Aslında zamanında bu listedeki örneklerin tamamını teker teker sitede yayınlamıştım ancak zamanla konuların benzerlik oranları arttıkça hepsini bir liste haline getirip yayınlamaya karar verdim. Ara sıra kendimi Google’nin yerine de koymuyor değilim hani. Acaba bu konunun başlığı arattırıldığında hangi konu üst sırada çıkacak diye. Bir zamanlar neredeyse ilk sayfanın tamamını dolduracak kadar örnek vardı ve şuanda çoğunu gizlemiş bulunuyorum. Google’nin ilk sayfasının tamamını bana ayırmasını beklemek oldukça mantıksız. Hatta ben Google olsam hiç birini sıralamaya koymam diye düşünürdüm ki öyle yaptı da.

Neyse ufak bir arama motoru bilgisi ile konuya başladık, her ne kadar konumuz ile alakasız olsa da bu listedeki örnekleri inceleyenler için oldukça alakalıdır bence. Şimdi gelelim asıl konumuz olan  içerik filtreleme, ürün listeleme ve sıralama uygulamalarına ve faydalarına. Genel olarak portfolyo sitelerinde sıkça kullanılan uygulamalardır bunlar. Kişi yapmış olduğu çalışmaları kategorilere ayırarak ziyaretçiyi engellemek yerine bu uygulamalardan birini kullanarak bütün kategorileri tek bir sayfada birleştirebilir ve sayfa yenilenmeden ziyaretçinin kategoriler arasında gezinti yapmasını sağlayabilir. Çok sıklıkla kullanılan çalışmalar değiller maalesef. Halbuki kullanıldığında ziyaretçiye oldukça zaman kazandıran uygulamalardır.

Ziyaretçileriniz bir kategoriye tıkladığında uygulama sayfada görünen ürünleri filtreler ve sadece tıklanmış olan kategori ile alakalı içerikleri ziyaretçilere gösterir ve başka bir kategoriye tıkladığında bir öncekiler kaybolup yerine tıklamış olduğu kategorinin içerikleri sıralanır. Genel olarak bu listedeki uygulamalar jQuery ürün listeleme diye adlandırılırlar. Eğer daha değişik çalışmalarını isterseniz Google üzerinden arayabilirsiniz. Muhtemelen bulacağınız bütün örnekler bu yazıya ekli olacak ancak eski konuları genelde 3 ayda bir güncellediğimden dolayı yeni geliştirilmiş olan uygulamalar bu listede olmayabilirler.

 

1. MixItUp – Kendi alanında en başarılı olan uygulamalardan biridir. Css3 geçişlerle donatılmış olup harika efektlere sahiptir.

mix it up

  • Demo

2. Isotope.js

isotope

 

3. Filters
filters

 

4. FilterAble.js
filterable js

 

5. QuickSand.js
Quick Sand.js

6. FilterImages
filtimages


Etiketler:
Mintik senin düşüncelerini merak ediyor.Bir yorum yaz