ne olsun

Evet arkadaşlar bu gün sizlere doğru alan adı seçme hakkında kendi tecrübelerime dayanarak biraz bilgi vermek istiyorum. Eminim sitemizi ziyaret eden bir çok kişi henüz bir web sitesi sahibi olmamış, almaya niyetli olan ve almakta tereddüt eden kişilerdir. Alan adı alırken nelere dikkat edilmeli ve nasıl bir tane seçmelisiniz gibi soruların cevabını kısa ve öz bir şekilde burada öğrenmiş olacaksınız.

İlk zamanlarda benim oldukça yüksek hedeflerim olduğundan dolayı kısa ve akılda kalır bir isim bulma arayışlarına çıkmıştım. Başlardaki hedefim webmaster içerikleri yayınlayarak  iyi bir yere gelmekti ve belli bir seviyeye geldikten sonra da planladığım yola giriş yapacaktım. Acemilik dönemleri, Google cezaları derken aradan 3 yıldan fazla bir zaman geçti ve  ufak ufak seo konusunda yarım yamalak, ustalığa terfi etmek üzere  olan çaylaklar grubundaymış gibi hissediyorum kendimi. Google’yi anlamak ve ona göre davranmak o kadar kolay değildir. Örneklere bakar karşılaştırısınız ama neyin nerede yanlış olduğunu fark edemezsiniz. Kimileri sıralamalarda ilk beş sayfaya razı gelirken kimileri ikinciliği bile kabul etmez.  Bu sıralamalara en çok etki edenlerden bir tanesi dealan adıdır.

Genelde kısa ve akılda  kalır bir isim seçin gibi tavsiyelerde bulunurlar bazı arkadaşlar. Eğer hedefleriniz büyük ise kısa ve akılda kalır bir isim seçmek en doğrusudur. Bu sayede sitenizin aboneleri arama motorlarına ihtiyaç duymadan sitenizin ismini yazar ve sizi bulurlar. Tabi böyle bir site sahibi olabilmek için aradan çok uzun zaman geçmesi, sitenizin kaliteli olması gerekiyor. Bunların hiç biri yoksa bile çok iyi bir mizah anlayışınız olması gerekiyor. Sırf can sıkıntısından dergi niyetine gezinilen bir çok web sitesi mevcut. Bu sitelerin yazarları oldukça başarılıdırlar ve ziyaretçileri yazıları okumakla bıkmazlar.

Ben bu şekilde yapamam diyorsanız eğer açacağınız konulara yakın isimler bulmanız en sağlıklısıdır. Örneğin internetten para kazanma yollarını çok iyi biliyorsanız ve kendinizi bu alanda bir uzman gibi görüyorsanız eğer alacağınız alan adının içinde kazanç ve para kelimelerinden bir tanesinin mutlaka olması gerekiyor.  Ya da şirketiniz için bir web sitesi açacaksınız ve sektörünüz dekorasyon üzerine ise dekorasyon kelimesini sitenizin alan adında bulundurmanız gerekmekte üst sıralarda olabilmek için.

Benim sitemin ismi gördüğünüz gibi mintik olarak geçiyor. Sitemde olan hiç bir konunun mintik ile uzaktan yakından bir alakası yoktur. Mintik sonuçta bir kedi ismi ve kediyi arayan da ister istemez benim siteme gelir en üst sırada çıktığımdan dolayı. Toplasanız ayda 50 defa mintik kelimesini Google’de arattıran çıkmaz ve arayanlar da sitemin ismini bildiklerinden ararlar. Anlayacağınız mintik kelimesinden iyice bir kaybım bulunuyor haliyle. Halbuki sitemdeki kategorilerden sadece bir tanesinin bile ismi alan adımda geçmiş olsaydı belki şu anda çok daha iyi yerlerde olabilirdim.

jQuery ve Css kelimesini ayda 590 defa arattıran kişiler oluyor. Bunca zaman sonra muhtemelen en üst sırada olacaktım ve 590 kişi bedavadan siteme gelmiş olacaktı.  Aylık 590 defa arattırılıyor diye sonuç çıkıyor ama bu yaklaşık olarak 5  veya 6 bin kişidir.  Adwords üzerinden hesaplayınca tam rakamlar çıkmıyor. Fırsatım olursa yeni bir web sitesi daha açarım diye düşünüyorum. Bu sefer yanlışlık olmadan tek bir kategoriye ağırlık vererek bu yolda devam etmeyi düşünüyorum.

