Mintik
4 yıl önce

Html butona ses eklemek

html-dreamweaver-butonlara-basıldığında-ses-efekti
Flash web sitelerinde  en çok karşılaştığımız  örneklerden bir tanesidir mouse  herhangi bir çerçeve, buton, link  yada resmin üzerine geldiği anda  ses çalması. Ses olarak bir  melodi yada şarkı eklemek oldukça rahatsız edici ve bir o kadar da mantıksız. Genelde  tin, tın gibi sesler  kullanılır  mouse üzerine geldiğinde  ses çıkması için.

Dreamweaverda butona ses ekleme diye birçok kişinin arama yaptığını fark ettim Google üzerinden. Herhangi bir js doyası olmadan Dreamweaver ile  sadece html kodlar yardımıyla butonlara ses eklemek mümkün değil. JavaScript  olarak  buna benzer hazırlanmış örnekler var.  Ama  nedense  flash olmayan web siteleri üzerinde  butonlara basıldığında ses çalması neredeyse  hiç kullanılmayan bir özelliktir. jQuery web tasarımcıların hayatına  girdiğinden beri herkesin yapamadığı  birçok özellik artık acemiler  tarafından bile kolaylıkla yapılabiliyor. Dünyanı

n dört bir yanından gün geçtikçe  farklı geliştiriciler  tarafından değişik amaçlarda  kullanılabilir  uygulamalar geliştiriliyor. ionSound eklentisi de  bunlardan bir tanesi. Hatta  kendi alanında (butona tıklandığında ses çalma) çok  az bulunan  uygulamalardan bir tanesidir. Bu tarz çalışmaların  tamamını toplasak parmak sayısını geçmez.

Denis Ineshin tarafından geliştirilmiş olan Ion.Sound  web sayfanızdaki elementlere ses  efekti vermeyi sağlayan bir jQuery uygulamasıdır. ionSound’u indireceğiniz dosya içinde 25 adet mp3 ve ogg formatında hazırlanmış ses dosyasıda bulunuyor. Daha çok  flash örneklerde karşılaştığımız sesli buton örneklerine ionSound sayesinde flash olmayan sesli siteler oluşturabilirsiniz. Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari, IE(9.0+)  tarayıcıları üzerinde  sorunsuz  çalışmaktadır. Ayrıca  son olarak ionSound hakkında belirtmem gereken bir iğer özellik klavye tuşları ile ses çalmadır. Klavye  tuşlarına bastığınızda tuşlar ile ilişkilendirilmiş olan sesi duyacaksınız demo sayfasında. Zaten klavye desteği eklenmiş olan butonların yanında kare içine eklenmiş olan harfleri göreceksiniz. Normal download dosyasında sadece mp3, ogg formatındaki sesler ve ionSound’un js dosyaları bulunuyordu. Biraz toparlayıp çalışır  halini sizler için ekledim. Artık geri kalanını html kodları yardımıyla kendinize  göre düzenleyebilirsiniz.

Etiketler:
Ses efekti
Mintik senin düşüncelerini merak ediyor. Bir yorum yaz

  1. tuncay dedi ki:

    Hocam bunu blogger tabanlı siteye nasıl monte edebiliriz. ? Benim istediğim aşayı yukarı böyle birşey
    Sadece butona tıkladığım zaman ses çıkmasını istiyorum. Mp3 yü kök dizin olarak alabiliyorum. Sadece kodlara ihtiyacım var