler de olabilir ama Expound’u yükleyip etkinleştirdikten sonra hiç bir ayar gerektirmeden kullanabileceğiniz bir örnektir.
En son yayınladığınız yazı sitenin en üstünde manşet şeklinde durur, son dört yazı sitenin orta kısmında ve geri kalanı da normal bir şekilde alt alta sıralanıp gidiyorlar. Orta kısımda görüntülenen yazılar yönetim panelinden site sahibi tarafından belirlenseydi yada belli bir kategori o bölümde görüntülenseydi sanırım daha iyi olacaktı. Yönetim panelinden yapabildiğimiz ayarlar sadece arka plana ve banner kısmına resim eklemek. Expound Magazine’nin malesef başka ayarı bulunmuyor.
Magazin tarzı görünsede bana göre blog yazarları için daha uygun bir görüntüye sahip. Hem sitenizin sürekli takipçileri sitenize ilk girdiğinde en son yayınlamış olduğunuz yazıları daha iyi bulabilirlerdi. Kendimce sürekli takip ettiğim websiteleri de var ve daima en son yazılara bakarım. Başka hiçbir sayfaya tıklamadan en son yazıyı okuyup çıkarım siteden. Yana döne bazı sitelerde en son yazıları arayıp bulmak bana biraz işkence gibi geliyor. Vaktimin büyük bir çoğunluğunu bilgisayar üzerinde geçirmeme rağmen bu vakit bana hiçbir zaman yetmez ve boş şeylerle vaktimi harcamak istemem.
Expound Magazine her yönüyle tarayıcıya duyarlı olarak ayarlanmış. Tarayıcıyı küçülttüğünüz an menü kayboluyor ve sadece kategori ikonu gözüküyor. Bu kategori ikonuna tıkladığınızda kategoriler alt menü olarak açılıyor. Sitenin en üstünde bulunan yazı ve onun bi altında bulunan dört adet yazı da tarayıcının boyutuna göre şekillenip yer değiştiriyorlar. Mobil tarayıcı olarak düşünürsek bütün yazıların resimleri aynı boyutta görünür. Tablet tarzı olarak düşünürsek eğer en üstteki resim büyük diğer altta duran dört resim de normal yazıların sıralanışına eşlik ederler. Taracı boyutunu değiştirdikçe bu değişiklikleri gözle görebilirsiniz.
Expound Magazine’nin sidebar bölümü ana sayfada görünmediği için onu da incelerken bir özellik daha farkettim. Yayınlamış olduğunuz yazıların en altında benzer üç yazı resimleri ile beraber listeleniyor bu da iyi bir haber. Benzer yazılar gibi fazladan eklenti kurmadan kullanabileceğiniz bir özellik. Dediğim gibi anasayfada sidebar görünmüyor. Sadece sayfalar, kategoriler ve yazılar sekmesinde görünüyor. Expound Magazine’yi kurup etkinleştirdikten sonra sidebara gerekli bileşenleri ekleyip kullanmaya başlayabilirsiniz. Demo sayfasında göreceğiniz tasarımın şekli biraz berbat görünüyor olabilir. Wpress sitesi üzerinden yayınlanan temalara düzgün içerikler eklenmediğinden dolayı kaynaklanan bir durum. Yazıların diziliş şekline bakarak nasıl göründüğünü anlayabilirsiniz. Daha iyi inceleyebilmeniz için web sitenizde kurup incelemenizi tavsiye ederim.