Alan adında genel kategorilerden bir tanesinin isminin geçmesi  bile çok işe yaramakla beraber Google’nin spam filtresine de bir açıdan çelme takmak gibidir. Konu başlıklarında ve makale gövdesinde sırf daha fazla ziyaretçi çekmek amacıyla defalarca kelime tekrarı yapan uyanıkları belki görmüşsünüzdür. Eskiden bu tür çalışmalar oldukça faydalı olurdu ancak Google penguen ve hummingbird güncellemelerinden sonra bu tür işlere kalkışan web sitesi sahipleri sıralamalarda ilk 500’e bile giremiyorlar artık. Anahtar kelimelerden bir tanesini alan adında bulunduran sitelerin Google’nin filtrelerine takılma ihtimalinin biraz daha düşük olduğunu da incelediğim sitelerden öğrenmiş bulunmaktayım. Sebebini henüz bilmiyor olsam da (bence Google de sebebini tam bilmiyordur) kendimce Google’nin önüne henüz geçemediği bir durumdur diye düşünüyorum.

Bir çok kelimeyi tekrar ettiğinden dolayı sıralamalarda oldukça gerilere düşen ve sebebini bir türlü anlayamayan kişiler bir hayli çok. Kendi sitelerini alan adında anahtar kelime bulunduran sitelerle de karşılaştırdıklarında neden gerilerde olduklarına bir türlü anlam veremezler. Zamanında kendim de bu tür kuruntulara kapılıp  benim gibi konular açan kişilerin sitelerini inceler ve sorunu çözmeye çalışırdım.  Onların site isminde anahtar kelimeleri geçtiğinden dolayı her zaman benden bir adım öndeydiler ve benden içerik aldıklarında bile benim üstümde çıkarlardı.

Konuyu toparlayacak olursak eğer bir site açıp  genel konular üzerine yayınlar yapmayı düşünüyorsanız ve yeterli bilgi sahibi değilseniz eğer oldukça zor bir yolda olduğunuzu belirtmek isterim. Genel konular üzerine yayınlar yaptığınız taktirde ilk hedefiniz sitenize düzenli abone sağlamaktır. Çoğu kişi kendi sitesinde  güncel konular hakkında kendi düşüncelerini paylaşarak sitesine sürekli  yeni aboneler kazandırırlar. Bunu yapmak oldukça zordur ve çok az kişi bunu başarmıştır bu güne kadar. Konu kendisini henüz bir baltaya sap olamamış gibi hisseden bana gelince burası benim için bir kazanç kapısından ziyade kişisel hobi oldu ve sanırım ötesine de geçmeyecek.

Bir adım önde olmak istiyorsanız şayet isminiz veya alakasız bir kelime yerine  içeriğiniz ile alakalı olabilecek bir isim bulmanız önemle duyurulur.

 


Mintik senin düşüncelerini merak ediyor.Bir yorum yaz

  1. Onur Çakır dedi ki:

    Güzel bir yazı olmuş paylaşım için teşekkürler ek olarak domainin yıllanmış olmasıda çok önemli.

    • Mintik dedi ki:

      Domainin yıllanması kısmından henüz emin değilim Onur 🙂 Site 6 yıllık oldu neredeyse. Uzun bi aradan sonra tekrar başladım. Bakalım dediğin gibi faydasını görebilecekmiyiz

  2. Coşkun Hoc dedi ki:

    Harcanan zaman ölçüsünde verimli bir yazı oldu. Aklımdaki bazı sorulara yanıt bulabildim, teşekkürler.

  3. Ali Yalçın dedi ki:

    Yazı için çok teşekkür ederim. Biraz önce dediklerinize uyarak yeni bir domain satın aldım. Teşekkürler..