Söylemeye gerek bile yok ama yine de söyleme ihtiyacı duyuyorum, Whatsapp uygulamasının Dünya’nın en çok kullanılan mesajlaşma sistemi olduğunu. Uzun süre bilgisayar başında iş yapıp aynı zamanda sürekli mesaj gönderenler için de tarayıcı ile kullanabilecekleri bir uygulaması bulunuyor bu mesajlaşma sisteminin. Whatsapp konusuna başlamadan önce bilmeyenlere ne olduğunu birazcık anlatalım.

Whatsapp nedir?

Eski Yahoo çalışanları  olan  Biran Acton ve Jan Koum tarafından akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar  arasında çalışma özelliğine sahip, kullanıcıların birbirlerine internet bağlantısı  üzerinden, mesaj, resim, video, sesli mesajve belge göndermesine yarayan bir sistemdir. İlk 2010 yılında yayınlanan sürümünde  Symbian işletim sistemli telefonlarda dahi çalışan watsap, günümüzde  bütün telefonlar tarafından desteklendiği gibi hemen hemen herkesin cihazında yüklü  bulunan bir  uygulamadır. Artık sesli ve görüntülü  aramalar  dahi yapılabiliyor. İlk çıktığı dönemlerde yıllık sadece 1 dolar karşılığında kullanabilirsiniz  yazan açıklamasına rağmen bu güne kadar  tek kuruş  kesinti yapılmadı benden. Sonraki dönemlerde  bir yıllık süreyi iki yıla  çıkarmış  olsa da artık tamamen ücretsiz. Bunca  zaman tek  bir reklam bile yayınlamadan ilk  bir sene boyunca da  tek kuruş gelir elde  etmeden bu seviyeye  gelmek çok zor olduğu halde bunu başarabildiler. 2014 yılında Facebook tam 19 milyar dolar ödeyerek watsap ı satın aldı.

Desteklediği sistemler

  1. iOS
  2. Android
  3. BlackBerry OS
  4. BlackBerry 10
  5. Windows Phone
  6. Nokia Series 40
  7. Symbian
  8. Tizen
  9. Firefox OS

Whatsapp web nasıl kullanılır?

Cep telefonlarımızda kullanabildiğimiz  gibi aynı telefon numarası ile bilgisayarımızda da kullanabiliyoruz watsap uygulamasını. Bilgisayarınıza herhangi bir program indirmenize  gerek  yok. Tek kullanmanız gereken program Mozilla Firefox yada Google Chrome  tarayıcılarıdır. İşte size aşama aşama  web sürümünün nasıl kullanılacağı hakkındaki anlatım.

web.whatsapp.com sitesine girin

Bu linkten siteye  girdiğinizde karşınıza  resimdeki gibi  bir  ekran çıkacaktır. Bu ekranda  size özel bir QR kodu  bulunuyor. Bu kod yardımıyla  telefonunuzu pc ye bağlayabilirsiniz.

Telefondan QR kodu okutma

Üst üste 3 nokta resmine tıkladığınızda içinde özelliklerin olduğu küçük bir menü göreceksiniz.

Kırmızı ok işareti ile gösterilen yeri tıklayın

Kırmızı olarak işaretlenmiş bölüm bilgisayar tarayıcılarındaki  kodu okutmak için kullanılır. Bu sayede masaüstü, laptop  gibi  pcler üzerinden bağlanabilirsiniz.

Tamam, Anlaşıldı

Karşınıza  çıkan ekranda  telefonunuz  ile kodu nasıl okutacağınız  hakkında  fikir  veren, sürekli tekrar  eden basit bir animasyon ile karşılaşacaksınız. Tamam, Anlaşıldı yazısına tıklayıp geçin.

Kodu tarayın

Arka kameranızda herhangi bir problem yoksa QR kodunu görür görmez cihazınız Whatsapp Web sürümüne otomatik bağlanacaktır.

Tarayıcı sürümü

Cihazınız kodu doğrular doğrulamaz  yarım bir titreşim gelir ve QR okutma bölümü  cihazda  kapanır. Bu sırada web tarayıcınız da kendi kendine yenilenip  sizin konuşmalarınızın olduğu bir bölüm açılacaktır. Artık bilgisayarınızdan klavyeniz ile hızlı mesajlaşmanın tadını çıkarabilirsiniz.

Tarayıcı bildirimleri

Bir ileti aldığınız  zaman bildirim özelliği sayesinde iletilerden haberdar olabiliyorsunuz. Gelen mesajlardan bilgisayardan haberdar olmak için de bildirimleri etkinleştirmeniz gerekiyor.  Hemen rehber listesinin üstünde Masaüstü bildirimlerini aç linkine tıklayarak  bilgisayarınız üzerinden anlık mesajlardan haberdar olabilirsiniz.

Bildirimlere izin ver

Burada izin ver butonuna tıkladıktan sonra anlık bildirimleri  alabilirsiniz artık.

İnternet kafelerde kullanımına dikkat edin!

Acil bir işiniz düştü, yol üstü bir internet kafeye girdiniz ve alışkanlık edindiğiniz  bilgisayardan mesajlaşma sistemini  açtınız, bir-iki saat takıldıktan sonra kalkıp eve doğru gittiniz. Eeee ? İnternet kafede açık bıraktığınız, içinde bütün özeliniz olan hesabınıza ne oldu peki?

Bağlantı kesme

İşiniz  bitti ve bilgisayardan kalktınız. Hemen arkanızdan bilgisayarınıza geçecek olan kişinin mesajlarınızı  görmemesi için yine 3 noktaya tıklayın ve ardından da watsap web yazısına dokunun. Açılan bölümde hesabınızın bağlı olduğu bilgisayarlar  görünecektir.  Tüm bilgisayarlardan çık dediğiniz anda masaüstü oturumunuz da kendiliğinden kapanacaktır.

 


Mintik senin düşüncelerini merak ediyor.Bir yorum yaz

  1. Anita dedi ki:

    İlginç! Eski Yahoo çalışanları, Biran Acton ve Jan Koum tarafından geliştirildiğini bilmiyordum.

  2. Hatice dedi ki:

    Benim wsap kodu geliyor um kodunu çubuk gelsin kodu istiyorum